Campia pastorilor de langa Betleem
Credem ca marea majoritate dintre noi nu au auzit despre satucul arab Beyt-Sahar. Ati spune, de ce sa stim despre acest satuc? Pentru ca acest satuc are o semnificatie apare, iar cine a ajung pe acele meleaguri poate sa vada scris pe un indicator, in limba araba, ebraica si engleza urmatoarele: „Campia pastorilor”. Ce o fi insemnand asta? Aici, in apropiere de Betleem (la numai cativa kilometri distanta inspre rasarit de Betleem) cu peste 2000 de ani in urma, pastorii isi pazeau animalele de jertfa. Pe neasteptate, o lumina divina a inseninat pestera pastorilor si Ingerul Domnului s-a aratat lor. Astfel, a spus: „Si iata ingerul Domnului a statut langa ei si slava Domnului a stralucit imprejurul lor, si ei s-au infricosat cu frica mare. Dar ingerul le-a zis: Nu va temeti. Caci, iata, va binevestesc voua bucurie mare, care va fi pentru tot poporul. Ca vi s-a nascut azi Mantuitor, Care este Hristos Domnul, in cetatea lui David. Si acesta va fi semnul: Veti gasi un prunc infasat, culcat intr-o iesle. Si deodata s-a vazut, Impreuna cu ingerul, multime de oaste cereasca, laudand pe Dumnezeu si zicand: Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire!”
Dupa ce ingerii au plecat, pastorii au vorbit intre ei. Dorinta lor a fost aceea de a merge la Betleem, sa vasa si sa cunosca pe Domnul. Si totul a fost asa cum s-a prezis: au gasit pe Maria si pe Iosif si pe Prunc, in iesle. Vazandu-l, au vestit cuvantul grait lor despre Mantuitorul, au laudat si slavit pe Dumnezeu. Poi, au ajuns Magii de la Rasarit, cu dorinta ferma de a se inchina si a aduce drept daruri aur, smirna si tamaie.
Pe acest loc se gaseste o biserica veche ce a fost ridicata in secolul al IV-lea de catre imparateasa Elena. In curtea bisericii cresc maslini batrani de peste 2000 de ani. Pesemne, odinioara, este posibil ca la umbra acestor copaci sa se fi adapostit pastorii biblici in calduroasele si toridele zile de vara. Intrebarea fireasca e de la sine inteles: care a fost destinul acestor oameni simpli? Cert e faptul ca acestia au auzit primii dintre oameni vestea Nasterii Domnului, mai apoi devenind propovaduitori. Au reusit, cu succes, sa aduca cuvantul Domnului poporului sau.
La sfarsitul vietii, acestia au dorit sa fie inmormantati acolo unde i-a surprins Ingerul Domnului. Pana in zilele de azi, in cripta pastorilor s-au pastrat doua coloane din vremea imparatesei Elena.
Campul Pastorilor de langa Betleem (cunoscut sub denumirea satului Bayr-Sahar/Beit Sahour) din Tara Sfanta, e cinstit de crestini inca din primele secole crestine. Mai exact, denumirea aceastui sat inseamna „casele celor care fac de straja”. Si, doar asa a si fost daca facem referire la locurile cu insemnatate biblica, puse in legatura cu Nasterea Domnului Iisus Hristos. Vorbim despre locul unde au innoptat pastorii in noaptea nasterii pruncului Iisus.
Va amintiti, pesemne, de versurile “Noi la Viflaim am fost/Noi la Viflaim am fost/Unde s-a născut Hristos”, colind vechi de Craciun ...Vechiul Viflaim, Betleemul de azi, este orasul sarac din Iudeea unde s-a petecut minunea nasterii Domnului Iisus Hristos.
- 23/12/2014 02:10 - Craciun fericit felicitari
- 22/12/2014 01:50 - Craciun 2014 felicitari mesaje si urari
- 21/12/2014 03:51 - De ce impodobim bradul de Craciun la Nasterea Domnului
- 21/12/2014 01:27 - Colinda veche romaneasca
- 20/12/2014 16:14 - Cum sarbatorim nasterea Domnului de Craciun imagini si culoare
- 14/12/2014 05:18 - Colindatori de Craciun in imagini si planse de colorat
- 05/12/2014 01:00 - Mos Nicolae 2014
- 04/12/2014 22:33 - Felicitari La multi ani de Sfantul Nicolae
- 04/12/2014 02:05 - Cadouri de Mos Nicolae in imagini
- 03/12/2014 01:41 - Traditii de Mos Nicolae