Univers de copil

A+ R A-


Batalia de la Calugareni Mihai Viteazul

Mihai Viteazul a fost domnul Tarii Romanesti, remarcandu-se prin indrazneala sa. In acest articol prezentam razboiul cu turcii, respectiv batalia de la Calugareni sub conducerea lui Mihai Viteazul.

 Batalia de la Calugareni Mihai Viteazul

Sultanul turcilor, suparat pe Mihai pentru ca indraznise sa treaca Dunarea si sa inainteze pana la Adrianopole, trimise impotriva lui o ostire foarte mare, sub comanda lui Sinan Pasa, cel mai vestit general din acele vremuri. Mihai Viteazul nu avea decat 16.000 de romani, pentru ca prietenul sau Sigismund Batori, domnul Transilvaniei, nu i-a trimis nici un ajutor, iar Aron Voda, domnul Moldovei, a fost scos din domnie.

Cu aceasta ostire putina, el a putut sa opreasca pe turci aproape o luna de zile astfel incat sa nu treaca Dunarea.

Nemaiputandu-se insa opri in urma din cauza ca erau prea multi, el s-a retras cu ostirea la jumatatea drumului dintre Bucuresti si Giurgiu si s-a oprit la Vadul Calugarenilor, langa raul Neajlovului, unde era o vale stramta si mlastinoasa.

Aici s-a dat o lupta inversunata in ziua de 13 august 1595. Multimea turcilor, care nu se mai ispravia venind mereu, a reusit sa treaca podulo de lemn de peste raul Neajlov.

Mihai Voda a facut atunci minuni de vitejie. Pentru a-i incuraja pe ai sai, el a smuls o secure de la un soldat si s-a azvarlit singur ca un traznet in mijlocul turcilor, doborand tot ce intalnea in cale.

Turcii, ingroziti de spaima, au dat navala inapoi pe pod unde venise si Sinan Pasa calare si, in invalmaseala, l-a trantit cu cal cu tot in mlastina de sub pod.

Sinan Pasa ar fi pierit acolo daca nu l-ar fi scos un soldat turc.

Innoptandu-se insa, lupta a incetat.

Peste noapte, Mihai Viteazul, tinand sfat cu generalii sau, a hotarat sa se retraga in munti, deoarece ostirea sa era cu totul imputinata.

Sinan Pasa a venit atunci la Bucuresti si apoi la Targoviste si le-a cuprins fara lupta.

Venindu-i in urma lui Mihai Viteazul ajutoare de la Sigismund Batori si de la noul domn al Moldovei, Stefan Razvan, el s-a dus la Targoviste de unde a gonit pe turci si apoi s-a luat dupa ei si i-a fugarit pana la Dunare.

Aici, cand Sinan Pasa era sa treaca Dunarea, Mihai Viteazul a sfaramat podul cu tunurile si aproape toata ostirea turceasca a pierit inecata, iar Sinan Pasa a scapat rusinat in tara lui.

In amintirea glorioasei lupte/batalii de la Calugareni, s-a ridicat acolo un falnic monument.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Ciubotica cucului

Ciubotica cucului

Ciubotica cucului   Iata poezia “Ciubotica cucului” scrisa de Rusalin Muresan.   Cer albastru, veselie, Verde-i frunza nucului. Noi culegem pe campie Ciubotica Cucului.

Vulpea rata si bobocii

Vulpea rata si bobocii

Vulpea, rata si bobocii   O poezie pe roluri pentru copiii de la gradinita si pentru prescolari: Vulpea, rata si bobocii scrisa de Lina Dumitrescu.   VULPEA Mama rata, Macaiata, Mac codita Si cu firi-firimita, Hai veniti, veniti, veniti, Boabe...

Monitorizarea aplicarii masuri…

Monitorizarea aplicarii masurilor de protectie speciala legea nr 272 din 2004

CAPITOLUL III - Protectia speciala a copilului lipsit, temporar sau definitiv, de ocrotirea parintilor sai  Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului SECŢIUNEA a 5-a - Monitorizarea aplicarii masurilor de protectie speciala      Art....

Educatia alimentara si stilul …

Educatia alimentara si stilul de viata

Educatia alimentara si stilul de viata Stilul actual de viata, caracterizat prin agitatie si stres, a dus la disparitia vechilor traditii, care acordau o importanta deosebita alimentatiei. Regularitatea meselor zilnice a...

Virusi care determina sexul fe…

Virusi care determina sexul fetusului

Virusi care determina sexul fetusului Virusul hepatitei sau “antigena Australia” prezinta o structura aproape identica cu aceea a spermatozoidului Y. Daca acest antigen contamineaza un barbat, anticorpii care rezulta distrug in...