Univers de copil

A+ R A-


Aparatul digestiv si digestia

Aparatul digestiv si digestiaCa sa putem trai trebuie sa mancam. Omul se hraneste cu paine, carne, branza, lapte, oua si alte alimente. Aceste alimente nu pot sa patrunda in sange, in starea in care se gasesc, cand le bagam in gura. Ele au nevoie sa fie maruntite si prefacute in materii asemanatoare cu cele aflate in corpul nostru. Organul insarcinat cu aceasta slujba se numeste aparatul digestiv (mistuitor).

Aparatul digestiv se compune din gura, esofag, stomac, intestine si din niste glande (ghinduri) mici in forma de ciorchini de struguri aflatoare in peretii gurii, stomacului si intestinelor.

La aceste glande mici se mai adauga ficatul care se afla in abdomen, in partea dreapta a stomacului. Glandele au slujba de a fabrica sucurile (zemurile) trebuitoare pentru prefacerea alimentelor.

In gura, alimentele se maruntesc cu dintii si cu maselele si se inmoaie cu o zeama curata numita saliva, fabricata de ghindurile gurii. Saliva preface painea si celelalte alimente fainoase, in materii dulci si zaharoase. Din gura alimentele trec prin inghititura intr-un tub scurt si carnos numit esofag. Esofagul strabate diafragmul si raspunde in stomac. Alimentele trec prin esofag si ajung in stomac fara nicio schimbare. Aici, alimentele se maruntesc bine de tot si se amesteca cu o zeama acrisoara, numit suc gastric (stomacal) fabricat de ghindurile aflate in peretii musculosi ai stomacului. Stomacul preface alimentele intr-o materie moale si subtire ca smantana.

Din stomac, alimentele trec intr-un tub lung si subtire, numit intestinul subtire. Aici, ele se amesteca cu zemurile fabricate de ghindurile intestinului subtire, precum si cu fierea ce vine de la ficat. Zemurile acestea prefac alimentele intr-o materie subtire de tot, ca apa.

Partea buna si hranitoare a alimentelor trece prin peretii intestinului subtire, in sange. Partea rea si nefolositoare trece in intestinul gros, iar de aici e data afara sub numele de excremente.

Prefacerea aceasta pe care o sufera alimentele in trecerea lor prin aparatul digestiv se numeste digestie (mistuire). Digestia alimentelor se face cam in 3 ore si jumatate.

Conversatie in parc

Conversatie in parc

Conversatie in parc Va oferim spre lectura povestirea “Conversatie” scrisa de Vitantas Petkiavicius, iar traducerea in romaneste semnata de Ileana-Sonia Radu. Imi place foarte mult sa ma plimb cu fratiorul meu prin...

Tu esti primavara mea poveste …

Tu esti primavara mea poveste curiozitati si discutii

Tu esti primavara mea - poveste, curiozitati si discutii Va oferim spre lectura povestea “Spune-mi, mama, spune-mi, spui?” scrisa de Luiza Vladescu. -          Cine oare-a lustruit trunchiurile copacilor si ramurile, cine?

Cum confectionam o cocarda tri…

Cum confectionam o cocarda tricolora

Cum confectionam o cocarda tricolora Drapelul, steagul sau flamura Tricolora Romaneasca, alaturi de stema si de imnul national reprezinta cele mai importante simboluri ale statului unitar Romania. ...

Lunile anului

Lunile anului

Lunile anului   Doisprezece frati alearga Anul cat este de lung, Fug de zor prin lumea-ntreaga, Niciodata nu se-ajung.  

Varstele femeii

Varstele femeii

Varstele femeii Cantata de poeti, zugravita de nemuritoare panze, mereu alaturi de barbat, la bine si la greu, femeia a fost si ramane eterna purtatoare a vietii, a frumosului, a duiosiei...