Univers de copil

A+ R A-


Baobabul - arborele de paine al maimutelor

Baobabul arborele de paine al maimutelorUriasul cel mai nastrusnic al vegetatiei africane este arborele cunoscut sub numele de baobab sau “arborele de paine al maimutelor”.

El este nu numai cel mai rasarit dintre arborii rasleti ce se inalta in tinuturile marginase savanelor este-africane, ci si cel mai mare dintre copacii ce fac umbra pamantului. Uneori, atinge peste 60 de metri inconjur.

Baobabul este si destul de inalt, insa se tot subtiaza spre varf, din care mustesc ramuri ce se raspandesc in toate directiile.

Cand trunchiul baobabului este mai scund, ramurile lui ating fata pamantului, intocmai cum face o salcie planatoare, formand o adevarata coliba naturala, unde se pot aciuia oameni sau animale.

In general, trunchiul baobabului este de doua ori mai plin decat inaltimea de la pamant pana la crengi. Trunchiul sau urias e impodobit de nenumarate crengi vanjoase si aproape orizontale, ceea ce ii da din marginea zarii o infatisare de umbrela uriasa.

Uneori, baobabul prezinta si ramuri inferioare, care se arcuiesc in sus, incat din departare are chipul “unei sere fantastice”. Inaltimea pe care poate ajunge este de 30 m.

Acest urias al vegetatiei africane poate sa traiasca, cu toate ca lemnul sau e pufos, zeci de veacuri. S-au aflat trunchiuri foarte groase, care dovedesc peste 6.000 de ani. Viata lui Matusalem al omenirii, ramane cu mult in urma, fata de varsta inmarmuritoare la care poate sa ajunga acest colos vegetal. De aceea, baobabul este socotit ca un fel de matusalem al lumii vegetale africane.

Grosimea neobisnuita a baobabului a ajutat pe localnici sa faca din trunchiul lui adaposturi, colibe. Intr-un loc din Senegambia, negrii au scobit in interiorul unui baobab un adapost atat de incapator, incat au gasit o cale sa-si tina acolo adunarile.

Infatisarea acestui arbore-umbrela se datoreste uscaciunii prea necrutatoare si caldurii prea mari.

Obisnuit, trunchiul lui atinge 5 metri si in grosime 24 metri. S-ar parea ca e un adevarat turn, daca ramurile lui groase ca niste copaci nu s-ar intinde inlaturi pana la 25 de metri si nu s-ar pleca cu varful lor pana la pamant, incat sa ascunda trunchiul cu desavarsire. Din aceasta pricina, din margine de zare, tot copacul ti se pare mai degraba un mic palc de padure.

Baobabul, care in privinta grosimii este “decanul regnului vegetal” este o minune a naturii cu florile lui albe si neobisnuit de mari. Dar si mai incremenit ramai cand l vezi incarcat de poamele sale uriase, un fel de pepeni, lungi pana la ½ metru, al caror miez acrisor si racoritor astampara setea si foamea localnicilor.

Frunzee baobabului se mananca in unele loduri, tinand loc de varza sau servesc la prepararea ceaiului. Trunchiul scobit poate fi folosit drept o minunata untre.

Dupa cum vedem acest arbore este o adevarata binefacere pentru tinuturile unde creste.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Apus de soare in Delta Dunarii

Apus de soare in Delta Dunarii

Apus de soare in Delta Dunarii Salupa cu care calatoresti in Delta Dunarii patrunde nestiutoare in peienjenisul de canale. Ce mare placere pentru cei ce vad intaia oara Delta!...

Paianjenul compunere

Paianjenul compunere

Paianjenul - compunere Paianjenul e un animal care are multa asemanare cu insectele, dar nu e o insecta. Corpul lui e paros si e alcatuit din doua bobite: una...

Soseste primavara ca o zana

Soseste primavara ca o zana

Soseste primavara ca o zana Treptat-treptat incepem sa ne dezmortim, iar natura revine la viata. Suntem la final de februarie, iar noi ne pregatim de o noua primavara … Oficial, lunile...

Bogatanul pacalit

Bogatanul pacalit

Bogatanul pacalit Un bogatan viclean de la tara avea o fata frumoasa. O multime de flacai buni de insuratoare si-au trimis petitorii la casa bogatanului, clar tatal cel neinduplecat i-a respins...

Moldova in timpul lui Stefan c…

Moldova in timpul lui Stefan cel Mare

Moldova in timpul lui Stefan cel Mare   Dupa Alexandru cel Bun, si Moldova a cunoscut vremuri grele. Timp indelungat, domnii si boierii cei mari s-au luptat intre ei pentru putere. Ei...