Univers de copil

A+ R A-


Calitatea produselor de origine animala

Produsele de origine animala sunt foarte variate, desi si caracteristicile de calitate difera de la un produs la altul.

Laptele este un aliment valoros, complet, deoarece contine in cantitati echilibrate toate substantele principale pentru alimentatia omului: proteine, lipide, glucide, vitamine si saruri minerale. Concentratia acestor componente depinde de specie, de rasa si de alimentatie.

Valoarea hranitoare a laptelui se datoreste tuturor acestor substante. Totusi, calitatea lui se apreciaza dupa continutul in grasime, exprimat in procente. El este masurat cu prilejul colectarii de la ferme.

O calitate importanta a laptelui este prospetimea, laptele fiind un produs usor alterabil, deoarece contine foarte multa apa.

Carnea este, de asemenea, un aliment valoros, indeosebi datorita proteinelor pe care le contine. Carnea reprezinta tesutul muscular al animalelor.

La sacrificare, se separa anumite parti ale corpului: sange, piele, organe interne, cap si extremitatile membrelor, ramanand carcasa care cuprinde partile cu mai multa carne. Daca raportam greutatea carcasei la greutatea vie si exprimam rezultatul in procente, obtinem randamentul la taiere, care este foarte important atunci cand stabilim daca un animal este “bun de carne” sau nu. El depinde de specie, sex, varsta, rasa, gradul de ingrasare, etc. Astfel, el este mai mic la ovine (40-60%) decat la taurine (50-70%), la porcine (70-80%) si la pasari (75-85%).

Calitatea carnii mai depinde si de regiunea corporala de unde provine.

Animalele ingrasate au carnea mai gustoasa decat cele slabe. Acesta este motivul pentru care, in vederea sacrificarii, animalele se pun la ingrasat. Prin ingrasare creste si randamentul la taiere. De altfel, mai toate animalele, indiferent de specializarea productiei, sunt puse la ingrasat pentru obtinerea productiei de carne.

Carnea animalelor foarte tinere este mai bogata in apa, deci mai putin hranitoare, iar cheltuielile pentru obtinerea kilogramului de carne sunt mai mari, din cauza randamentului mic la taiere si a pretului initial pe care l-au avut la fatare. Sacrificand animalele la greutati prea mici se obtine, de asemenea, carne scumpa, putin hranitoare si insuficienta.

Ouale sunt, ca si laptele, alimente complete, cu mare valoare hranitoare.

Ca si in cazul laptelui si al carnii, prospetimea este foarte importanta, de unde rezulta ca ouale trebuie sa ajunga la consumatori in timpul cel mai scurt.

Lana este produsul principal al ovinelor. Calitatea ei se apreciaza rpin finete, lungime, ondulatii si culoare. Dupa finete, lana se clasifica in categoriile: lana fina (diametrul sub 28 microni), semifina (28-33 microni), semigroasa (33-42 microni) si groasa (peste 42 microni). Lana fina se intrebuinteaza pentru confectionarea stofelor fine, iar lana groasa este foarte buna pentru covoare. Lungimea reala a firelor depinde de numarul si felul ondulatiilor: daca sunt dese si inalte, firul se extinde mult cand tragem la capete.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Sa confectionam clovnul jucaus

Sa confectionam clovnul jucaus

Sa confectionam clovnul jucaus Camera copilului dvs. trebuie sa fie vesela si plina de culoare. Ce poate fi mai frumos decat prezenta unui clovn in camera acestuia? Dar, ce bine ar...

Perioada de preconceptie lucru…

Perioada de preconceptie lucruri permise si interzise

Perioada de preconceptie - lucruri permise si interzise   Decizia de a ramane insarcinata este primul pas catre minunea din viata oricarei femei, din viata oricarui cuplu de familie. Perioada de preconceptie...

Felicitari de Sfantul Gheorghe

Felicitari de Sfantul Gheorghe

Felicitari de Sfantul Gheorghe   De Sfantul Gheorghe, pe 23 aprilie, aproape un milion de romani isi aniverseaza onomastica. Ne referim la cei care poarta numele de Gheorghe, Ghiorghe, Gheorghita, Ghiorghita, Ghita,...

Diamantele sintetice bijuterii…

Diamantele sintetice bijuteriile tehnicii

Diamantele sintetice - bijuteriile tehnicii Diamantele sintetice au intrat din ce in ce mai mult in viata industriala, azi incercandu-se trecerea de la scule cu diamante la pelicule din diamant ce...

Detoxifierea organismului dupa…

Detoxifierea organismului dupa sarbatori

Detoxifierea organismului dupa sarbatori De sarbatori apare un consum mai mare de grasimi animale, dulciuri si bauturi. Evident, acest exces aduce cu sine anumite efecte negative asupra starii de sanatate datorita...