Boboteaza sau Botezul Domnului Iisus Hristos
Boboteaza sau Botezul Domnului se sarbatoreste, an de an, pe 6 ianuarie. Este momentul in care Mantuitorul Iisus Hristos a fost facut cunoscut lumii. Este si motivul pentru care Biserica mai numeste Boboteaza si ”Aratarea Domnului”, “Dumnezeiasca Aratare” sau “Epifania”, care provine din limba greaca si inseamna “aratare”, “descoperire”, “revelare”.
La 30 de ani, a venit Domnul Iisus la Iordan, unde Sfantul Ioan Botezatorul invata si boteza cu botezul pocaintei. Cand a aparut Domnul Iisus pe malul Iordanului, Sf. Ioan, luminat de Duhul Sfant, Il recunoaste si-L arata multimilor, zicand: „Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii” (Ioan 1, 29).
Aceasta marturie era necesara israelitenilor, care asteptau pe Mesia cel profetit cu multe veacuri inainte. Domnul Iisus cere lui Ioan sa-L boteze.
Atunci, o mare minune s-a savarsit: cerurile s-au deschis, Duhul lui Dumnezeu S-a coborat in chip de porumbel si a stat peste Iisus, iar glasul Parintelui Ceresc din inaltime a rasunat, marturisind: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, intru Care am binevoit!” (Matei 3, 17).
Botezul Domnului Iisus Hristos se face de catre Ioan Botezatorul „ca sa implineasca Legea si proorocii”.
Boboteaza este o manifestare a celor trei Persoane ale Treimii: Fiul se boteaza in Iordan de catre Ioan, Spiritul Sfant se coboara asupra lui Iisus in chip de porumbel, iar Tatal din cer il declara ca fiind Fiul sau.
Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, este fara de pacat. El poarta pe umerii sai toate pacatele noastre lumesti. In marea Lui intelepciune, a binevoit a le spala mai intai cu apa in undele Iordanului, iar mai tarziu, pe Cruce, sa le spele cu insusi Sangele Sau.
Asadar, sa incercam sa fim mai buni si sa ne luminam sufletele, asa cum ni se aminteste si in troparul Bobotezei:
„In Iordan botezandu-te Tu Doamne, inchinarea Treimii s-a aratat, ca glasul Parintelui a marturisit Tie, Fiu iubit pre Tine numindu-Te si Duhul a adeverit intarirea Cuvantului. Cel ce Te-ai aratat, Hristoase Dumnezeule, si lumea ai luminat, slava Tie!”.
Boboteaza (6 ianuarie) si cu Sf. Ioan (7 ianuarie) aproape ca formeaza una si aceeasi sarbatoare. Preotul sfinteste casele, iar oamenii tin post negru pana ce vine preotul si beau din aceasta apa sfintita. In ajunul si in ziua de Boboteaza, in toate bisericile ortodoxe, cu puterea Duhului Sfant, la rugaciunile arhiereilor si preotilor se sfinteste Agheasma Mare. Citeste mai multe ...
In ziua de Boboteaza, in afara de preot, nimeni nu se duce colindand din casa in casa. Vezi traditii, credinte, obiceiuri si superstitii legate de ziua de Boboteaza pentru a avea bunastare, noroc, fericire, iubire, spor in toate.
- 11/05/2017 00:49 - Viata de adolescent
- 17/06/2015 02:00 - Aspiratii si atitudini in adolescenta
- 07/06/2015 01:16 - Adolescenta scop al vietii umane
- 02/05/2013 21:52 - Prohodul Domnului starea intai versuri
- 22/05/2012 04:00 - Despre adolescenta si adolescenti
- 05/03/2012 16:03 - Tipuri de tulburari in adolescenta
- 04/03/2012 00:04 - Dezvoltarea biologica si transformarile fizice la adolescenti
- 24/07/2011 12:11 - Despre sinceritate si prietenie