Univers de copil

A+ R A-


Aparatul digestiv si digestia

Aparatul digestiv si digestiaCa sa putem trai trebuie sa mancam. Omul se hraneste cu paine, carne, branza, lapte, oua si alte alimente. Aceste alimente nu pot sa patrunda in sange, in starea in care se gasesc, cand le bagam in gura. Ele au nevoie sa fie maruntite si prefacute in materii asemanatoare cu cele aflate in corpul nostru. Organul insarcinat cu aceasta slujba se numeste aparatul digestiv (mistuitor).

Aparatul digestiv se compune din gura, esofag, stomac, intestine si din niste glande (ghinduri) mici in forma de ciorchini de struguri aflatoare in peretii gurii, stomacului si intestinelor.

La aceste glande mici se mai adauga ficatul care se afla in abdomen, in partea dreapta a stomacului. Glandele au slujba de a fabrica sucurile (zemurile) trebuitoare pentru prefacerea alimentelor.

In gura, alimentele se maruntesc cu dintii si cu maselele si se inmoaie cu o zeama curata numita saliva, fabricata de ghindurile gurii. Saliva preface painea si celelalte alimente fainoase, in materii dulci si zaharoase. Din gura alimentele trec prin inghititura intr-un tub scurt si carnos numit esofag. Esofagul strabate diafragmul si raspunde in stomac. Alimentele trec prin esofag si ajung in stomac fara nicio schimbare. Aici, alimentele se maruntesc bine de tot si se amesteca cu o zeama acrisoara, numit suc gastric (stomacal) fabricat de ghindurile aflate in peretii musculosi ai stomacului. Stomacul preface alimentele intr-o materie moale si subtire ca smantana.

Din stomac, alimentele trec intr-un tub lung si subtire, numit intestinul subtire. Aici, ele se amesteca cu zemurile fabricate de ghindurile intestinului subtire, precum si cu fierea ce vine de la ficat. Zemurile acestea prefac alimentele intr-o materie subtire de tot, ca apa.

Partea buna si hranitoare a alimentelor trece prin peretii intestinului subtire, in sange. Partea rea si nefolositoare trece in intestinul gros, iar de aici e data afara sub numele de excremente.

Prefacerea aceasta pe care o sufera alimentele in trecerea lor prin aparatul digestiv se numeste digestie (mistuire). Digestia alimentelor se face cam in 3 ore si jumatate.

Chemarea muntelui

Chemarea muntelui

Chemarea muntelui “Mi-e dor de munti … de Caraimanul Pe veci acoperit de nori.” (St. O. Iosif) Impunator, masivul Bucegi domina tulburatoarea vale a Prahovei. Dar culmea maiestuoasa si...

Cantecul marii de George Ranet…

Cantecul marii de George Ranetti

Cantecul marii de George Ranetti   Va oferim spre lectura poezia “Cantecul marii” scrisa de George Ranetti.   Ca hotul, printre stanci, Eu noaptea m-am dus sa fur marii Secretul vrajit al cantarii Ce glasuri solemne...

Fata cea buna

Fata cea buna

Fata cea buna   Vezi cateva versuri minunate din poezia “Fata cea buna” scrisa de Pavel Peres.   Seara s-a lasat incet, Dar fetita sta si scrie Umpland foile-n caiet … Ar vrea cat mai mult sa...

Confectionam ghirlanda de Past…

Confectionam ghirlanda de Pasti

Confectionam ghirlanda de Pasti Pentru a decora de Pasti casa, sala de la gradinita sau sala de clasa puteti confectiona o ghirlanda formata din figurine de Paste: iepurasi, puisori, flori, oua...

Felicitari virtuale de Sfantul…

Felicitari virtuale de Sfantul Nicolae

Felicitari virtuale de Sfantul Nicolae   Pe 6 decembrie isi serbeaza onomastica peste 800.000 de romani care poarta numele Sfantului Ierarh Nicolae sau derivate ale acestuia: Nicolaie, Nicole, Nico, Nicoleta, Nic, Niki,...