Univers de copil

A+ R A-


Aparatul digestiv si digestia

Aparatul digestiv si digestiaCa sa putem trai trebuie sa mancam. Omul se hraneste cu paine, carne, branza, lapte, oua si alte alimente. Aceste alimente nu pot sa patrunda in sange, in starea in care se gasesc, cand le bagam in gura. Ele au nevoie sa fie maruntite si prefacute in materii asemanatoare cu cele aflate in corpul nostru. Organul insarcinat cu aceasta slujba se numeste aparatul digestiv (mistuitor).

Aparatul digestiv se compune din gura, esofag, stomac, intestine si din niste glande (ghinduri) mici in forma de ciorchini de struguri aflatoare in peretii gurii, stomacului si intestinelor.

La aceste glande mici se mai adauga ficatul care se afla in abdomen, in partea dreapta a stomacului. Glandele au slujba de a fabrica sucurile (zemurile) trebuitoare pentru prefacerea alimentelor.

In gura, alimentele se maruntesc cu dintii si cu maselele si se inmoaie cu o zeama curata numita saliva, fabricata de ghindurile gurii. Saliva preface painea si celelalte alimente fainoase, in materii dulci si zaharoase. Din gura alimentele trec prin inghititura intr-un tub scurt si carnos numit esofag. Esofagul strabate diafragmul si raspunde in stomac. Alimentele trec prin esofag si ajung in stomac fara nicio schimbare. Aici, alimentele se maruntesc bine de tot si se amesteca cu o zeama acrisoara, numit suc gastric (stomacal) fabricat de ghindurile aflate in peretii musculosi ai stomacului. Stomacul preface alimentele intr-o materie moale si subtire ca smantana.

Din stomac, alimentele trec intr-un tub lung si subtire, numit intestinul subtire. Aici, ele se amesteca cu zemurile fabricate de ghindurile intestinului subtire, precum si cu fierea ce vine de la ficat. Zemurile acestea prefac alimentele intr-o materie subtire de tot, ca apa.

Partea buna si hranitoare a alimentelor trece prin peretii intestinului subtire, in sange. Partea rea si nefolositoare trece in intestinul gros, iar de aici e data afara sub numele de excremente.

Prefacerea aceasta pe care o sufera alimentele in trecerea lor prin aparatul digestiv se numeste digestie (mistuire). Digestia alimentelor se face cam in 3 ore si jumatate.

Importanta unui climat sanatos…

Importanta unui climat sanatos pentru copii

Importanta unui climat sanatos pentru copii   Aerul este esential pentru viata, cu toate ca, din pacate, aerul pe care il respira toata lumea nu este atat de curat pe cat ar...

Cantec de primavara de Victor …

Cantec de primavara de Victor Eftimiu

Cantec de primavara de Victor Eftimiu Va oferim spre lectura frumoasele versuri pentru “Cantec de primavara”. Acestea apartin lui Victor Eftimiu. Acesta s-a nascut in anul 1889...

Parcul dendrologic Hemeiusi ju…

Parcul dendrologic Hemeiusi judetul Bacau

Parcul dendrologic Hemeiusi – judetul Bacau Parcul dendrologic Hemeiusi din judetul Bacau a fost amenajat in 1834, in lunca raului Bistrita (afluent al Siretului), aflata la o altitudine de 190 m....

Paste 2014

Paste 2014

Paste 2014 Sfanta sarbatoare a Invierii Domnului nostru Iisus Hristos va fi celebrata in 2014 in aceeasi zi atat de ortodocsi cat si de catolici, pe 20 aprilie. Venim in intampinarea...

Ghicitori despre anotimpuri

Ghicitori despre anotimpuri

Ghicitori despre anotimpuri Am un copac cu patru crengi: Una înverzeşte, A doua rodeşte, A treia vestejeşte, A patra se usucă. (Cele patru anotimpuri)