Univers de copil

A+ R A-


Alimentatia umana si necesitatile calorice

 

Organismul uman dispune de un mecanism nervos de reglare cantitativa si calitativa a ingestiei, dar acest mecanism, datorita unor conditii psiho-sociale (de exemplu, datorita abundentei de alimente si posbilitatii de a consuma o hrana care da nastere unor “satisfactii” deosebite) a devenit mai putin eficient decat la animale.

Astfel, omul a dobandit unele obiceiuri alimentare neigienice, nefiziologice (de exemplu, consumul exagerat de dulciuri, de alcool, etc.). Aceasta suprasolicitare a tubului digestiv duce la obezitate si predispune la o serie de imbolnaviri ale altor organe (ficat, rinichi, inima, etc.).

Pe de alta parte, in intinse zone ale lumii, hrana este insuficienta.

Atat subnutritia, cat si alimentatia excesiva sau neechilibrata perturba grav sanatatea.

In stabilirea stiintifica a ratiei alimentare, primul obiectiv este acoperirea necesitatilor energetice ale omului, care difera in functie de varsta, sex, stare fiziologica, activitate, etc.

Sa vedem insa care sunt necesitatile calorice ale omului la diferite varste.

 

 

Varsta

Greutatea

(kg)

Inaltimea

(cm)

Necesitati energetice

(kcal/24 ore)

Barbati

13-15

16-19

49

63

163

175

3.100

3.600

25

45

65

 

70

 

175

3.200

3.000

2.550

Femei

13-15

16-19

49

54

160

162

2.600

2.400

25

45

65

 

58

 

163

2.300

2.200

1.800

 

Aceasta valoare energetica nu poate fi insa asigurata prin consumul unei singure categorii de substante, ci printr-o alimentatie variata, care sa corespunda si nevoilor plastice si celor catalitice.

 

Proteinele trebuie sa intre in hrana intr-o proportie de 13-18% din valoarea energetica totala a ratiei, ceea ce reprezinta un minimum de 1 g proteine pe kilogram de greutate corporala (1g/kg). Jumatate din proteinele hranei trebuie sa fie de provenienta animala. La femei, in cursul graviditatii si al alaptarii, cantitatea de proteine trebuie sa creasca la 1.5-2 g/kg, iar la copii, in perioada de crestere, sa ajunga la 3.5g/kg.

Glucidele trebuie sa acopere 50-65% din energia ratiei, cantitatea minima zilnica fiind de 40-60 g, iar lipidele trebuie sa acopere 20-30% din valoarea energetica a ratiei.

 

Intr-o alimentatie rationala trebuie asigurat si un aport corespunzator de vitamine.

Exista si o serie de cerinte in ceea ce priveste substantele minerale (clorura de sodiu, calciu, etc.). In alcatuirea unei diete rationale se tine seama si de modificarile pe care le sufera alimentele in cursul prepararii culinare. Astfel, fierberea duce la distrugerea unor vitamine, prajirea excesiva are drept consecinta aparitia unor produsi iritativi, etc.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Sablon decoratiune Halloween l…

Sablon decoratiune Halloween liliac

Sablon decoratiune Halloween - liliac   Halloweenul se apropie cu pasi repezi. Daca doriti sa realizati cateva decoratiuni deosebite de Halloween va oferim un sablon special de Halloween reprezentat de un liliac....

Bunicul de Barbu Stefanescu De…

Bunicul de Barbu Stefanescu Delavrancea

Bunicul de Barbu Ştefănescu Delavrancea   Se scutură din salcâmi o ploaie de miresme. Bunicul stă pe prispă. Se gândeşte. La ce se gândeşte? La nimic. Numără florile care cad. Se uită...

De ce sta barza intr-un picior…

De ce sta barza intr-un picior basm

De ce sta barza intr-un picior - basm In vremurile stravechi oamenii nu ucideau niciodata pasarile. Nici nu le trecea prin minte ca pasarile ar putea fi mancate. De aceea pasarile...

Tipuri de tulburari in adolesc…

Tipuri de tulburari in adolescenta

Tipuri de tulburari in adolescenta Adolescenta este o perioada deosebit de importanta in dezvoltarea fiecaruia dintre noi, este o etapa cu numeroase si profunde schimbari la nivel biologic, fizic, psihic, moral....

Scrisoarea unui copil pentru M…

Scrisoarea unui copil pentru Mos Craciun

Scrisoarea unui copil pentru Moş Crăciun   O scrisoare pentru Moş Crăciun de o mare sensibilitate. Moşul să vă aducă numai bucurii, să ningă cu daruri şi să primiţi tot ceea ce...