Univers de copil

A+ R A-


Aparatul digestiv si digestia

Aparatul digestiv si digestiaCa sa putem trai trebuie sa mancam. Omul se hraneste cu paine, carne, branza, lapte, oua si alte alimente. Aceste alimente nu pot sa patrunda in sange, in starea in care se gasesc, cand le bagam in gura. Ele au nevoie sa fie maruntite si prefacute in materii asemanatoare cu cele aflate in corpul nostru. Organul insarcinat cu aceasta slujba se numeste aparatul digestiv (mistuitor).

Aparatul digestiv se compune din gura, esofag, stomac, intestine si din niste glande (ghinduri) mici in forma de ciorchini de struguri aflatoare in peretii gurii, stomacului si intestinelor.

La aceste glande mici se mai adauga ficatul care se afla in abdomen, in partea dreapta a stomacului. Glandele au slujba de a fabrica sucurile (zemurile) trebuitoare pentru prefacerea alimentelor.

In gura, alimentele se maruntesc cu dintii si cu maselele si se inmoaie cu o zeama curata numita saliva, fabricata de ghindurile gurii. Saliva preface painea si celelalte alimente fainoase, in materii dulci si zaharoase. Din gura alimentele trec prin inghititura intr-un tub scurt si carnos numit esofag. Esofagul strabate diafragmul si raspunde in stomac. Alimentele trec prin esofag si ajung in stomac fara nicio schimbare. Aici, alimentele se maruntesc bine de tot si se amesteca cu o zeama acrisoara, numit suc gastric (stomacal) fabricat de ghindurile aflate in peretii musculosi ai stomacului. Stomacul preface alimentele intr-o materie moale si subtire ca smantana.

Din stomac, alimentele trec intr-un tub lung si subtire, numit intestinul subtire. Aici, ele se amesteca cu zemurile fabricate de ghindurile intestinului subtire, precum si cu fierea ce vine de la ficat. Zemurile acestea prefac alimentele intr-o materie subtire de tot, ca apa.

Partea buna si hranitoare a alimentelor trece prin peretii intestinului subtire, in sange. Partea rea si nefolositoare trece in intestinul gros, iar de aici e data afara sub numele de excremente.

Prefacerea aceasta pe care o sufera alimentele in trecerea lor prin aparatul digestiv se numeste digestie (mistuire). Digestia alimentelor se face cam in 3 ore si jumatate.

Ziua Indragostitilor imagini s…

Ziua Indragostitilor imagini si poze haioase

Ziua Indragostitilor - imagini si poze haioase Lasati-va purtati de val si iubiti. Sarbatoriti si cinstiti dragostea alaturi de persoana iubita. Valentine’s Day si Dragobete sunt momente prielnice sa va exprimati...

Sfantul Ilie carutasul Raiului…

Sfantul Ilie carutasul Raiului legenda biblica

Sfantul Ilie, carutasul Raiului legenda biblica   Sfantul Ilie (unul dintre cei mai cunoscuti profeti ai Vechiului Testament, fiul unui preot al Legii vechi) este sarbatorit anual pe data de 20 iulie....

Temeri ale oamenilor de geniu

Temeri ale oamenilor de geniu

Temeri ale oamenilor de geniu Multi dintre marile personalitati si oameni de geniu ai omenirii aveau anumite temeri si le era frica de anumite animale sau lucruri. Descoperiti care ar fi...

Regele Cresus si invatatul Sol…

Regele Cresus si invatatul Solone

Regele Cresus si invatatul Solone Cresus, un vestit si bogat rege din vechime, a intrebat intr-o zi pe invatatul grec Solone daca in calatoriile sale nu a intalnit un...

Batalia de la Calugareni Mihai…

Batalia de la Calugareni Mihai Viteazul

Batalia de la Calugareni Mihai Viteazul Mihai Viteazul a fost domnul Tarii Romanesti, remarcandu-se prin indrazneala sa. In acest articol prezentam razboiul cu turcii, respectiv batalia de la Calugareni sub conducerea...