Alimente sanatoase si necesare pentru dieta de iarna
Sezonul rece se apropie cu pasi repezi si trebuie sa acorzi o atentie deosebita starii tale de sanatate. Adopta o dieta de iarna favorabila organismului tau si consuma cat mai multe alimente proaspete si sanatoase. Asadar, incercati sa obtineti si sa consumati fructe si legume care vor asigura mineralele, vitaminele si substantele necesare si benefice pentru organism.
Organismul tau are nevoie de mai multi nutrienti pentru a mentine temperatura corpului constanta. Din acest motiv, o dieta de iarna sanatoasa ar trebuie sa includa toate grupele de alimente, inclusiv fructe si legume, in stare cat mai sanatoasa.
Iata recomandarile noastre: cartofi dulci, dovleac, dovlecei, pastarnac, etc. Acestea au un continut bogat de vitaminele A si C, ajutand la intarirea sistemului imunitar.
Din dieta de iarna personala nu trebuie sa lipseasca nici alimente precum: fasolea, mazarea, orezul brun, lintea, dar nici cerealele (orz, ovaz), etc. Acestea au un continut semnificativ de proteine, carbohidrati si fibre, precum si o serie de vitamine si minerale. De retinut este faptul ca au un continut scazut in grasimi. De mare folos este si consumul de carne de pui sau vita, fructe de mare, peste gras (somon, ton, hering), oua si produse lactate degresate.
De asemenea, recomandam consumul de alimente cu indice glicemic scazut si cu un continut scazut in amidon si zahar. Mentionam in acest sens urmatoarele:
· legume: varza, brocolli, conopida, sfecla, praz, ceapa, usturoi, sparanghel, stevie, telina, castraveti, morcovi, ciuperci, soia, salata, spanac, masline, ardei, s.a.m.d.
· fructe: nuci, fistic, migdale, alune de padure, rodii, kiwi, pomelo, avocado, banane, curmale, coacaze, zmeura, afine, seminte, ananas, citrice – portocale, lamaie, grapefruit, s.a.m.d.
Pot fi gatite intr-o gama larga de retete si pregatite cu cat mai multe mirodenii si condimente (ghimbir, oregano, boia, busuioc, scortisoara, hrean, marar, cimbru, sofran, piper, s.a.m.d.), favorabile organismului prin proprietatile lor curative.
O alimentatie sanatoasa si echilibrata este suficienta pentru a satisface nevoile zilnice ale organismului. Consumati cat mai multe legume si fructe in timpul zilei, iar dimineata nu uitati ca trebuie sa consumati alimente bogate in carbohidrati. Va intrebati unde gasim carbohidratii? Iata cateva exemple: cereale integrale, cereale din orz sau ovaz, cartofi dulci, dovlecei, fasole, linte, etc. Chiar daca afara este frig, trebuie sa stiti ca este important sa asigurati in continuare organismului nevoia sa zilnica de minim 1,5 l de apa. Mentinerea volumului de lichid (6%) este esential pentru reducerea riscului de infectie si bunastarea si sanatatea organismului. Apa se consuma la temperatura camerei, iar organismul este ferit de deshidratare. Evitati cafeaua pe cat este posibil, iar daca nu se poate, consumati ceaiuri naturale din plante (nu foarte dulci). Retineti ca o pierdere de doar 2% din volumul total de apa poate conduce la scaderea rezistentei cognitive si a starii fizice de sanatate.
Concluzii:
Mentineti activitatea fizica constanta, nu cadeti prada mancarurilor grase, consumati fructe si legume, nu uitati de consumul de apa, deoarece si pe timp de iarna este necesara o buna hidratare a organismului. Organismul are nevoie de o mai mare nevoie de energie pentru a echilibra balanta termica. Ai grija atat de viata ta, cat si a copilului tau.
- 02/01/2014 20:02 - Despre alimentatie sanatoasa vitamine si substante active
- 01/01/2014 18:28 - Scapa de kilogramele in plus acumulate de sarbatori
- 02/12/2013 00:04 - Spirulina
- 22/11/2013 14:07 - Visul este ca si somnul un fenomen natural
- 22/11/2013 01:41 - Visul si viata noastra nocturna
- 14/11/2013 14:25 - Oligoelementele si sanatatea
- 06/11/2013 15:03 - Crampe si dureri abdominale cauze remedii si modalitati de preventie
- 04/11/2013 19:47 - Infectia urinara si tratament prin remedii naturiste
- 03/11/2013 18:44 - Ochii oglinda sanatatii
- 05/10/2013 00:37 - Igiena organelor genitale