Univers de copil

A+ R A-


Aprecierea calitatii oualor pentru consum

Aprecierea calitatii oualor pentru consumOuale pentru consum trebuie sa fie cat mai proaspete.

Incepeti examinarea oualor observand coaja. Ouale cu coaja sparta sau murdara se altereaza usor, asa ca, daca nu sunt prea vechi, se vor da cat mai repede in consum.

Aprecierea vechimii oualor se bazeaza pe faptul ca, in timpul pastrarii, camera cu aer se mareste si oul devine mai usor. Pentru aprecierea marimii camerei cu aer folositi aparatul numit ovoscop. Ovoscopul produce o raza de lumina. Asezand oul in asa fel incat raza sa-l strabata, puteti examina interiorul. Daca nu aveti ovoscop, confectionati din carton unul mai simplu si folositi drept sursa de lumina o veioza. Este bine ca examinarea sa se faca intr-o camera intunecoasa.

Ouala foarte proaspete au camera de aer cu inaltimea pana la 5 mm. La cele foarte vechi, neconsumabile, ea depaseste 1/5 din lungimea oului. Pentru stabilirea dimeniunilor ei, va puteti confectiona singuri un profil de carton.

Prospetimea oualor se poate aprecia usor prin proba densitatii. Cufundati-le in apa sau in solutie de sare 12% si determinati vechimea pe baza urmatoarelor date:

A:

1. A – 1 – ou de o zi

2. A – 2 – oua de 4 zile

3. A – 3 – oua de 8 zile

4. A – 4 – ou de o luna

B:

1. B – aprecierea vechimii oului prin scufundare in saramura (12%)

2. B – 1 – ou de o zi

3. B – ou de 2 zile

4. B – ou de 3 zile

B – ou de 4 zile

Spargeti mai intai cu cutitul coaja de la polul rotunjit, in dreptul camerei cu aer, fara sa atingeti albusul. Masurati camera de aer, comparand rezultatul cu cel obtinut prin examinarea la ovoscop.

Varsati continutul intr-o farfurie. Daca oul este proapat, galbenusul apare bombat, cu invelisul neted, intact (aveti grija sa nu il spargeti chiar voi cand spargeti oul) si puteti distinge mai multe tipuri de albus. Ouale vechi au miros neplacut, care se accentueaza prin fierbere.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Fulgii aviatori ori fulgii de …

Fulgii aviatori ori fulgii de papadie

Fulgii aviatori ori fulgii de papadie Va oferim spre lectura poezia „Fulgii aviatori” scrisa de Florin Costinescu, cuprinsa in volumul „Cele patru pasari ale zilei”. ...

Confectionam felicitari de Hal…

Confectionam felicitari de Halloween

Confectionam felicitari de Halloween Cum ar fi sa oferiti prietenilor sau colegilor o felicitare de Halloween? V-ar placea ca ea sa poarte amprenta voastra cat mai personala? Va oferim...

Scurta istorie a chibritului

Scurta istorie a chibritului

Scurta istorie a chibritului Cu toate ca azi pare greu de crezut, insa pana in secolul al XIX-lea singurele mijloacele de aprindere a focului de catre om erau scanteile produse cu...

Cainele in serviciul razboiulu…

Cainele in serviciul razboiului

Cainele in serviciul razboiului E drept ca si in trecutul istoric intalnim caini de razboi. Atat in antichitate, cat si in evul mediu, cuceritorii ii transportau in expeditiile lor...

Rascoala taranilor din Transil…

Rascoala taranilor din Transilvania sub conducerea lui Gheorghe Doja

Rascoala taranilor din Transilvania sub conducerea lui Gheorghe Doja   Cu toate ca au fost au fost infranti in rascoala de la Bobalna, taranii transilvaneni au nutrit mai departe nadejdea ca vor...