Acest drog numit ... zahar
Cateva informatii interesante despre zahar le puteti afla citit extase din interviul acrodat de dr. Christian Schaller saptamanalului elvetian L’Echo.
- Va pronuntati pentru eliminarea completa a zaharului?
- In nici un caz. Din totalitatea substantelor vitale pe care le-a elaborat natura si care se gasesc in trestia de zahar sau in sfecla, in urma rafinarii ramane una singura: zaharul alb. Dar el se dovedeste un produs mort, a carui intrebuintare antreneaza numeroase tulburari.
- Puteti cita cateva din aceste afectiuni principale?
- Desigur. Inainte de toate, zaharul paralizeaza imunitatea naturala si favorizeaza inmultirea bacteriilor nocive. El provoaca plagile dentare care sunt la originea cariilor si perturba echilibrul florei intestinale din tubul digestiv.
- Aceasta duce si la infectii?
- Da. Ele aapar in diferite parti ale corpului cu o rezistenta mai mica, dand nastere la rinite, anghine, otite, sinuzite, cistite si o multime de alte infectii de diverse feluri.
- Nu credeti ca semnalul dvs. de alarma ii va nelinisti pe oameni?
- Nu. Inainte de toate, incercam sa nu dam informatii dezastruoase, care ar consta in a prezenta dramele provocate de carne, zahar, tigari, cafea etc., fara a explica modul in care te poti dezbara de aceste droguri. In cartea „A invata sa te hranesti” toate aceste lucruri sunt prezentate cu umor si se pare ca sunt mult mai bine intelese de persoanele interesate. Oamenii rand si atunci cand rad inteleg.
- Explicati modul de a evita abuzurile respecand o dieta draconica?
- Nu, explicam intr-o maniera amuzanta modul de a renunta la aceste obisnuinte daunatoare. Oamenii inteleg ceea ce se intampla in organismul lor. Te poti simti bine modificand modul de a te hrani, fara a recurge insa la diete draconice, care, adesea, fac mai mult rau decat raul pe care dorim sa-l inlaturam.
- Va pronuntati in favoarea unor diete usoare?
- Recomandam tot felul de diete usoare, fara a constange o persoana sa aleaga o fomula specifica. Fiecare isi poate alege regimul care ii place. Nu este suficient sa l spui oamenilor: suprimati zaharul. Trebuie sa le spui si cu ce sa-l inlocuiasca.
- Se afla sfaturile dvs. la indemana tuturor?
- Desigur. Oamenii se simt rau din cauza modului lor de viata si a alimentatiei gresite. Si au nevoie de zahar, cafea, tigari un pahar de coniac sau o friptura buna pentru a compensa faptul ca se simt rau. Este un cerc vicios. Repet, rolul nostru este preventiv. Aratam oamenilor modul in care pot ramane sanatosi si pot evita maladiile grave.
- Sa revenim la zahar. Exista exemple care sa demonstrze nocovitatea acestui aliment?
- Exemplele sunt numeroase. Numai simpla suprimare a zaharului rafinat permite, adesea, vindecarea infectiilor recidivante sau cronice. Studiile au demonstrat diminuarea instantanee a capacitatii globulelor albe de a distruge (fagocitoza) in momentul in care s-a mancat zahar rafinat, si aceasta diminuare este proportionala cu cantitatea ingerata.
- Cum explicati acest fenomen?
- Spre deosebire de zaharurile naturale, zaharul rafinat este absorbit foarte repede de intestinul subtire si provoava o hiperglicemie brusca. Aceasta determina o stare de excitare fizica si psihica, apoi antreneaza o hipoglicemie. A doua reactie este insotita de o depresiune mentala, de oboseala fizica.
- Faimosul cerc vicios.
- Da, acesti noi stimulatori provoaca, la randul lor, o noua hipoglicemie. Asemenea alternante deregleaza metabolismul si epuizeaza sistemul nervos, ceea ce provoaca oboseala iritabilitate, agresivitate si o slabire generala. Pe de alta parte, organismul isi mobilizeaza pentru neutralizarea zaharului abl rezervele de calciu in detrimentul sistemului osos si al dentitiei, care devin din ce in ce mai fragile.
- Trebuie sa consideram zaharul alb drept un drog care antreneaza o veritabila toxicomanie?
- Da, in mod categoric. In spitale au fost facute cercetari foarte interesante. S-a constatat ca atunci cand cantitatea de zahar s-a diminuat si s-a inlocuit cu miere impreuna cu 2-3 modificari alimentare usoare oamenii trec mai usor prin starile alternative de excitari si depresiuni, iar consumul de calmante scade la jumatate. Efectul zaharului de generator de anxietate este amplu dovedit.
- Zaharul provoaca si diabetul ...
- Zaharul alb constituie o veritabila toxicomanie si trebuie clasat repet, printre drogurile dure. Acest zahar joaca un rol important in cresterea cazurilor de diabet in tarile ocidentale.
- Preconizati, deci, consumarea zaharului brun in locul zaharului alb?
- Nu. Acest zahar prezinta aproape acelasi pericole ca si cel alb. Adeseori se constata ca zaharul brun nu este altceva decat un zahar alb colorat!
- Si ciocolata?
- In afara de zaharul rafinat, ciocolata mai contine cacao si alte substante stimulatorii. Nevoia de ciocolata corespunde, adesea, unei nevoi de curpru, care poate fi satisfacuta prin consumarea caiselor uscate sau a altor alimente care contin acest element ...
- Puteti defini principalele produse nocive care sa inlocuiasca zaharul si derivatele sale daunatoare?
- O importanta lista a acestor produse figureaza in cartea „A invata sa te hranesti”. In ceea ce privste zaharul rafinat, pot cita inlocuirea cu mierea, dar si zaharul de mesteacan (xylitol), de orez, de malt, de artar, precum si zaharul de trestie nerafinat.
- Ce credeti despre bauturile indulcite mai ales despre cele pe baza de cola?
- Este vorba de o problema grava, cruciala. Stiti ca un litru de cola contine 22 de bucati de zahar si substante excitante echivalente cu 3 cesti de cafea? Nu cunosc pe nimeni care ar permite copilului sau sa bea, deodata, trei cesti de cafea si sa manance 22 de bucati de zahar. Insa numerosi parinti ofera copiilor dupa amiaza un litru de cola. Repet: este vorba de veritabile droguri, care creaza, in mod prematur, un dezechilibru permanent. Surescitare urmata de epuizare.
- 09/09/2014 01:02 - Fortifica ti imunitatea
- 07/09/2014 01:00 - Subiectivitatea durerii
- 06/09/2014 01:01 - Sensibilitatea dolorica ce reflecta durerea
- 25/08/2014 01:20 - Febra declansare cauze si rol
- 17/08/2014 01:17 - Helioterapia
- 07/08/2014 01:57 - Cum sa faci fata mai bine stresului
- 06/08/2014 01:44 - Intoxicatii alimentare produse de ciuperci
- 03/08/2014 03:03 - Stresul si alimentatia
- 01/08/2014 01:49 - Aspartamul efecte ale acestui indulcitor si aditiv alimentar
- 26/07/2014 01:05 - Valoarea si efectele terapeutice ale zambetului