Univers de copil

A+ R A-


Ceaiuri si modalitati de preparare

Ceaiuri si modalitati de preparareProzaica preparare a unui ceai medicinal reprezinta din punct de vedere stiintific o extractie a principiilor active din plante in mediu apos. Modul de preparare depinde, pe de o parte, de organul plantei din care se face extractia, iar pe de alta parte de principiile active a caror extractie este urmarita. Modalitatile de preparare au o interesanta corespondenta in practica medicala populara, fiind echivalenta cu “opareala”, iar decoctul cu “fiertura”.

Pentru partile din plante la care peretii celulelor sunt mai subtiri, respectiv florile, frunzele, partea aeriana (asa-umita “herba”), chiar si unele fructe, se recomanda infuzia. In acest caz, peste 1-2 lingurite de planta maruntita pusa intr-un vas smaltuit, recipiente de portelan sau faianta, se toarna 250 ml de apa clocotit. Se acopera si se lasa la infuzat circa 15 minute, dupa care se flitreaza prin presare pe o strecuratoare sau printr-un tifon.

Pentru radacini si coji, respectiv acele parti ale caror celule au membrane cu ingrosari secundare prin care difuziunea se face mai greu, se recomanda decoctul. Mai rar se recomanda a se prepara decoct si din flori, frunze, fructe, parti aeriene – cand se urmareste extractia unor substante a caror difuziuni se face mai lent. Decoctia se realizeaza introducand de la inceput planta maruntita in apa care se pune la fiert, lasandu-se dupa ce lichidul da in clocot, inca 20-30 de minute la foc domol. Concentratiile sunt aceleasi, respectiv 1-2 lingurite la cana. Decocotul se filtreaza fierbinte si se completeaza pana la volumul initial de apa cu apa fierbinte.

In unele cazuri, in care principiile active se extrag printr-un contact mai indelungat al plantelor medicinale cu apa, se recomanda maceratul la rece. Este cazul unor produse cu continut de mucilagii ca de exemplu radacina de nalba mare, semintele de in, precum si al frunzelor de vasc. Dupa o spalare prealabila, planta maruntita se lasa in apa la temepratura camerei timp de 6-8 ore, fara depasirea acestei durate, deoarece se pot dezvolta microorganisme. Practic, seara inainte de culcare, se pun plantele la macerat, iar a doua zi dimineata se face filtrarea.

Marii medici arabi ai evului mediu, indeosebi Messue, aveau preceptul ca medicamentul sa aiba gust agreabil, sa fie luat cu placere (desigur ca si azi se subscrie cu entuziasm la aceasta!). Ei sunt cei care au promovat utilizarea siropurilor medicinale, forma de administrare recomandata mai ales copiilor (dar nu numai lor!). Adaosul de zahar la solutiile extactive apoase concentrate (infuzii, decocturi, macerate) nu reprezinta numai un corectiv de gust, pentru produse amare sau astringente, ci si un factor de conservare (in cazul in care concentratia depaseste 640 g la 1 kg lichid).

Dar forma de administrare care se foloseste mai mult in uz farmaceutic, tincturile, se pot realiza cu usurinta si casnic. Tincturile sunt solutii extractive hidroalcoolice care isi gasesc si ele corespondentul in etnoiatrie, in asa-numita “plamadeala in rachiu” a unor plante. Ele se preteaza pentru acele principii active care sunt solubile in alcool si prezinta unele avantaje: faptul ca nu trebuie ingerata o cantitate mare de lichid (contraindicatie in acest sens avand unii bolnavi de maladii cardiace, de exemplu insuficienta cardiaca), precum si aceea ca se face economie de timp, netrebuind acel ritual al prepararii zilnice ca al ceaiurilor, pretandu-se totodata pentru deplasari, concedii, etc.

2013 Anul Sarpelui de Apa in z…

2013 Anul Sarpelui de Apa in zodiacul chinezesc

2013 Anul Sarpelui de Apa in zodiacul chinezesc   In zodiacul chinezesc, 2013 este Anul Sarpelui de Apa. Anul incepe in 10 februarie 2013 si se incheie in 30 ianuarie 2014. Pe...

Mesopotamia al doilea centru a…

Mesopotamia al doilea centru al civilizatiei orientale

Mesopotamia - al doilea centru al civilizatiei orientale Daca am putea sa ne urcam in varful celei mai inalte piramide si sa sarutam zarea cu ochi de soim, am zari...

Odeleta de Ion Minulescu

Odeleta de Ion Minulescu

Odeletă de Ion Minulescu   În cinstea ta, -Cea mai frumoasă şi mai nebună dintre fete, -Voi scrie trei ode,Trei romanţe,Trei elegiiŞi trei sonete.Şi-n cinstea ta, -

Portocalele in consum propriet…

Portocalele in consum proprietati si beneficii

Portocalele in consum proprietati si beneficii Portocala este un fruct aromat si delicios, unul dintre cele mai comune fructe. Gasim portocale pe piata pe tot parcursul anului, insa perioada cea mai...

Toma Alimos balada populara po…

Toma Alimos balada populara povestire si versuri

Toma Alimos – balada populara – povestire si versuri   In balada “Toma Alimos”, culeasa de Gh. Dem. Teodorescu si publicata in Poezii populare romanesti, autorul popular prezinta cateva momente importante din...