Univers de copil

A+ R A-


Bradul de Craciun - curiozitati

 

bradul de craciunFara bradul de Craciunul sarbatorile de iarna si-ar pierde o mare parte din frumusete si farmec. Pomul de Craciun reuneste familia sub ramurile sale, aduce cadouri, da sperante de mai bine pentru anul care urmeaza. Bradul simbolizeaza dragostea eterna a lui Dumnezeu, speranta vesnica a omenirii, tineretea, viata si lumina infinita, bucuria, sanatatea iar acele bradului inaltate spre cer, simbolizeaza gandurile oamenilor care se intorc mereu inspre inalturi, spre Dumnezeu. Prin forma sa triunghiulara, bradul simbolizeaza Sfanta Treime, iar podoabele cu care acesta este impodobit sunt simbolurile cunoasterii si bogatiei.

 

Obiceiul impodobirii bradului este unul dintre cele mai placute momente. Fiind un obicei vechi si foarte raspandit, prezinta si multe curiozitati.

§         Un brad pentru a putea fi folosit ca pom de Craciun are nevoie de 7-10 ani ca sa creasca.

§         Brazii, dupa traditie, se impodobesc in noaptea de 24 spre 25 decembrie. Se spune ca, de fapt, Mos Craciun este cel ce aduce bradul.

§         Au fost si perioade cand bradul se impodobea de Anul Nou.

§         Bradul impodobit este bine sa fie tinut pana la Sfantul Ioan, pentru ca prosperitatea sa se mentina tot timpul anului.

§         Cunoscutele coronite din crengi de brad simbolizeaza continuitatea, sanatatea, bucuria si viata lunga.

§         Cu multi ani in urma a existat si obiceiul ca bradul sa se aseze cu varful in jos.

§         Oamenii au vazut la inceput in bradul de Craciun un simbol al copacului din Paradis si au atarnat in el mere rosii, simbol al pacatului originar.

§         Initial se construiau piramide din lemn pe care se puneau crengi de brad.

§         Se spune ca traditia impodobirii bradului isi are originea in Germania, incepand cu sec al XVI lea. In Germania, in 1605, un brad a fost ornat pentru a destine atmosfera “inghetata” din preajma Craciunului. Germania a fost primul si cel mai mare furnizor de podoabe pentru pomul de iarna. Ulterior aceasta adevarata industrie s-a dezvoltat si in alte tari.

§         Beteala a fost inventata in Germania in anul 1610 si era din argint, fiind deci valoroasa si simbolizand bogatia. Deoarece argintul se oxida a fost inlocuit ulterior cu alte materiale stralucitoare si usoare.

§         Primul care a pus lumanari intr-un brad a fost Martin Luther, protestant revolutionar al sec. al XVI lea. Se spune ca odata, drumul de intoarcere spre casa al acestuia trecea printr-o padure de brazi. Era noapte, era senin si stelele straluceau. Era ca si cum stelele ar fi stat atarnate de crengile brazilor. Imaginea l-a impresionat atat de mult pe Martin Luther, incat acesta a vrut sa o reproduca acasa spre a le-o arata si copiilor sai. El a pus in locul stelelor lumanari aprinse.

§         Beculetele puse in brad sunt inventia lui Edward Johnson, asistent al lui Edison, care in 1882 inventeaza prima instalatie electrica pentru pomul de iarna.

§         In America, obiceiul impodobirii bradului apare dupa anul 1800 si este adus de imigrantii germani. Mult timp americanii l-au socotit un obicei pagan. Apoi au inceput si ei sa impodobeasca brazi.

§         In Marea Britanie, primul brad de Craciun a fost impodobit in 1834, atunci cand Regina Victoria l-a adus pe Printul Albert la Castelul Windsor. Printul, de origine germana, a adus cu el traditia impodobirii bradului si a colindelor de Craciun. In 1846, regina Victoria si printul Albert apar cu intreaga familie intr-o poza pe pagina unei reviste, in jurul unui brad impodobit. Impactul asupra populatiei a fost puternic, obiceiul impodobirii bradului fiind adoptat repede de multe familii.

§         In tara noastra bradul a fost prezent la cele mai importante trei evenimente din viata omului:

Nasterea. Existand obiceiul de a se planta un brad la nasterea unui copil.

Casatoria. La sate nunta avea loc duminica. Sambata seara baietii se strangeau la casa ginerelui, petreceau si impodobeau bradul. Printre podoabe se afla si un stergar cusut de mireasa. A doua zi, la petrecere, se facea "hora miresii". Hora era condusa de ginere, imediat langa el se afla "fratele de ginere", care tinea bradul. Dupa ce se parcurgea un cerc, cele doua familii isi isi dau reciproc daruri, pe care trebuiau se le arate la toata lumea. In brad se afla si un covrig mare, dulce, in care s-a pus si ardei iute. Ginerele rupea din covrig, daca nimerea o bucata ardeiata inseamna ca nu va avea o viata usoara cu viitoarea sotie. Daca nimerea o bucata dulce, va avea o casnicie fericita. Dupa terminarea petrecerii bradul se punea in varful casei si ramanea acolo pana se usuca. Era si un semn ca in casa respectiva locuieste o familie tanara. Obiceiul se pastreaza si astazi in unele zone ale tarii.

Moartea. La moartea unei persoane se "gateste" pomul cu colaci, acest pom in unele zone este un brad, care simbolizeaza prin frunzisul sau mereu verde, viata de dincolo de moarte, ideea de continuitate, de vesnicie.

 

Bradul de Craciun da farmec sarbatorilor de iarna si este locul unde se produc miracolele Marii Sarbatori a nasterii Domnului. Nu ne putem imagina Craciunul fara Pomul de Craciun, la care visam toata copilaria.

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Sunteti un parinte bun test

Sunteti un parinte bun test

Sunteti un parinte bun? - test Acest test (Sunteti un parinte bun?) va ofera imaginea pe care o are propriul copil despre dvs. Deci, la intrebari va raspunde el, iar la...

Turturi de gheata confectionar…

Turturi de gheata confectionare

Turturi de gheata - confectionare   Turturii de gheata, adevarate podoabe pentru pomul de iarna, se realizeaza din staniol argintiu.  

Ghicitori scoala

Ghicitori şcoală   Cine urme albe lasă Pe tabla neagră din clasă? (creta)  

Plugusorul

PlugusorulAfla versuri pentru plugusorul romanesc, plugusorul copiilor. Plugusorul este un obicei practicat de Anul Nou, un stravechi obicei, iar uratura este placuta si usor de invatat de catre copii, mai...

A verii vacanta

A verii vacanta

A verii vacanta de Irimie Straut   Vacanta de vara, vacanta cea mare a sosit. Copiii se bucura nespus si profita de timpul liber. Iata poezia “A verii vacanta” de Irimie Straut.   Vacanta e...