Calitatea produselor de origine animala
Produsele de origine animala sunt foarte variate, desi si caracteristicile de calitate difera de la un produs la altul.
Laptele este un aliment valoros, complet, deoarece contine in cantitati echilibrate toate substantele principale pentru alimentatia omului: proteine, lipide, glucide, vitamine si saruri minerale. Concentratia acestor componente depinde de specie, de rasa si de alimentatie.
Valoarea hranitoare a laptelui se datoreste tuturor acestor substante. Totusi, calitatea lui se apreciaza dupa continutul in grasime, exprimat in procente. El este masurat cu prilejul colectarii de la ferme.
O calitate importanta a laptelui este prospetimea, laptele fiind un produs usor alterabil, deoarece contine foarte multa apa.
Carnea este, de asemenea, un aliment valoros, indeosebi datorita proteinelor pe care le contine. Carnea reprezinta tesutul muscular al animalelor.
La sacrificare, se separa anumite parti ale corpului: sange, piele, organe interne, cap si extremitatile membrelor, ramanand carcasa care cuprinde partile cu mai multa carne. Daca raportam greutatea carcasei la greutatea vie si exprimam rezultatul in procente, obtinem randamentul la taiere, care este foarte important atunci cand stabilim daca un animal este “bun de carne” sau nu. El depinde de specie, sex, varsta, rasa, gradul de ingrasare, etc. Astfel, el este mai mic la ovine (40-60%) decat la taurine (50-70%), la porcine (70-80%) si la pasari (75-85%).
Calitatea carnii mai depinde si de regiunea corporala de unde provine.
Animalele ingrasate au carnea mai gustoasa decat cele slabe. Acesta este motivul pentru care, in vederea sacrificarii, animalele se pun la ingrasat. Prin ingrasare creste si randamentul la taiere. De altfel, mai toate animalele, indiferent de specializarea productiei, sunt puse la ingrasat pentru obtinerea productiei de carne.
Carnea animalelor foarte tinere este mai bogata in apa, deci mai putin hranitoare, iar cheltuielile pentru obtinerea kilogramului de carne sunt mai mari, din cauza randamentului mic la taiere si a pretului initial pe care l-au avut la fatare. Sacrificand animalele la greutati prea mici se obtine, de asemenea, carne scumpa, putin hranitoare si insuficienta.
Ouale sunt, ca si laptele, alimente complete, cu mare valoare hranitoare.
Ca si in cazul laptelui si al carnii, prospetimea este foarte importanta, de unde rezulta ca ouale trebuie sa ajunga la consumatori in timpul cel mai scurt.
Lana este produsul principal al ovinelor. Calitatea ei se apreciaza rpin finete, lungime, ondulatii si culoare. Dupa finete, lana se clasifica in categoriile: lana fina (diametrul sub 28 microni), semifina (28-33 microni), semigroasa (33-42 microni) si groasa (peste 42 microni). Lana fina se intrebuinteaza pentru confectionarea stofelor fine, iar lana groasa este foarte buna pentru covoare. Lungimea reala a firelor depinde de numarul si felul ondulatiilor: daca sunt dese si inalte, firul se extinde mult cand tragem la capete.
- 14/01/2017 00:02 - Taina individualitatii si igiena
- 08/12/2016 19:51 - Memoria senzatiilor
- 07/12/2016 19:46 - Intensitatea vazului
- 06/12/2016 19:40 - Intensitatea pipaitului
- 16/11/2016 00:13 - Caldura si lumina pentru sanatatea noastra
- 28/09/2016 00:31 - Uleiurile esentiale si utilizarea lor
- 22/09/2016 00:03 - Aromaterapia si renasterea unei terapii antice
- 18/09/2016 00:20 - Miogimnastica si aplicatiile ei practice
- 09/05/2016 23:46 - Apa si absorbtia prin piele
- 04/05/2016 00:11 - Dieta si alimentatie in bolile cardiovasculare