Univers de copil

A+ R A-


Beneficiile alaptarii pentru copii

beneficiile alaptariiLaptele de mama este hrana ideala pentru copii. El contine exact cantitatea de grasimi, glucide, apa si proteine necesara pentru cresterea si dezvoltarea copilului, fiind cea mai completa si mai nutritiva sursa de hrana. Majoritatea copiilor digera mai bine laptele matern decat orice alta formula de lapte. Alaptarea la san creeaza un liant intre mama si bebelus, aducand avantaje ambilor.

Principalele avantaje ale laptelui matern pentru bebelusi

Ofera nutrientii necesari dezvoltarii bebelusului

Laptele matern reprezinta sursa perfecta de nutrienti pentru sugar deoarece contine toate principiile alimentare (proteine, lipide, glucide) in proportii ideale, astfel: contine 0,8-0,9% proteine, 3-5% lipide, 7-7,2% carbohidrati si 0,2% minerale. El asigura sugarului si un aport corespunzator de minerale, oligoelemente, vitamine si chiar hormoni de are organismul acestuia are nevoie. Alaptatul este un mod prin care unui bebelus i se furnizeaza nutrientii de care acesta are nevoie - compozitia laptelui matern se schimba pe masura ce copilul creste pentru a se adapta la nevoile acestuia. Laptele matern este mai usor de digerat decat orice formula de lapte. Un copil alaptat natural nu poate fi supraalimentat - copilul alaptat la san se va opri din supt atunci cand este satul. Laptele matern are un gust mai bun - gustul acestuia este dulce si are consistenta lichida, spre deosebire de laptele praf care poate fi fara arome si cu o consistenta pastoasa. Citeste mai multe informatii despre compozitia laptelui matern aici.

Protectie impotriva infectiilor si bolilor

Prin formula sa speciala, laptele matern contine anticorpi unici care contribuie la intarirea sistemului imunitar al bebelusului. Prin lapte, mama transmite sugarului proprii sai anticorpi, ceea ce contribuie la intarirea sistemului imun si ajuta copilul sa faca fata mai usor infectiilor. Printre substantele transferate se numara IgA (cu rol in protejarea mucoaselor, in special cea a tubului digestiv), sau substante bacteriostatice (ce au proprietatea de a stopa inmultirea bacteriilor) cum ar fi lizozimul, complementul. In colostru (laptele matern din primele 5 zile) s-a constatat prezenta anticorpilor IgA care asigura protectia nou-nascutului impotriva germenilor patogenici enterici (bacterii din intestin care pot provoca infectii). Pe langa imunoglobuline in colostru se mai gasesc: macrofage, complement, limfocite (factori cu rol in apararea impotriva infectiilor) precum si multi alti factori care fac din laptele uman alimentul ideal pentru nou-nascut si sugarul pana la 6 luni. Astfel, micutul este mai protejat impotriva infectiilor si bolilor decat un bebelus hranit cu formule de lapte alternative.

Cateva din bolile infectioase a caror aparitie este redusa prin alaptare sunt: infectiile respiratorii, bolile sau simptomele digestive (diaree, enterocolite, reflux), bolile de piele (eczeme, eruptii), meningita bactariana, otite.

Alaptatul reduce riscul copilului de a dezvolta anumite boli - la bebelusii alaptati exista mai putine riscuri de a manifesta sindromul mortii subite la sugar, hernia inghinala, scleroza multipla, probleme legate de colesterol, constipatie, refluxul gastroesofagian, boala Crohn, obezitate, diabet zaharat, astm bronsic sau sa sufere de alergii.

Stimuleaza inteligenta copiilor

Alaptatul stimuleaza dezvoltarea cognitiva - copiii hraniti artificial au un IQ mai mic si se lucru se considera a fi rezutatul unei alimentatii inadecvate. Potrivit studiilor copii hraniti cu lapte matern au un IQ mai crescut cu peste 8 procente fata de cei hraniti cu formule de lapte. Laptele matern este un aliat puternic in dezvoltarea mentala a copiilor.

Creeaza si intareste legatura afectiva dintre mama si bebelus

O legatura afectiva speciala intre mama si copil se creeaza inca din perioada sarcinii. Copilul aude vocea mamei, simte cand il mangaie. Dupa nastere, contactul piele-piele si alaptarea intareste aceasta legatura profunda. Laptele matern contine endorfine - hormoni care suprima durerea in mod natural si contribuie la starea de confort cand micutul este bolnav si de asemenea are efect tranchilizant natural atat pentru mama cat si pentru copil - apropierea si rasfatul asociat cu alaptarea pot calma copilul agitat si eliberarea de prolactina ajuta mama sa se relaxeze.

Alte beneficii

Caracterul proaspat si mereu disponibil al laptelui matern, temperatura optima a acestuia si usurinta consumului, prin caracterul fiziologic (natural), cresterea eficientei vaccinurilor.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Licuriciul versuri

Licuriciul versuri

Licuriciul - versuri Va oferim spre lectura poezia “Licuriciul” scrisa de Malian Cajal. Stiu ca n-am voie de loc Cu chibrituri sa ma joc.

Felicitari si urari de Sfanta …

Felicitari si urari de Sfanta Maria

Felicitari si urari de Sfanta Maria La multi ani de Sfanta Maria! Dorim sa impartasim cu dvs. gandurile bune la ceas de sarbatoare, de Sf. Maria. Uram...

Sceneta iarna Iarna bine ai ve…

Sceneta iarna Iarna bine ai venit

Scenetă iarnă - Iarnă, bine ai venit!   Serbarea şi sceneta va avea loc într-un cadru special amenajat potrivit sărbătorilor de iarnă. Copiii vor fi de asemenea costumaţi de iarnă.   PREZENTATORUL Iarna a...

Intamplare in vacanta de vara

Intamplare in vacanta de vara

Intamplare in vacanta de vara Va oferim spre lectura poezia “S-a gandit ...” scrisa de Nicolae Neagu. E o intamplare hazlie in vacanta de vara a lui...

Binefacerile miscarii in aer l…

Binefacerile miscarii in aer liber

Binefacerile miscarii in aer liber Cati dintre noi nu se intreaba “Putem opri sau macar incetini imbatranirea?”. De oprit este greu, dar, cu siguranta putem sa o incetinim, totul depinzand de...