Univers de copil

A+ R A-


Caracteristicile generale ale insectelor

Caracterele generale ale insectelorCarabusii, fluturii, albinele, mustele, tantarii, lacustele sunt insecte. Insectele se aseamana intre ele, avand cateva caracteristici comune. Va prezentam cateva dintre acestea.

·         Insectele au corpul acoperit cu o materie numita chitina, care formeaza scheletul extern al corpului.

·         Insectele au corpul impartit in trei parti: cap, torace si abdomen.

·         La cap insectele au doi ochi compusi, doua antene simtitoare si armatura bucala.

·         Insectele au o armura bucala formata dintr-o buza superioara, o buza inferioara, doua mandibule si doua maxilare chitinoase, care sunt diferite ca forma, dupa felul de hranire.

·         La toate insectele, toracele este alcatuit din trei inele, fiecare inel avand cate o pereche de picioare articulare, deci trei perechi de picioare.

·         Insectele au pe partea superioara a toracelui doua perechi de aripi, in afara de musca si tantar, care au numai o singura pereche.

·         Respiratia la insecte se face prin trahei.

·         Insectele se inmultesc prin oua.

·         Larvele se dezvolta prin metamorfoza, care poate fi completa (larva, nimfa, adult), ca la carabus, albina, fluture, musca si necompleta (larva si adult), ca la paduche, purice, lacusta si altele.

Insectele sunt cele mai numeroase animale care traiesc astazi. Ele numara aproape un milion de specii. Cele mai multe insecte sunt daunatoare omului si contra lor omul duce o lupta continua. Carabusul, fluturii, lacustele si multe altele sunt daunatoare plantelor cultivate.

Tantarii, puricii si alte insecte ataca direct pe om. Ele il inteapa pentru a se hrani cu sangele lui si-i transmit in acelasi timp microbii unor boli.

Printre insecte sunt insa si unele folositoare omului, aducandu-i mari servicii. Albinele si fluturii de matase produc substante folositoare. Albinele, care culeg nectarul, fac si polenizarea florilor. Alte insecte sunt folositoare omului deoarece ele ataca si distrug pe cele daunatoare. Omul foloseste lupta dintre ele pentru a apara culturile. Astfel, buburuza este un ajutor pretios, caci distruge puricii de plante.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Capybara cel mai mare rozator …

Capybara cel mai mare rozator din lume

Capybara - cel mai mare rozator din lume Capibara este denumirea spanional data porcului de apa (Capybara / Hydrochoerus hydrochaeris). Se aseamana cu mistretul sau cu porcul de curte, dar se...

Cum sarbatorim nasterea Domnul…

Cum sarbatorim nasterea Domnului de Craciun imagini si culoare

Cum sarbatorim nasterea Domnului de Craciun imagini si culoare Va prezentam cateva imagini sugestive ce ilustreaza Nasterea Domnului Iisus Hristos de Craciun. Din cele mai vechi timpuri, sarbatoarea Nasterii Domnului este...

Apa o dimensiune si un aspect …

Apa o dimensiune si un aspect esential pentru sanatate

Apa - o dimensiune si un aspect esential pentru sanatate Planetei noastre i se mai spune si Planeta Albastra si nu intamplator, deoarece peste 70% din suprafata planetei este acoperita de...

Sarcina solarul si produsele a…

Sarcina solarul si produsele autobronzante

Sarcina, solarul si produsele autobronzante Informatiile cu privire la ceea ce putem face sau ceea ce e recomandat sa evitam pe perioada sarcinii sunt deosebit de importante. Pornind de la riscurile...

Felicitari romantice animate d…

Felicitari romantice animate de toamna

Felicitari romantice animate de toamna   Toamna ne predispune la visare, la melancolie. E un anotimp al contrastelor. Imagini feerice se succed: alai de frunze colorate, amurguri sangerii, ploi si vant, soare...