Univers de copil

A+ R A-


Aprecierea calitatii oualor pentru consum

Aprecierea calitatii oualor pentru consumOuale pentru consum trebuie sa fie cat mai proaspete.

Incepeti examinarea oualor observand coaja. Ouale cu coaja sparta sau murdara se altereaza usor, asa ca, daca nu sunt prea vechi, se vor da cat mai repede in consum.

Aprecierea vechimii oualor se bazeaza pe faptul ca, in timpul pastrarii, camera cu aer se mareste si oul devine mai usor. Pentru aprecierea marimii camerei cu aer folositi aparatul numit ovoscop. Ovoscopul produce o raza de lumina. Asezand oul in asa fel incat raza sa-l strabata, puteti examina interiorul. Daca nu aveti ovoscop, confectionati din carton unul mai simplu si folositi drept sursa de lumina o veioza. Este bine ca examinarea sa se faca intr-o camera intunecoasa.

Ouala foarte proaspete au camera de aer cu inaltimea pana la 5 mm. La cele foarte vechi, neconsumabile, ea depaseste 1/5 din lungimea oului. Pentru stabilirea dimeniunilor ei, va puteti confectiona singuri un profil de carton.

Prospetimea oualor se poate aprecia usor prin proba densitatii. Cufundati-le in apa sau in solutie de sare 12% si determinati vechimea pe baza urmatoarelor date:

A:

1. A – 1 – ou de o zi

2. A – 2 – oua de 4 zile

3. A – 3 – oua de 8 zile

4. A – 4 – ou de o luna

B:

1. B – aprecierea vechimii oului prin scufundare in saramura (12%)

2. B – 1 – ou de o zi

3. B – ou de 2 zile

4. B – ou de 3 zile

B – ou de 4 zile

Spargeti mai intai cu cutitul coaja de la polul rotunjit, in dreptul camerei cu aer, fara sa atingeti albusul. Masurati camera de aer, comparand rezultatul cu cel obtinut prin examinarea la ovoscop.

Varsati continutul intr-o farfurie. Daca oul este proapat, galbenusul apare bombat, cu invelisul neted, intact (aveti grija sa nu il spargeti chiar voi cand spargeti oul) si puteti distinge mai multe tipuri de albus. Ouale vechi au miros neplacut, care se accentueaza prin fierbere.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Minciuna

Minciuna

Minciuna Va oferim spre lectura poezia "Minciuna" scrisa de Maria Petra. O minciuna nu-i o pruna Ce pe limba-ti sade, buna, Dulce si alunecoasa Si,...

Cum iti recapeti silueta dupa …

Cum iti recapeti silueta dupa nastere

Cum iti recapeti silueta dupa nastere “Cum poti sa iti recapeti silueta dupa nastere?” e o intrebare ce macina multe mamici. Evident, o sarcina aduce cu sine schimbarea stilului de viata,...

Dintii de lapte la copii

Dintii de lapte la copii

Dintii de lapte la copii   Primii dinti ai bebelusului apar de obicei in jurul varstei de 5-6 luni. In perioada eruptiei, bebelusii pot prezenta stari febrile, neliniste, somn intrerupt. Primii dintii...

Crocodilii cele mai mari repti…

Crocodilii cele mai mari reptile

Crocodilii - cele mai mari reptile Crocodilii sunt cele mai mari reptile. Cel mai cunoscut dintre toti este crocodilul Nilului. El traieste in fluviul Nil si alte fluvii din Africa. Capul, triunghiular,...

Cafeaua si ceaiul

Cafeaua si ceaiul

Cafeaua si ceaiul Cafeaua e fructul unui arbore care creste in tarile calduroase. Arborele de cafea e mereu verde si inflorit, ca mai toate plantele din acele locuri....