Univers de copil

A+ R A-


Barza - pasare calatoare

Barza pasare calatoareBarza (cocostarcul) traieste in cele trei continente ale lumii vechi: Europa, Asia, Africa. In timpul iernii, ea sta prin regiunile calde din apropierea tropicelor, iar la inceputul lunii martie vine in regiunile temperate, cum esti si in tara noastra.

Berzele stau mai cu seama pe campiile cu multe mlastini sau balti, unde isi pot gasi usor hrana. Barza este o pasare mare, care masoara cu aripile intinse mai mult de un metru de la un varf la celalalt al aripilor.

Capul are un cioc deosebit de lung, drept si conic, de culoare rosie si se leaga de corp printr-un gat foarte lung si mladios.

Corpul mare, bine dezvoltat, este acoperit cu pene de culoare alba. Coada este scurta. Aripile sunt lungi, cu varful penelor de culoare neagra. Lungimea penelor ne arata ca barza este o bun azburatoare. Picioarele sunt lungi si puternice, acoperite cu o piele golasa, de culoare rosie, la fel ca ciocul. Ele sunt terminate cu cate 4 degete lungi, din care trei sunt unite la baza printr-o pielita, ceea ce face ca barza sa nu se afunde usor in namolul moale, atunci cand isi cauta hrana prin balti si prin lacuri.

Intreaga infatisare a berzei este in legatura cu locurile pe unde isi cauta hrana. Toata ziua, barza umblatacticoasa prin mlastini si pe malul acestora unde prinde pesti, serpi, soparle, broaste, merci si viermi. Picioarele ei lungi o fac sa stea cu corpul deasupra apei, iar gatul si ciocul lungi, ii permit sa ajunga la vietatile pe care le prinde cu usurinta.

Dupa ce au sosit in tara, prima grija a berzelor este sa-si faca cuibul, pe care-l asaza pe inaltimi, si mai ales pe acoperisurile caselor sau pe copaci. Berzele isi cladesc cuibul dintr-un strat de vreascuri, iarba, pamant, iar deasupra pun pene, carpe si hartii.

Barza face 2-4 oua, pe care le cloceste timp de 28 de zile. In aceasta perioada, ea este hranita de mascul. Puii sunt la inceput golasi si nu se pot tine pe picioare. Ei sunt paziti pe rand de catre unul din parinti pe cand celalalt umbla dupa hrana.

O data cu venirea toamnei, cand cele mai multe din animalele cu care se hranesc se retrag in ascunzisurile lor de iarna si se apropie inghetul apelor, berzele sunt nevoite sa paraseasca tara noastra si se retrag spre kiazazi, spre nordul Africii, unde petrec iarna. Ele se aduna la un loc pe campiile mlastinoase, formand carduri si astfel pornesc spre sud.

Distrugand unele animale pagubitoare, cum sunt melcii, viperele si unele mici rozatoare, berzele aduc foloase omului. Dar ele produc si pagube, prin faptul ca distrug o seama de animale folositoare, ca: pasari, pesti, albine. Pagubele fiind neinsemnate, barza trebuie ocrotita.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Radu si cerul

Radu si cerul

Radu si cerul Va oferim spre lectura povestirea “Radu si cerul” scrisa de Octav Pancu-Iasi. Uneori, cerul e atat de inalt si de albastru, atat de albastru si de inalt, incat iti...

Dintii de lapte la copii

Dintii de lapte la copii

Dintii de lapte la copii   Primii dinti ai bebelusului apar de obicei in jurul varstei de 5-6 luni. In perioada eruptiei, bebelusii pot prezenta stari febrile, neliniste, somn intrerupt. Primii dintii...

Pe Caraiman

Pe Caraiman

Pe Caraiman Va oferim spre lectura poezia “Pe Caraiman” scrisa de Rotaru Daniela. Carpatii-nalta piscuri sure Spre sangeraticul apus; Vorbesc mestecenii-n padure, Iar Caraimanul doarme...

Mos Craciun confectionat din p…

Mos Craciun confectionat din popcorn

Mos Craciun - confectionat din popcorn Batranul Craciun e reprezentat sub figura unui bunic, cu fata plina de zapada, cu o barba atat de lunga, ca te miri cum...

Extraordinare descoperiri arhe…

Extraordinare descoperiri arheologice in China armata funerara

Extraordinare descoperiri arheologice in China - armata funerara Iarna lui 1985. In provincia orientala Jangsu, la Xuzhou, se desfasoara banale lucrari de terasament. Sub ochii uimiti ai muncitorilor apar 4 santuri...