Ares - zeul razboiului la greci
Ares, zeul razboiului la greci, este o figura vitregita a pantheonului grec, desi se trage direct din Zeus si Hera. Se stiu foarta putine despre el, fiind amestecat in foarte putin evenimente ale vietii zeilor. Aici ocupa un loc marginal in mitologia si spiritualitatea grecilor. Spre deosebire de greci, romanii i-au acordat o atentie deosebita. Considerat un confrate brutal, pus doar pe razboi, lipsit de inteligenta, ridiculizat in dragoste, ignorat chiar in meritele sale incontrolabile, Ares merita o atentie aparte. Neinteles fiind, trebuie sa fie strain. Originea lui e, dupa izvoare, nordica, dunareana.
Mircea Eliade da pentru zeul razboiului la traci pe Kandaon, in legatura cu lupul, un alt nume fiind Daunos, tot legat de lup. In razboiul troian, Ares se afla de partea troienilor, conform originii sale, ca si Apollo. El trimite in lupta pe fiica sa, regina amazoanelor, Penthesillea.
Cu toate acestea olimpienii aveau de ce sa-i fie recunoscatori.
Marile ispravi ale lui Ares sunt legate de lupta cu gigantii. El ucide pe Pelorus si Mimas intr-o lupta de proportii colosale. Cant Otos si Ephialtes, alti doi giganti, au pus munte peste munte (Aossa si Pelionul peste Olimp) pentru a atinge mai usor sediul ceresc, toti zeii au fugit de teama agresiunii. Singur Ares i-a infruntat pe cei doi monstri, care insa l-au biruit si l-au aruncat in lanturi, unde a stat legat 13 luni. Ares avea un car de lupta, o lance irezistibila, o platosa de cupru stralucitoare, o voce de tunet. Era insotit in lupta de mai multe zeite, care precizeaza caracterul razboiului.
Una din cele mai jenante scene mitologice este aceea a prinderii lui Ares in navod in momentul celei mai mari intimitati cu Afrodita. Hotarat impopular la greci, “un neinteles”, Ares va face o cariera deosebita la romani, unde era considerat tatal lui Remus si Romulus, copiii vestitei Rhea Silvia. La romani, Ares, care nu s-a bucurat la greci de nici un templu, se bucura, sub numele de Marte, de un mare respect si de o mare popularitate. In Forul lui Augustus exista templul lui Mars ultor (Marte razbunatorul).
A avut mai multe nume Mars Grandivus (cel cu pasi repezi) Mars Gradivus (cel grijuliu), Mars Bisultor (de doua ori razbunator), Mars Bellator (stapan al razboaielor), Mars Quirinus (protector al Romei). Era firesc ca urmasii troienilor, eneazii, sa-si aleaga drept protector un zeu din partea troiana, zeu tracic la origine, probabil Kandaon numit, Daunos in alte variante. Marginalizarea lui Ares in pantheonul grec este elocventa pentru tratamentul zeitatilor imprumutate, pe care mentalitatea greaca nu le putea asimila.
- 18/06/2014 02:04 - Nicolae Teclu chimist roman de exceptie
- 17/06/2014 01:06 - Despre Ipotestii lui Eminescu
- 16/06/2014 16:48 - La Visegrad dupa Vlad Tepes
- 14/06/2014 21:29 - Vaduva neagra
- 13/06/2014 01:00 - Enigma sarpelui de mare
- 09/06/2014 12:57 - Randunelele si misterul pasarilor migratoare
- 07/06/2014 11:53 - Stilul lui Alexandru Odobescu
- 06/06/2014 16:49 - Curiozitati si recorduri ale melcului
- 05/06/2014 13:32 - Curiozitati din lumea pestilor pesti pitici si uriasi
- 04/06/2014 01:01 - Lamele animalele surate ale camilelor