Univers de copil

A+ R A-


Aprecierea calitatii oualor pentru consum

Aprecierea calitatii oualor pentru consumOuale pentru consum trebuie sa fie cat mai proaspete.

Incepeti examinarea oualor observand coaja. Ouale cu coaja sparta sau murdara se altereaza usor, asa ca, daca nu sunt prea vechi, se vor da cat mai repede in consum.

Aprecierea vechimii oualor se bazeaza pe faptul ca, in timpul pastrarii, camera cu aer se mareste si oul devine mai usor. Pentru aprecierea marimii camerei cu aer folositi aparatul numit ovoscop. Ovoscopul produce o raza de lumina. Asezand oul in asa fel incat raza sa-l strabata, puteti examina interiorul. Daca nu aveti ovoscop, confectionati din carton unul mai simplu si folositi drept sursa de lumina o veioza. Este bine ca examinarea sa se faca intr-o camera intunecoasa.

Ouala foarte proaspete au camera de aer cu inaltimea pana la 5 mm. La cele foarte vechi, neconsumabile, ea depaseste 1/5 din lungimea oului. Pentru stabilirea dimeniunilor ei, va puteti confectiona singuri un profil de carton.

Prospetimea oualor se poate aprecia usor prin proba densitatii. Cufundati-le in apa sau in solutie de sare 12% si determinati vechimea pe baza urmatoarelor date:

A:

1. A – 1 – ou de o zi

2. A – 2 – oua de 4 zile

3. A – 3 – oua de 8 zile

4. A – 4 – ou de o luna

B:

1. B – aprecierea vechimii oului prin scufundare in saramura (12%)

2. B – 1 – ou de o zi

3. B – ou de 2 zile

4. B – ou de 3 zile

B – ou de 4 zile

Spargeti mai intai cu cutitul coaja de la polul rotunjit, in dreptul camerei cu aer, fara sa atingeti albusul. Masurati camera de aer, comparand rezultatul cu cel obtinut prin examinarea la ovoscop.

Varsati continutul intr-o farfurie. Daca oul este proapat, galbenusul apare bombat, cu invelisul neted, intact (aveti grija sa nu il spargeti chiar voi cand spargeti oul) si puteti distinge mai multe tipuri de albus. Ouale vechi au miros neplacut, care se accentueaza prin fierbere.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Primul calator roman cu vaporu…

Primul calator roman cu vaporul

Primul calator roman cu vaporul Memorialistul roman Dinicu Golescu a fost unul dintre cei mai pasionati calatori ai vremii sale. Despre minunatiile vazute de el in cele doua mari voiaje facute...

Alaptarea si Saptamana Mondial…

Alaptarea si Saptamana Mondiala a Alaptarii

Alaptarea si Saptamana Mondiala a Alaptarii    Istoric. Date generale. Incepand cu anul 1991, in perioada 1-7 august in intreaga lume se sarbatoreste Saptamana Mondiala a Alaptarii. UNICEF se alatura activitatilor Aliantei pentru...

Prima zi de scoala planse de c…

Prima zi de scoala planse de colorat

Prima zi de scoala - planse de colorat   Din nou la scoala. Mijlocul lunii septembrie e momentul unui nou inceput. Clopotelul isi cheama cu drag elevii la scoala. Scolarei si scolarite,...

Hotul poezie

Hotul poezie

Hotul - poezie   Va oferim spre lectura poezia “Hotul” scrisa de Maria Lovin.   Nu stiu cine mi-a furat papucii de langa pat.

Legenda toamnei

Legenda toamnei

Legenda Toamnei Demult, demult, in negura timpului, pamantul era stapanit de spiritele naturii. Acestea umblau libere si traiau intr-o armonie perfecta. Fiinte, animale, plante, fenomene ale naturii, toate isi foloseau puterile...