Univers de copil

A+ R A-


Al treilea trimestru de sarcina

 

Al treilea trimestru de sarcina este plin de emotiile apropierii nasterii, confuzii in privinta unor decizii pe care trebuie sa le iei, pregatiri intense si nerabdarea de a-ti vedea real bebelusul. In trimestrul III de sarcina (cuprinde saptamanile 29-40), fatul continua sa creasca si sa se maturizeze in burtica, pregatindu-se pentru prima intalnire cu lumea. Fatul nu mai este dependent in totalitate de mama, el este un organism format. Tocmai de aceea copiii nascuti in luna a saptea, deja au toate sansele sa traiasca cu ajutorul medical. Majoritatea organelor sunt dezvoltate si se apropie de finalul dezvoltarii intrauterine, insa creierul continua sa se dezvolte foarte rapid. Bebe isi poate intoarce capul la o lumina mai puternica ale carei fascicule luminoase patrund in uter. Bebe clipeste, unghiile ii cresc si mai mult, straturile de grasime subcutanate, desi acum se depun lent, continua sa creasca, iar auzul este foarte bine dezvoltat, incat specialistii considera ca poate percepe toate vibratiile din mediul inconjurator. 

 

Ce este de facut in al treilea trimestru de sarcina?

Apar iar anumite stari de disconfort de care ai scapat in ultimile trei luni. In timpul celui de-al treilea trimestru vei lua in greutate aproximativ 4 kg. Oboseala, durerile de spate, durerile de picioare, arsurile stomacale, insomniile, restiratia grea, umflarea picioarelor se vor accentua datorita cresterii in greutate si datorita cresterii in marime a uterului. Greutatea totala acumulata in timpul sarcinii este in medie de 12-16 kg.

 

Circulatia si metabolismul tau sunt ceva mai accelerate, in special datorita hormonilor specifici sarcinii. Astfel, poti observa ca parul tau creste mai repede (cap, picioare, brate, barba, fata). Nu te panica si nu dispera pentru ca este normal si nu ti-ai pierdut frumusetea. In maxim sase luni din momentul nasterii, parul in exces va incepe sa dispara.

 

Odata cu cresterea copilului, vei descoperi ca propria-i temperatura te afecteaza. Te face sa simti ca si cand ti-ar fi mai cald decat in mod normal. Asadar, nu numai ca vei simti mai multa caldura, dar vei si transpira mai mult.

 

Pe masura ce copilasul tau creste, el apasa din ce in ce mai mult pe vezica urinara, motiv pentru care si tu vei vizita toaleta mai des. Ai grija insa sa nu reduci cantitatea de lichide consumata zilnic. Continua sa bei multe lichide si sa te odihnesti de cate ori poti.

 

Te apropii de nastere cu pasi repezi. Cu siguranta, poti observa ca procesul de umflare, cauzat de sarcina, s-a intensificat la nivelul incheieturilor, degetelor si fetei. Evita sa stai mult in picioare, evita hainele stramte, poarta incaltaminte confortabila.

 

Nu te supraalimenta, ai grija ce mananci, mananca sanatos. Acum ai nevoie de un supliment nutritiv de circa 200 de calorii. De asemenea, este important ca viitoarea mamica sa asigure necesarul nutritional bebelusului, de aceea trebuie consuma o cantitate mare de proteine, vitamina C, calciu, fier si acid folic. Recomandam sa bei apa, este cea mai buna cale prin care poti preveni edemele. Fa miscare, iesi la o plimbare, evita sa devii sedentara. Cum deja “cari” dupa tine o greutate mai mare decat in mod normal este normal sa te simti mai obosita. Nu esti tocmai o balerina, insa poti merge pe jos, iar asta iti face foarte bine atat tie, cat si bebelusului din burtica. Ai grija sa ai incaltaminte comoda si haine lejere.

 

Pe masura ce te apropii de finalul sarcinii, sanii vor creste si mai mult, sub efectul hormonilor. Din pacate, aceste procese de transformare ii vor face sa fie foarte sensibili, creandu-ti chiar o stare de disconfort accentuat. Inca din timpul sarcinii apare si colostrum-ul. Colostrum-ul este un lichid produs de sani care ajuta la hranirea copilului pana cand incepe productia de lapte matern. Este o substanta densa, de culoare galbuie care contine anticorpii care iti vor proteja copilul de infectii. Daca scurgerile de colostrum devin o problema, cumpara de la magazinele de specialitate niste servetele speciale pe care sa le pui in sutien.

 

Datorita presiunii exercitata de uter asupra vaselor ce iriga membrele inferioare, pot aparea hemoroizi si varice. Pentru a preveni aparitia acestora, evita pe cat posibil statul mult in picioare si pozitia picior peste picior.

 

Sunt neplacute si durerile de spate. Le poti combate sau macar ameliora folosind un brau pentru burta. Daca poti sa inoti este ideal.

 

Ai probleme cu somnul, dar cu toate acestea este foarte indicat sa te odihnesti cat se poate de mult. Kilogramele acumulate, problemele cu somnul specifice sarcinii, responsabilitatile aditionate in sau in afara casei, etc. sunt tot atatea motive pentru care nu reusesti sa dormi bine. Ia lucrurile mai incet, renunta la o parte din activitatile zilnice in favoarea catorva ore de somn in plus. Nu uita ca odihna de acum iti va fi de folos atunci cand vei intra in travaliu. Daca o perioada de odihna nu te va ajuta sa scapi de oboseala, este posibil sa suferi de anemie si de aceea ar fi bine sa mergi la medic pentru a vedea despre ce este vorba. Odihna mamicii este foarte importanta pentru dezvoltarea bebelusului.

 

Uneori, este posibil sa resimti o lipsa de aer destul de acuta. Asta se intampla deoarece organismul tau incearca sa aloce mai mult oxigen copilului pentru a-l ajuta sa se dezvolte. De asemenea, un alt motiv pentru aceasta situatie il reprezinta uterul aflat in expansiune si care, in al treilea trimestru, va presa destul de mult pe diafragma si pe plamani.

 

In aceasta perioada, vei merge la consult mult mai des. Medicul care iti urmareste sarcina te va programa o data la fiecare doua saptamani intre saptamanile 28-36 de sarcina. Odata cu apropierea de momentul nasterii, vei merge la consult tot mai des, aproximativ o data pe saptamana, pana cand vei naste. In functie de cat de bine iti cunoaste sarcina medicul la care mergi, te poti astepta la examene fizice, teste medicale specifice sarcinii, analize ale sangelui, ecografii si discutii in ceea ce priveste nasterea.

 

Vei incepe sa ai unele contractii similare cu cele pe care le vei simti in perioada travaliului. Este important sa monitorizezi miscarile fetale. Fi atenta la toate miscarile, “suturile”, intoarcerile, rasucirile pe care le face bebelusul tau in burtica. Anunta medicul imediat ce percepi o scadere a frecventei sau intensitatii miscarilor. Mai putina miscare poate fi unul dintre semnele unei probleme si va trebui ca medicul sa verifice starea fatului. Contractiile Braxton-Hicks apar abia dupa a 20-a saptamana de sarcina si, in general, se simt ca niste incordari ale uterului care dureaza intre 15 si 20 de secunde fiecare. Profita de aceste false contractii si invata cum sa folosesti exercitiile de respiratie, care, mai tarziu, te vor ajuta in timpul adevaratului travaliu.

 

Fa un plan al nasterii. Nu stii cu exactitate cand vei naste. Stabileste de pe acum cine vrei sa te insoteasca la maternitate, stabileste daca doresti ca partenerul tau sa asiste la nastere sau nu, hotaraste daca vrei sau nu anestezie epidurala sau chiar daca vrei ca bebelusul tau sa stea cu tine (sistem rooming-in) dupa nastere sau nu. Daca mai ai copii, stabileste cine va ramane sa aiba grija de ei.

 

Pregateste bagajul pentru maternitate. Deja ai inceput acest lucru, insa acum este cazul sa finalizezi. Nu stii niciodata cu exactitate cand anume vei naste, chiar daca esti programata pentru cezariana. Nasterile premature sau chiar calculele gresite ale datei probabile a nasterii nu constituie raritati, asa ca cel mai bine este sa fii pregatita. Discuta cu medicul care te va asista la nastere si cu moasa despre lucrurile pe care trebuie sa le ai la tine in momentul internarii si despre cele pe care partenerul tau ti le poate aduce mai tarziu.

 

Daca sunteti prevazatori, faceti curatenia generala inca de la inceputul celui de-al treilea trimestru de sarcina, dupa care faceti tot posibilul sa o mentineti. Cum nu este indicat sa faci asta singura, solicita ajutorul partenerului, prietenilor si familiei. Nu este bine nici pentru tine si nici pentru bebelus sa faci mult efort fizic, sa te apleci sau sa inhalezi praf. Camera bebelusului trebuie sa fie “luna si bec”.

 

Ati cumparat sau ati primit cadou deja hainute, costumase, brevetele, caciulite, sosetele, lenjerie pentru patut, prosoape, botosei, etc. Acum este momentul sa le spalati si eventual sa le calcati. Trebuie spalat si clatit absolut orice articol de imbracaminte pentru bebelus si absolut orice produs care va intra in contact cu pielea bebelusului. Folositi detergenti creati pentru hainele bebelusilor sau cei etichetati ca fiind hipoalergenici sau potriviti pentru pielea sensibila.

 

Nu mai amanati momentul asamblarii patutului pentru bebelus, a leaganului pentru bebelus, a scaunului pentru masina. Acestea sunt mai greu de asamblat, asa ca nu lua parte activ la aceasta activitate. Caruselul cu jucarii pentru patut, leaganele mobile si monitoarele au nevoie, de obicei, de baterii. Nu uitati sa faceti un stoc de baterii, sa inserati deja baterii si sa probati daca toate gadget-urile pentru bebelus functioneaza. Va recomandam sa utilizati acumulatori si incarcator in loc de baterii.

 

Profita de ultimele saptamani cu burtica si fa fotografii. Poti chiar sa mergi la un studio sau sa angajezi un fotograf profesionist pentru cateva fotografii artistice. Nu te gandi ca burtica este mare, ca ti-au aparut vergeturi sau ca ai picioarele si mainile umflate. Esti insarcinata si frumoasa. Fa fotografii cu burtica, cu partenerul tau, cu familia ta.

 

E cazul sa va hotarati la un nume, daca nu ati facut inca asta. Probabil ca aveti o lista cu optiuni. Acum este momentul sa luati decizia.

 

Este momentul sa alegi un medic pediatru. Vorbeste cu rudele, prietenii, colegii care au copii, cere o recomandare medicului tau de familie si chiar celui care iti urmareste sarcina si gaseste inca de pe acum un medic pediatru bun care sa aiba grija de copilasul tau inca din primele zile de viata. Daca programul si timpul iti permite, fa o programare la cativa dintre medicii pediatri recomandati si intalneste-te cu ei. Nu poti alege fara sa il cunosti. Nu e rpea devreme sa alegi pediatrul. Nu uita ca acesta va consulta bebelusul imediat ce ajungi acasa, dupa nastere.

 

Pentru femeile insarcinate pentru prima oara, al treilea trimestru de sarcina este poate, cel mai emotionant, dar si cel mai stresant. Cele care mai au copii stiu la ce sa se astepte, stiu cum sa reactioneze. Este bine sa fii documentata cu tot ce tine de nastere, stadiile travaliului, durata medie a acestuia, tehnicile de respiratie, lucruri posibile si imposibile de facut in timpul travaliului. De asemenea, ar trebui sa te documentezi in legatura cu modalitatile de reducere ale durerilor nasterii. Daca nasti natural este recomandat sa afli care sunt alternativele in ceea ce priveste controlul durerii si sa faci o alegere. Atunci cand vei intra in travaliu nu vei mai gandi foarte limpede si nu vei fi in stare sa analizezi optiunile.

 

Citeste articole si carti despre nou-nascuti, documenteaza-te cu privire la ingrijirea nou-nascutului. Inca ai timp. Dupa nastere nu vei mai avea mult timp pentru lectura. Te poti documenta de pe internet, pe site-uri despre mamici si bebelusi, dar cel mai bine este sa ai “manualul” la indemana.

 

Nu il ultimul rand, aceste ultime trei luni sunt perioada ideala pentru a participa la un curs de nastere si alaptare. Va vor fi deosebit de utile.

 

Ei bine, daca esti insarcinata este evident ca si libidoul tau va scadea. Cat de mult, asta va depinde de tine. Important este sa nu te fortezi si sa asculti si de sfatul medicului.

 

La sfarsitul acestui trimestru va avea loc minunea nasterii, momentul mult asteptat in care mamica isi tine in brate bebelusul. Acest este momentul cel mai fericit si special din viata unei femei.

 

Nastere usoara!

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Intoxicatii alimentare produse…

Intoxicatii alimentare produse de ciuperci

Intoxicatii alimentare produse de ciuperci Cunoasterea morfologiei si fiziologiei ciupercilor are o deosebita importanta practica, dat fiind faptul ca exista foarte multe specii de ciuperci utile omului, la fel cum este...

Felicitari de Revelion si Anul…

Felicitari de Revelion si Anul Nou 2016

Felicitari de Revelion si Anul Nou 2016 Fiti inventivi la ceas de sarbatoare. Alegeti o urare, alegeti o felicitare de Revelion si Anul Nou 2016, apoi transmiteti-o celor dragi....

Pablo Neruda citate

Pablo Neruda citate

Pablo Neruda citate   Pablo Neruda (pseudonimul lui Neftali Ricardo Reyes Basoalt, nascut 12 iulie 1904 - decedat 23 septembrie 1973), a fost un celebru poet chilian, laureat al Premiului Nobel pentru...

Felicitari virtuale vintage de…

Felicitari virtuale vintage de Paste

Felicitari virtuale vintage de Paste   Pastele reprezinta una din cele mai importante sarbatori crestine. Raspandeste vestea Invierii Domnului si trimite celor dragi felicitari virtuale vintage de Paste. Hristos a inviat!

Cum sa inveti mai repede si ma…

Cum sa inveti mai repede si mai bine

Cum sa inveti mai repede si mai bine Vrei sa inveti mai bine, vrei sa ai rezultate mai bune la scoala, dar nu stii ce anume ar trebui sa faci. Hai...