Univers de copil

A+ R A-


Aparatul digestiv si digestia

Aparatul digestiv si digestiaCa sa putem trai trebuie sa mancam. Omul se hraneste cu paine, carne, branza, lapte, oua si alte alimente. Aceste alimente nu pot sa patrunda in sange, in starea in care se gasesc, cand le bagam in gura. Ele au nevoie sa fie maruntite si prefacute in materii asemanatoare cu cele aflate in corpul nostru. Organul insarcinat cu aceasta slujba se numeste aparatul digestiv (mistuitor).

Aparatul digestiv se compune din gura, esofag, stomac, intestine si din niste glande (ghinduri) mici in forma de ciorchini de struguri aflatoare in peretii gurii, stomacului si intestinelor.

La aceste glande mici se mai adauga ficatul care se afla in abdomen, in partea dreapta a stomacului. Glandele au slujba de a fabrica sucurile (zemurile) trebuitoare pentru prefacerea alimentelor.

In gura, alimentele se maruntesc cu dintii si cu maselele si se inmoaie cu o zeama curata numita saliva, fabricata de ghindurile gurii. Saliva preface painea si celelalte alimente fainoase, in materii dulci si zaharoase. Din gura alimentele trec prin inghititura intr-un tub scurt si carnos numit esofag. Esofagul strabate diafragmul si raspunde in stomac. Alimentele trec prin esofag si ajung in stomac fara nicio schimbare. Aici, alimentele se maruntesc bine de tot si se amesteca cu o zeama acrisoara, numit suc gastric (stomacal) fabricat de ghindurile aflate in peretii musculosi ai stomacului. Stomacul preface alimentele intr-o materie moale si subtire ca smantana.

Din stomac, alimentele trec intr-un tub lung si subtire, numit intestinul subtire. Aici, ele se amesteca cu zemurile fabricate de ghindurile intestinului subtire, precum si cu fierea ce vine de la ficat. Zemurile acestea prefac alimentele intr-o materie subtire de tot, ca apa.

Partea buna si hranitoare a alimentelor trece prin peretii intestinului subtire, in sange. Partea rea si nefolositoare trece in intestinul gros, iar de aici e data afara sub numele de excremente.

Prefacerea aceasta pe care o sufera alimentele in trecerea lor prin aparatul digestiv se numeste digestie (mistuire). Digestia alimentelor se face cam in 3 ore si jumatate.

Iepurele alb

Iepurele alb

Iepurele alb   Pe ulita satului Un flacau mergand hai-hui A vazut in fata lui Un alb iepure de casa. Si i-a zis: Iti vin de hac! Asa, pe nepusa masa, Cu gandul sa-l bage-n sac Ca trofeu de...

Sfintii Mihail si Gavril 2015

Sfintii Mihail si Gavril 2015

Sfintii Mihail si Gavril 2015 Pe 8 noiembrie 2015 e sarbatoare – Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril. Afla mai multe informatii despre aceasta zi de sarbatoare...

Zupi un iepuras tare poznas

Zupi un iepuras tare poznas

Zupi - un iepuras tare poznas Va oferim spre lectura poezia “Zupi, un iepuras tare poznas” scrisa de N. Nobilescu. Vrand o poza de sportiv, ...

Dragobete legenda

Dragobete legenda

Dragobete legenda   Pe 24 februarie sarbatorim iubirea in stil romanesc. Dragobetele este un obicei 100% romanesc si marcheaza nu doar dragostea romanilor, ci si inceputul primaverii, fiind similar sarbatorii de Valentine’s...

Imagini animate cu flori de cr…

Imagini animate cu flori de crin

Imagini animate cu flori de crin Florile de crin sunt niste minuni de care pur si simplu te poti indragosti. Culorile crinilor, parfumul lor fac din crini niste frumuseti ale naturii....