Bradul terapeut de sezon si beneficii asupra organismului
Bradul este binecunoscutul conifer folosit ca element decorativ, dar impodobit cu calitati tamaduitoare. Iata cateva beneficii la indemana iarna, pe care noi le datoram calitatilor bradului.
Fitoterapia foloseste parti ale bradului pentru efectele lor benefice asupra organismului. Cetina, mugurii, acele de brad – in toate comorile parfumate ale acestui arbore puteti gasi cate ceva bun si benefic pentru sanatatea voastra. Evident, o plimbare prin padurea de brazi e binevenita si aduce un sine o stare de bine, avand efect linistitor asupra psihicului. Aerul incarcat cu ioni negativi si esente volatile ajuta respiratia.
Cetina de brad. Folosind cetina de brad veti combate astenia nervoasa si veti alina simptomele reumatismului. In acest sens, veti toca 20-30 cm din terminatiile ramurilor de brad, pe car ele veti adauga impreuna cu alte plante medicinale, precum: rozmarin, ienupar, etc., in apa de baie. De asemenea, puteti face infuzie de cetina pentru uz extern. Astfel, veti pune 300 g de amestec de plante in 5 l de apa clocotita, iar infuzia o adaugati in apa din cada.
Acele de brad. Acestea contin cantitati insemnate de vitamina C, iar iarna pot ajunge chiar la o concentratie de 200-300 mg%. Atente, pot fi folosite la prepararea ceaiului de brad dupa ce le-au fost extrese substantele toxice cu gust amar. Ceaiul intareste imunitatea, incetineste procesul de imbatranire, previne si combate raceala si gripa.
Muguri de brad. Din muguri de brad se poate face sirop. Acestia pot fi folositi proaspeti sau uscati, fiind utilizati la prepararea unei infuzii pentru uz intern. O lingurit cu muguri de brad intr-o cana cu apa fierbinte are efect favorabil in faza de debut a astmului bronsic, in viroze si tuse uscata.
Rasina de brad. Aceasta este utilizata in prepararea unor alifii eficiente in eczeme, infectii ale pielii, rani externe. Preparata cu alcool, este eficienta in afectiunile interne.
Rasina cu alcool este folosita pentru uz intern. Se pune o parte de rasina si patru partii de alcool de 70° si se lasa circa 3-4 zile. Se ia 20 g diluate in 100 ml de ceai din plante, de 3 ori pe zi.
- 15/03/2015 21:56 - Riscuri de imbolnavire si masuri de prevenire in consumul de lapte
- 18/02/2015 00:46 - Hrana cea de toate zilele gustoasa si satioasa
- 13/01/2015 01:40 - Studierea reactiilor individuale la stres
- 12/01/2015 01:35 - Tineti diabetul la distanta
- 08/01/2015 01:37 - Scapa de balonare la stomac si senzatia de disconfort
- 03/01/2015 01:49 - Lupta cu frigul si pregatirea pentru o noua zi
- 12/12/2014 01:05 - Cafeaua un leac la indemana oricui
- 08/12/2014 01:54 - Maladiile autoimune o eroare de recunoastere
- 29/11/2014 01:41 - Dialog despre anatomia sufletului
- 17/11/2014 21:33 - Informatii despre apa de baut