Univers de copil

A+ R A-


Aprecierea calitatii oualor pentru consum

Aprecierea calitatii oualor pentru consumOuale pentru consum trebuie sa fie cat mai proaspete.

Incepeti examinarea oualor observand coaja. Ouale cu coaja sparta sau murdara se altereaza usor, asa ca, daca nu sunt prea vechi, se vor da cat mai repede in consum.

Aprecierea vechimii oualor se bazeaza pe faptul ca, in timpul pastrarii, camera cu aer se mareste si oul devine mai usor. Pentru aprecierea marimii camerei cu aer folositi aparatul numit ovoscop. Ovoscopul produce o raza de lumina. Asezand oul in asa fel incat raza sa-l strabata, puteti examina interiorul. Daca nu aveti ovoscop, confectionati din carton unul mai simplu si folositi drept sursa de lumina o veioza. Este bine ca examinarea sa se faca intr-o camera intunecoasa.

Ouala foarte proaspete au camera de aer cu inaltimea pana la 5 mm. La cele foarte vechi, neconsumabile, ea depaseste 1/5 din lungimea oului. Pentru stabilirea dimeniunilor ei, va puteti confectiona singuri un profil de carton.

Prospetimea oualor se poate aprecia usor prin proba densitatii. Cufundati-le in apa sau in solutie de sare 12% si determinati vechimea pe baza urmatoarelor date:

A:

1. A – 1 – ou de o zi

2. A – 2 – oua de 4 zile

3. A – 3 – oua de 8 zile

4. A – 4 – ou de o luna

B:

1. B – aprecierea vechimii oului prin scufundare in saramura (12%)

2. B – 1 – ou de o zi

3. B – ou de 2 zile

4. B – ou de 3 zile

B – ou de 4 zile

Spargeti mai intai cu cutitul coaja de la polul rotunjit, in dreptul camerei cu aer, fara sa atingeti albusul. Masurati camera de aer, comparand rezultatul cu cel obtinut prin examinarea la ovoscop.

Varsati continutul intr-o farfurie. Daca oul este proapat, galbenusul apare bombat, cu invelisul neted, intact (aveti grija sa nu il spargeti chiar voi cand spargeti oul) si puteti distinge mai multe tipuri de albus. Ouale vechi au miros neplacut, care se accentueaza prin fierbere.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Poezia Ghetusul

Poezia Ghetusul

Poezia Ghetusul   Va oferim spre lectura poezia “Ghetusul” scrisa de Constantin Scripca.   E-o baltita-n drum, colea - Hei, dar frigul, ce ghidus! A suflat doar peste ea, Prefacand-o in ghetus.

Pangolinii pasarile si mesteca…

Pangolinii pasarile si mestecatul fara dinti

Pangolinii, pasarile si mestecatul fara dinti Faptul ca se poate mesteca si fara dinti este demonstrat in modul cel mai convingator de pangolini. Ei traiesc in Africa, dar se...

Sarbatoarea iubirii Valentines…

Sarbatoarea iubirii Valentines day 2016

Sarbatoarea iubirii - Valentines day 2016 E 14 februarie 2016, zi de mare sarbatoare – sarbatoarea iubirii. E un bun prilej sa petreceti alaturi de persoana iubita si sa...

Povestea lui Mos Craciun

Povestea lui Mos Craciun

Povestea lui Mos Craciun Cel mai iubit si cel mai asteptat personaj in perioada sarbatorilor de iarna, Mos Craciun, are marea datorie de a indeplini dorintele tuturor copiilor cuminti. Dar...

Parghia lui Arhimede

Parghia lui Arhimede

Pârghia lui Arhimede Hieron, regele din Siracuza, citea într-o zi foarte entuziasmat următoarele rânduri de la ruda şi prietenul său Arhimede: „... dă-mi un punct de sprijin şi nimic nu mă...