Univers de copil

A+ R A-


Aparatul digestiv si digestia

Aparatul digestiv si digestiaCa sa putem trai trebuie sa mancam. Omul se hraneste cu paine, carne, branza, lapte, oua si alte alimente. Aceste alimente nu pot sa patrunda in sange, in starea in care se gasesc, cand le bagam in gura. Ele au nevoie sa fie maruntite si prefacute in materii asemanatoare cu cele aflate in corpul nostru. Organul insarcinat cu aceasta slujba se numeste aparatul digestiv (mistuitor).

Aparatul digestiv se compune din gura, esofag, stomac, intestine si din niste glande (ghinduri) mici in forma de ciorchini de struguri aflatoare in peretii gurii, stomacului si intestinelor.

La aceste glande mici se mai adauga ficatul care se afla in abdomen, in partea dreapta a stomacului. Glandele au slujba de a fabrica sucurile (zemurile) trebuitoare pentru prefacerea alimentelor.

In gura, alimentele se maruntesc cu dintii si cu maselele si se inmoaie cu o zeama curata numita saliva, fabricata de ghindurile gurii. Saliva preface painea si celelalte alimente fainoase, in materii dulci si zaharoase. Din gura alimentele trec prin inghititura intr-un tub scurt si carnos numit esofag. Esofagul strabate diafragmul si raspunde in stomac. Alimentele trec prin esofag si ajung in stomac fara nicio schimbare. Aici, alimentele se maruntesc bine de tot si se amesteca cu o zeama acrisoara, numit suc gastric (stomacal) fabricat de ghindurile aflate in peretii musculosi ai stomacului. Stomacul preface alimentele intr-o materie moale si subtire ca smantana.

Din stomac, alimentele trec intr-un tub lung si subtire, numit intestinul subtire. Aici, ele se amesteca cu zemurile fabricate de ghindurile intestinului subtire, precum si cu fierea ce vine de la ficat. Zemurile acestea prefac alimentele intr-o materie subtire de tot, ca apa.

Partea buna si hranitoare a alimentelor trece prin peretii intestinului subtire, in sange. Partea rea si nefolositoare trece in intestinul gros, iar de aici e data afara sub numele de excremente.

Prefacerea aceasta pe care o sufera alimentele in trecerea lor prin aparatul digestiv se numeste digestie (mistuire). Digestia alimentelor se face cam in 3 ore si jumatate.

Ziua buna ti-o faci singur

Ziua buna ti-o faci singur

Ziua buna ti-o faci singur Va oferim spre lectura o frumoasa povestire, intitulata sugestiv “Ziua buna ti-o faci singur”, scrisa de Constantin Amaritei. Soarele batea de mult in...

Hipotermia

Hipotermia

Hipotermia O temperatura centrala a corpului mai mica de 35 grade C se numeste hipotermie. Valoarea normala a temperaturii corpului este cuprinsa intre 36-37 grade C. Categoriile...

Ceaiuri si modalitati de prepa…

Ceaiuri si modalitati de preparare

Ceaiuri si modalitati de preparare Prozaica preparare a unui ceai medicinal reprezinta din punct de vedere stiintific o extractie a principiilor active din plante in mediu apos. Modul de...

Stilul lui Alexandru Odobescu

Stilul lui Alexandru Odobescu

Stilul lui Alexandru Odobescu Un artist al stilului clasic in proza, prin excelenta (Tudor Vianu este acela care l-a studiat cu o mare competenta) este Alexandru Odobescu. Asemeni lui Nicolae Balcescu...

Zilele Babelor 1 Martie 9 Mart…

Zilele Babelor 1 Martie 9 Martie

Zilele Babelor – 1 Martie - 9 Martie   Zilele schimbatoare de la inceputul lunii Martie sunt puse de popor pe seama Babei Dochia, care si-ar scutura din cand in cand cojoacele...