Univers de copil

A+ R A-


Aromaterapia si renasterea unei terapii antice

Aromaterapia este o componenta a medicinii naturii care cuprinde tratarea bolilor cu ajutorul unor uleiuri extrem de concentrate extrase din plante. Aceste extrase puternic mirositoare, numite esente sau uleiuri esentiale, contin substantele care le dau parfum plantelor. De-a lungul timpului, s-a dovedit ca uleiurile esentiale au in foarte multe cazuri proprietati curative.

Aromaterapia si renasterea unei terapii antice

Nimeni nu stie exact in ce epoca si in ce parte a lumii s-a nascut aromaterapia. Primele scrieri chinezesti pomenesc deja despre folosirea ei in scopuri medicinale, dupa cum in vechile epopei indiene se vorbeste despre uleiurile aromate de trandafir si chiparos, foosite in medicina ayurvedica. In secolul al XI-lea, medicul iranian Avicena a perfectionat procedeul de distilare a plantelor, obtinand primele uleiuri esentiale pure.

Se crede ca stiinta chineza despre aromaterapie a patruns in Europa prin greci si romani. In secolul al XIII-lea, uleiurile aromate au fost folosite pentru prepararea parfumurilor si ca remedii antiseptice, si asta pana in secolul al XIX-lea, cand au aparut primele uleiuri aromate industriale, fabricate pe care chimica, mai putin scumpe, dar si mai putin eficiente decat uleiurile pure naturale. Ele sunt utilizate mai ales in industria cosmetica.

La inceputul secolului al XII-lea, tratamentele naturale au cunoscut o revenire spectaculoasa, iar uleiurile esentiale au devenit din nou cautate. Ele au fost reintroduse in medicina moderna de catre profesorul si chimistul francez Rene Gattefosse, care a descoperit intamplator puterea terapeutica a uleiului de lavanda, in ziua cand, in urma unei arsuri, batandu-si mana la intamplare intr-un vas in care se afla uleiul cu pricina, rana i-a disparut fara urma.

Ulterior, detasat ca medic militar in primul razboi mondial, Gattefosse a descoperit virtutile altor uleiuri aromate, tratandu-i cu ele pe soldatii raniti si bolnavi. Munca si cercetarile sale au fost continuate de dr. Jean Valnet si de biochimista Margueritte Maury. Valnet a devenit celebru tratand boli grave cu ajutorul uleiurilor aromate.

Sfaturi utile:

· Cumparati doar uleiuri de buna calitate. Pe eticheta flaconului trebuie sa scrie daca este vorba despre un ulei esential pur sau un ulei esential diluat in alcool. Daca se precizeaza ca uleiul poate fi aplicat direct pe piele, este vorba fara indoiala de un ulei diluat, pentru ca uleiurile pure sunt prea puternice pentru a permite o astfel de folosire, ele fiind folosite in celelalte tipuri de tratament: inhalatii si bai.

· Evitati aplicarea unui ulei esential pur, nediluat, direct pe piele, exceptie facand piscaturile de insecte.

· Evitati ingerarea uleiurilor esentiale daca ele nu v-au fost recomandate de un aromaterapeut calificat.

· Nu ezitati sa folositi mai multe uleiuri esentiale simultan. Aromaterapia da rezultate mai bune atunci cand sunt asociate esente diferite. Cantitatile pe care trebuie sa le folositi sunt aceleasi, indiferent daca folositi unul sau mai multe uleiuri.

· Aromaterapia nu prezinta contraindicatii serioase si li se potriveste oamenilor de toate varstele, inclusiv nou-nascutilor. Ea are reputatia de a fi extrem de eficace in tratamentul bolilor cronice sau al afectiunilor recurente. Aromaterapeutii afirma chiar ca pot trata cu rezultate imediate afectiuni de ordin nervos, cum ar fi depresiile, stresul si simptromele asociate lor, cum sunt durerile de cap si insomniile.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Jean Baptiste Camille Corot ci…

Jean Baptiste Camille Corot citate

Jean Baptiste Camille Corot citate   Iata cateva citate celebre ale pictorului peisagist francez Jean-Baptiste Camille Corot.   Nu ma grabesc niciodata sa ajung la detaliu; inainte de orice ma intereseaza masele mari si...

Nume de copii cu litera D si s…

Nume de copii cu litera D si semnificatie

Nume de copii cu litera D si semnificatie   Ce nume va purta copilul tau atunci cand va veni pe lume? Noi iti propunem o lista cu unele dintre cele mai populare...

Intensitatea pipaitului

Intensitatea pipaitului

Intensitatea pipaitului Cele mai multe din exercitiile mainilor evidentiaza indemanarea sau stangacia, voiciunea sau moliciunea. Acest inceput simplist de clasificare se face din primele zile. Urmeaza apoi punerile la punct si...

Gaina

Gaina

Gaina   Gaina este cea mai raspandita pasare domestica, fiind crescuta pentru carne si oua. Gainile sunt unele dintre cele mai raspandite animale domestice. Sub forma salbatica mai traiesc, in prezent, in...

Bucegii straja peste tara noas…

Bucegii straja peste tara noastra

Bucegii - straja peste tara noastra Va oferim spre lectura poezia “Bucegii” scrisa de Mihai Negulescu. Straja peste tara noastra Sed Bucegii, printre rauri, Cu sumane de zapada Si paduri albastre, brauri.