Univers de copil

A+ R A-


Aprecierea calitatii oualor pentru consum

Aprecierea calitatii oualor pentru consumOuale pentru consum trebuie sa fie cat mai proaspete.

Incepeti examinarea oualor observand coaja. Ouale cu coaja sparta sau murdara se altereaza usor, asa ca, daca nu sunt prea vechi, se vor da cat mai repede in consum.

Aprecierea vechimii oualor se bazeaza pe faptul ca, in timpul pastrarii, camera cu aer se mareste si oul devine mai usor. Pentru aprecierea marimii camerei cu aer folositi aparatul numit ovoscop. Ovoscopul produce o raza de lumina. Asezand oul in asa fel incat raza sa-l strabata, puteti examina interiorul. Daca nu aveti ovoscop, confectionati din carton unul mai simplu si folositi drept sursa de lumina o veioza. Este bine ca examinarea sa se faca intr-o camera intunecoasa.

Ouala foarte proaspete au camera de aer cu inaltimea pana la 5 mm. La cele foarte vechi, neconsumabile, ea depaseste 1/5 din lungimea oului. Pentru stabilirea dimeniunilor ei, va puteti confectiona singuri un profil de carton.

Prospetimea oualor se poate aprecia usor prin proba densitatii. Cufundati-le in apa sau in solutie de sare 12% si determinati vechimea pe baza urmatoarelor date:

A:

1. A – 1 – ou de o zi

2. A – 2 – oua de 4 zile

3. A – 3 – oua de 8 zile

4. A – 4 – ou de o luna

B:

1. B – aprecierea vechimii oului prin scufundare in saramura (12%)

2. B – 1 – ou de o zi

3. B – ou de 2 zile

4. B – ou de 3 zile

B – ou de 4 zile

Spargeti mai intai cu cutitul coaja de la polul rotunjit, in dreptul camerei cu aer, fara sa atingeti albusul. Masurati camera de aer, comparand rezultatul cu cel obtinut prin examinarea la ovoscop.

Varsati continutul intr-o farfurie. Daca oul este proapat, galbenusul apare bombat, cu invelisul neted, intact (aveti grija sa nu il spargeti chiar voi cand spargeti oul) si puteti distinge mai multe tipuri de albus. Ouale vechi au miros neplacut, care se accentueaza prin fierbere.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

De unde vine dimineata

De unde vine dimineata

De unde vine dimineata   Va oferim spre lectura poezia “De unde vine dimineata”, scrisa de Mihai Negulescu si cuprinsa in volumul cu acelasi titlu.   Dimineata vine pe vant, Dimineata vine pe soare Sau o...

Concertul de Anul Nou de la Vi…

Concertul de Anul Nou de la Viena 2015

Concertul de Anul Nou de la Viena 2015 Concertul de Anul Nou de la Viena 2015 va fi dirijat de Zubin Mehta, un mare maestru indian in varsta de 77...

Curiozitati din lumea plantelo…

Curiozitati din lumea plantelor

Curiozitati din lumea plantelor   Arborele cu cresterea cea mai rapida este Eucalyptus deglupta, a carui viteza de crestere poate atinge 70,1 cm pe luna (aproximativ 2,3 cm pe zi).                   Planta care...

Trei si unul basm

Trei si unul basm

Trei si unul - basm Pe insula Sumatra traia un taran sarac. Pe peticul lui de pamant crestea un singur bananier. Odata, trei drumeti trecura pe langa bordeiul saracului: un calugar, un...

1 Iunie versuri

1 Iunie versuri

1 Iunie versuri   Doar pentru voi, special, am cules cele mai frumoase poezii si versuri de 1 Iunie, Ziua copilului.   Copii din lumea toata Autor: Rusalin Muresanu   Copii din lumea toata, De peste...