Univers de copil

A+ R A-


Aparatul digestiv si digestia

Aparatul digestiv si digestiaCa sa putem trai trebuie sa mancam. Omul se hraneste cu paine, carne, branza, lapte, oua si alte alimente. Aceste alimente nu pot sa patrunda in sange, in starea in care se gasesc, cand le bagam in gura. Ele au nevoie sa fie maruntite si prefacute in materii asemanatoare cu cele aflate in corpul nostru. Organul insarcinat cu aceasta slujba se numeste aparatul digestiv (mistuitor).

Aparatul digestiv se compune din gura, esofag, stomac, intestine si din niste glande (ghinduri) mici in forma de ciorchini de struguri aflatoare in peretii gurii, stomacului si intestinelor.

La aceste glande mici se mai adauga ficatul care se afla in abdomen, in partea dreapta a stomacului. Glandele au slujba de a fabrica sucurile (zemurile) trebuitoare pentru prefacerea alimentelor.

In gura, alimentele se maruntesc cu dintii si cu maselele si se inmoaie cu o zeama curata numita saliva, fabricata de ghindurile gurii. Saliva preface painea si celelalte alimente fainoase, in materii dulci si zaharoase. Din gura alimentele trec prin inghititura intr-un tub scurt si carnos numit esofag. Esofagul strabate diafragmul si raspunde in stomac. Alimentele trec prin esofag si ajung in stomac fara nicio schimbare. Aici, alimentele se maruntesc bine de tot si se amesteca cu o zeama acrisoara, numit suc gastric (stomacal) fabricat de ghindurile aflate in peretii musculosi ai stomacului. Stomacul preface alimentele intr-o materie moale si subtire ca smantana.

Din stomac, alimentele trec intr-un tub lung si subtire, numit intestinul subtire. Aici, ele se amesteca cu zemurile fabricate de ghindurile intestinului subtire, precum si cu fierea ce vine de la ficat. Zemurile acestea prefac alimentele intr-o materie subtire de tot, ca apa.

Partea buna si hranitoare a alimentelor trece prin peretii intestinului subtire, in sange. Partea rea si nefolositoare trece in intestinul gros, iar de aici e data afara sub numele de excremente.

Prefacerea aceasta pe care o sufera alimentele in trecerea lor prin aparatul digestiv se numeste digestie (mistuire). Digestia alimentelor se face cam in 3 ore si jumatate.

Scrisoare de la un ursulet

Scrisoare de la un ursulet

Scrisoare de la un ursulet Va oferim spre lectura povestirea “Scrisoare de la un ursulet” scrisa de Aurel Manolescu. Acuma … pentru ca tot mai aflu aici si voi va uitati la...

Iepurasul cel fricos poezie pe…

Iepurasul cel fricos poezie pentru copii

Iepurasul cel fricos - poezie pentru copii   Va oferim spre lectura poezia pentru copii “Iepurasul” scrisa de Ioana Tatu. Minunatele versuri au fost incluse in volumul “Oglinzi de roua”.   Din tufisu-ntunecat Se ridica-n...

Licuriciul versuri

Licuriciul versuri

Licuriciul - versuri Va oferim spre lectura poezia “Licuriciul” scrisa de Malian Cajal. Stiu ca n-am voie de loc Cu chibrituri sa ma joc.

Insolatii, canicula - efecte, …

Insolatii, canicula - efecte, recomandari, remedii si tratament

Insolatii, canicula - efecte, recomandari, remedii si tratament    Cum reducem efectele caniculei in locuinte  Pentru a limita efectele canciulei in locuinte:         ferestrele expuse la soare vor fi inchise, fiind trase jaluzelele/draperiile;         ferestrele...

Surorile poezie

Surorile poezie

Surorile - poezie Va oferim spre lectura poezia “Surorile” scrisa de V. Popa. Cea mai mare Mi se pare, Are patru ani; cea mica, De abia pe picioruse Se ridica. Iata-le pe prispa; mica O...