Univers de copil

A+ R A-


Cauzele frecvente ale anemiilor si prevenire

Cunoasteti cauzele mai frecvente ale anemiilor?

Anemiile inseamna reducerea semnificativa a masei de globule rosii cu scaderea corespunzatoare a capacitatii de transport a oxigenului de catre sange in intregul organism (reducere care se cifreaza cel putin la 10% din cantitatea totala de sange).

Cauzele frecvente ale anemiilor si prevenire

Manifestarile depind de gravitatea anemiei, ca si de boala de fond, anemia fiind de fapt un simptom de boala. Acestea depind, de asemenea, de rapiditatea instalarii anemiei (de exemplu, o hemoragie mare va da simptome mai dramatice). Anemiile grave pot fi simptomatice si in repaos, iar pacientul este incapabil de cel mai mic efort. Pot aparea chiar semne de insuficienta cardiaca, dar care se remit o data cu rezolvarea cauzei anemiei. Dintre simptome mentionam: cefalee, ameteli, palpitatii, tinitus (tiuituri in urechi), anorexie, greata, sensibilitate crescuta la frig.

Ca semne obiective pot aparea: paloarea tegumentelor si mucoaselor, tahicardia, unghii friabile, cu striatii longitudinale (in anemie feripriva).

Cauzele mai frecvente ale anemiilor sunt: deficitul de fier, deficit de vitamina B12, deficit de acid folic, hemoragii. Mai exista anemia de sarcina, anemia din procesele neoplazice, anemia din infectiile cronice, anemiile hemolitice.

Prevenirea anemiilor

Mai intai, este necesara o alimentatie corecta, rationala, inca din copilarie. Urmeaza tratamentul corect si sutinut al anemiei o data aparute pentru vindecarea ei, controlul periodic corect al gravidelor, controlul periodic al persoanelor varstnice, controlul periodic dupa interventii chirurgicale.

 


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Poveste de Pasti in versuri

Poveste de Pasti in versuri

Poveste de Pasti in versuri   Pentru minunatii nostri copii, o poveste speciala de Pasti in versuri.   In mijlocul padurii, E-un sat de iepurasi Printre copaci si muri, Toti zburda dragalasi.  

Se certara doua vrabii

Se certara doua vrabii

Se certara doua vrabii   Va oferim spre lectura poezia “Se certara doua vrabii”, scrisa de Nicolae Neagu. Ilustratia apartine lui D. Botez.   Se certara doua vrabii In aripi, clont si sabii.  

Pielea vulpii sa nu o vinzi

Pielea vulpii sa nu o vinzi

Pielea vulpii sa nu o vinzi   Va oferim spre lectura poezia “Pielea vulpii sa nu o vinzi” scrisa de Daniel Tei.   Cuburi zeci, fotografii Mici si mari, viu colorate, Pe etajere aranjate, Intr-un...

Bolile diareice la sugar II

Bolile diareice la sugar II

Bolile diareice la sugar II   In explicarea aparitiei bolilor diareice, cauzele favorizante au mai mica importanta, dar ele nu trebuie neglijate, deoarece evitandu-le, frecventa bolii poate fi redusa substantial. Este vorba...

Moldovenii condusi de Stefan c…

Moldovenii condusi de Stefan cel Mare se apara impotriva turcilor si a tatarilor

Moldovenii condusi de Stefan cel Mare se apara impotriva turcilor si a tatarilor   Poporul din Moldova dorea nespus de mult sa scape de apasarea stapanirii turcesti. Stefan cel Mare intruchipa tocmai...