Univers de copil

A+ R A-


Aprecierea calitatii oualor pentru consum

Aprecierea calitatii oualor pentru consumOuale pentru consum trebuie sa fie cat mai proaspete.

Incepeti examinarea oualor observand coaja. Ouale cu coaja sparta sau murdara se altereaza usor, asa ca, daca nu sunt prea vechi, se vor da cat mai repede in consum.

Aprecierea vechimii oualor se bazeaza pe faptul ca, in timpul pastrarii, camera cu aer se mareste si oul devine mai usor. Pentru aprecierea marimii camerei cu aer folositi aparatul numit ovoscop. Ovoscopul produce o raza de lumina. Asezand oul in asa fel incat raza sa-l strabata, puteti examina interiorul. Daca nu aveti ovoscop, confectionati din carton unul mai simplu si folositi drept sursa de lumina o veioza. Este bine ca examinarea sa se faca intr-o camera intunecoasa.

Ouala foarte proaspete au camera de aer cu inaltimea pana la 5 mm. La cele foarte vechi, neconsumabile, ea depaseste 1/5 din lungimea oului. Pentru stabilirea dimeniunilor ei, va puteti confectiona singuri un profil de carton.

Prospetimea oualor se poate aprecia usor prin proba densitatii. Cufundati-le in apa sau in solutie de sare 12% si determinati vechimea pe baza urmatoarelor date:

A:

1. A – 1 – ou de o zi

2. A – 2 – oua de 4 zile

3. A – 3 – oua de 8 zile

4. A – 4 – ou de o luna

B:

1. B – aprecierea vechimii oului prin scufundare in saramura (12%)

2. B – 1 – ou de o zi

3. B – ou de 2 zile

4. B – ou de 3 zile

B – ou de 4 zile

Spargeti mai intai cu cutitul coaja de la polul rotunjit, in dreptul camerei cu aer, fara sa atingeti albusul. Masurati camera de aer, comparand rezultatul cu cel obtinut prin examinarea la ovoscop.

Varsati continutul intr-o farfurie. Daca oul este proapat, galbenusul apare bombat, cu invelisul neted, intact (aveti grija sa nu il spargeti chiar voi cand spargeti oul) si puteti distinge mai multe tipuri de albus. Ouale vechi au miros neplacut, care se accentueaza prin fierbere.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Acest drog numit zahar

Acest drog numit zahar

Acest drog numit ... zahar Cateva informatii interesante despre zahar le puteti afla citit extase din interviul acrodat de dr. Christian Schaller saptamanalului elvetian L’Echo. - Va pronuntati pentru eliminarea completa a...

La multi ani copii si La multi…

La multi ani copii si La multi ani copilarie

La multi ani, copii! La multi ani, copilarie!   La multi ani, copii! … Copii mai mici, copii mai mari … La multi ani, copilarie! … Noian de ganduri, bucurii, momente fericite … La...

Desene si planse de colorat pe…

Desene si planse de colorat pentru 24 ianuarie ziua unirii

Desene si planse de colorat pentru 24 ianuarie ziua unirii Pe 24 ianuarie sarbatorim impreuna un mare si important eveniment in istoria tarii noastre, Romania. Vorbim despre Mica Unire, cunoscuta drept...

Formarea si dezvoltarea intrau…

Formarea si dezvoltarea intrauterina a embrionului si fatului uman

Formarea si dezvoltarea intrauterina a embrionului si fatului uman   Fiinţa umana isi are punctul de plecare in ingemanarea dintre ovul şi spermatozoid, iar intr-un alt articol am vorbit despre acest lucru,...

Sarcina si aparatul urinar

Sarcina si aparatul urinar

Sarcina si aparatul urinar Prezenta si dezvoltarea fatului produce schimbari multiple in organismul matern. La acest proces fiziologic participa, prin schimbari morfologice si functionale, si aparatul urinar. Astfel, creste volumul renal,...