Univers de copil

A+ R A-


Cangurul este un animal specific Australiei

Cat de felurite sunt fapturile lasate de Dumnezeu pe pamant!

Vom face referire la cangur, mamifer erbivor. Acest animal marsupial nu traieste la noi, ci departe, foarte departe. Pesemne ati auzit de un continent care se numeste Oceania. El cuprinde o insula mare, foarte mare, numita Australia sau Noua Olanda, si alte insule mai mici. Cangurul este un animal specific Australiei.

Australia e locuita de neamuri vechi si de englezi care sunt stapanitorii acelor tinuturi. Acolo se gaseste aceasta specie de animale – cangurii. De asemenea, cangurii traiesc si n Noua Guinee ori Noua Zeelanda.

La cangur, capul e frumos, privirea foarte isteata si urechile lungi. Trupul insa nu e deloc potrivit cu capul. E lung de tot si se ingroase tot mai mult spre coada. Ce mici ii sunt picioarele de dinainte! Oare umbla cu ele? Nu umbla. Le tine incovoiate si unghiile celor cinci degete sunt gata sa se agate de ceva. Picioarele din spate sunt foarte lungi si tepene. Ele sprijina tot trupul.

Aici, la noi, cangurii pot fi vazuti doar la gradina zoologica. Daca aveti ocazia sa faceti o vizita, veti remarca ca acest animal este lung, cam de doi metri. Adesea sta ca pe un scaun, rezemat in coada si pe picioarele din spate. Isi misca urechile, asa cum fac caii, cand vor sa asculte cu bagare de seama, iar cu unghiile piciorului din fata se scarpina pe laturi. Dar, la o privire mai atenta, la unii se poate vedea iesind ceva din burta: e capsorul unui pui dragut, ce iese incetisor sa vada ce mai este pe afara. Vorbim despre un “buzunar” – numit marsupiu – unde femelele cangur isi tin puii.

Evident, puiul poate sa sara jos si sa fuga prin iarba in jurul mamei sale. La cea mai mica primejdie, la cel mai mic zgomot, puisorul sare in punga care-l adaposeste si pleaca si cangurul. Printr-o saritura, acesta poate ajunge la alt capat. Cu siguranta, la zgomot, cangurul isi pune la adapost puii, se gateste sa fuga ori sa se ascunda.

Animalele de acest gen sunt destul de putine. Inainte de asezarea europenilor in Australia, erau multe de tot si traiau in turme prin campii si prin paduri. Acum insa locuitorii de pe acolo in vaneaza. De aceea, cei care scapa traiesc retrasi in ascunzatorile padurilor.

Cangurul e bland. Paste ziua si doarme noapte cateodata zmulge cate un smoc de iarba ori Frunze din copaci, se aseaza pe coada si le mananca din ghearele picioarelor din fata, intocmai cum fac maimutele.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Peisaje de vara la munte plans…

Peisaje de vara la munte planse de colorat

Peisaje de vara la munte planse de colorat E vara. Copilasii dvs. sunt in vacanta, iar voi asteptati zilele libere de concediu pentru relaxare si odihna. Pana atunci visati la acele...

Pleaca berzele poezie

Pleaca berzele poezie

Pleaca berzele - poezie   Pleaca berzele de G. Rusu   Spre cararea de sub stele, Carduri, carduri se grabesc. Toate berzele pornesc Intr-un drum stiut de ele.

Gif-uri si imagini animate de …

Gif-uri si imagini animate de iubire cu animale

Gif-uri si imagini animate de iubire cu animale Sa sarbatorim impreuna ziua iubirii si, pentru a fi cat mai nostimi, inediti si incitanti, va oferim colectia noastra de gif-uri si imagini...

Plante care adora frigul

Plante care adora frigul

Plante si flori care adora frigul Iarna trebuie sa acordam o atentie deosebita florilor din ghiveci. Indiferent de anotimp, cald sau rece, trebuie sa le acordam atentie, dar, mai cu seama...

Maxime si citate celebre despr…

Maxime si citate celebre despre Craciun

Maxime si citate celebre despre Craciun   Ce este Craciunul? E o intrebare simpla si, dincolo de faptul ca reprezinta sarbatoarea nasterii pruncului Iisus Hristos, Craciunul poate fi definit in mod diferit,...