Univers de copil

A+ R A-


Aerul

aerulAerul este un corp gazos, straveziu, fara culoare, fara miros si fara gust. El inconjoara pamantul din toate partile, alcatuind in juru-i o patura groasa de 60-80 kilometri, numita atmosfera.

Ca orice corp, aerul are si el greutatea lui. Stiinta a dovedit ca la temperatura de zero grade, un metru cub de aer cantareste un kilogram si 293 grame.

Tot stiinta a dovedit ca aerul e un corp compus din amestecul a doua corpuri gazoase cu insusiri deosebite: unul se numeste oxigen, iar cealalt azot.

In oxigen corpurile ard cu mare inlesnire, pe cand azotul are darul de a stinge corpurile in stare de ardere. Lucrul s-a dovedit prin cateva experiente. S-a luat un chibrit, s-a aprins si apoi s-a suflat asupra lui spre a i se stinge flacara. Din aceasta experienta omul a ramas cu stiinta ca oxigenul intretine arderea. S-a luat apoi chibritul aprins in flacari si s-a bagat intr-un vas cu azot. Chibritul s-a stins imediat. Atunci s-a vazut ca azotul nu intretine arderea, ba dimpotriva, chiar corpurile in stare de ardere, introduse in azot, se sting repede. S-au facut apoi experiente si cu mici animale: soareci, pasarele, etc. De data aceasta s-a putut vedea ca animalele introduse in azot mor inabusite.

Daca azotul singur e vatamator vietii, totusi e foarte trebuincios amestecat cu oxigen. Azotul micsoreaza puterea prea mare de ardere a oxigenului, facandu-l bun si folositor pentru viata.

Aerul e format dintr-o parte de oxigen si patru parti de azot. In afara de aceste doua gaze, in aer se mai afla acid carbonic si vapori de apa. Acidul carbonic este un gaz otravitor.

Cand prin respiratie aerul din camerele noastre se incarca cu acid carbonic, atunci trebuie sa deschidem ferestrele ca sa se modifice, adica aerul cel bun de afara sa intre in casa, iar cel rau din casa sa iasa afara.

Aerul din atmosfera se modifica prin frunzele copacilor. Acestea au darul de a suge carbunele din acdul carbonc, lasand liber oxigenul pentru folosinta celorlalte fiinte. Frunzele au aceasta putere numai ziua, la lumina soarelui. Noaptea insa si ele respira la fel cu animalele, adica sug oxigen si dau afara acid carbonic. De aceea e bine sa avem multi copaci in jurul caselor noastre si nu e bine sa tinem pe noapte in camera de dormit vase cu flori ori alte plante.

Un om va fi cu atat mai sanatos, cu cat va trai intr-un aer mai curat.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Cantece vacanta mare

Cantece vacanta mare

Cantece vacanta mare   A venit vara, a venit si vacanta mare atat de mult asteptata. E momentul sa ne distram, sa ne bucuram de soare, de mare si de munte....

Biserica Bucur

Biserica Bucur

Biserica Bucur Va oferim spre lectura poezia “Biserica Bucur”. Bisericuta veche, cu ziduri ferecate, In dealul ars de doare infipta ca un ciucur, Ai insotit...

Poezii despre vara pentru copi…

Poezii despre vara pentru copii

Poezii despre vară pentru copii   Vara de Duiliu ZamfirescuCu firea ei cea arzătoareSosit-a vara înapoi.Toţi pomii sunt în sărbătoare,În tei stă floare lânga floare...E dulce vara pe la noi!

Toamna aurie imagini animate

Toamna aurie imagini animate

Toamna aurie imagini animate Zilele de toamna sunt foarte frumoase si stau sub semnul auriului. Nu este nici prea cald, dar nici prea rece. Am putea zicea ca este...

Ghicitori vechi cu talcuri noi

Ghicitori vechi cu talcuri noi   Iata cateva ghicitori vechi cu talcuri noi pentru un moment de relaxare si cunoastere, un bun prilej pentru parinti de a comunica si a sta alaturi...