Ciocanitoarea
Ciocanitoarea este o pasare de padure, al carui nume arata obiceiul de a lovi in scoarta copacilor. Toata ziua zboara din copac in copac. Cioc, cioc, cioc ...
Ciocanitoarea este una din cele mai cunoscute pasari din lume. Acestea reprezinta subfamilia Picinae a familiei Picidae. Ciocanitoarea are anumite insusiri adaptate modului de viata arboricol.
Alcatuirea corpului
Ciocanitoarea are capul mare, prevazut cu cioc puternic, drept si conic. Limba este lunga de forma cilindrica, fiind cleioasa, protractila, prevazuta cu peri. Cu ajutorul ei, ciocanitoarea scoate larvele sau insectele din galeriile truchiurilor.
Aripile sunt mai scurte decat corpul. Penele cozii sunt tari si groase.
Picioarele sunt foarte puternice, adaptate la agatare pe copaci, avand 2 degete indreptate inainte si 2 inapoi, formand un fel de cleste. Ghearele sunt lungi, incovoiate si ascutite la varf. Cu ele se agata de coaja trunchiului copacilor, sprijinindu-se pe coada. Este o pasare agatatoare.
Hranirea
Ciocanitoarea este o pasare insectivora, deoarece se hraneste cu tot felul de insecte. Ciocanitoarea gaseste insectele pe scoarta, dar mai ales sub scoarta copacilor. Ciocaneste in coaja copacilor pana ce simte ca “suna a gol”. Bate pana sparge scoarta, iar insectele care se ascund aici cauta sa iasa. Rand pe rand, ciocanitoarea le apuca cu ciocul. Pe cele care nu ies afara le prinde cu limba cleioasa, prevazuta dupa cum spuneam cu niste carlige indreptate inapoi.
Aceste pasari, ciocanitorile, traiesc aproape tot timpul in arbori, coborand rar pe pamant. Unele ciocanitori mai “aterizeaza” pe sol pentru a se hrani cu furnici. Ele gauresc musuroaiele cu ciocul, iar apoi, cu limba, scot afara furnicile si le mananca.
Ciocanitorile sunt pasari sedentare, care nu migreaza, ci raman in aceleasi locuri in toate anotimpurile. Ciocanitoarea curata copacii de insecte si larvele lor. Iarna se mai hraneste si cu semintele din conurile de pin.
Aceste fapte stau si confirma faptul ca ciocanitoarea este un adevarat „medic” al padurilor, ciocanitoarea este doctorul copacilor.
Inmultirea
Femelele depun 3-8 oua albe in cuibul sapat de ele in lemnul arborilor, pe care le clocesc ambii parinti, care vor hrani puii impreuna, pana cand acestia pot sa zboare. Cand puii devin apti pentru zbor ei vor fi alungati din cuib de parinti.
Curiozitati. Stiati ca …
Ciocanitoarele traiesc in paduri, dar adesea le putem intalni si in parcurile mari din orase.
Cea mai cunoscuta dintre ciocanitori se pare ca nu este una dintr-o rasa anume, ci celebrul personaj Woody Woodpecker, creat de unul dintre marii maestri ai desenului animat: Walter Lantz. Cine nu a auzit de ciocanitoarea Woody? O gasiti in desenele animate ... ce copilarie minunata ... o lume minunata pentru copii ...
Vreti sa o desenam?
- 05/11/2012 15:47 - Galileo Galilei
- 26/10/2012 15:48 - Lunga istorie a otelului
- 26/10/2012 15:21 - Trecerea de la stilul vechi la stilul nou de la calendarul iulian la calendarul gregorian
- 23/08/2012 02:04 - Curiozitati despre buburuza
- 20/08/2012 12:34 - Pisica animalul meu preferat
- 15/08/2012 04:00 - Pesti de apa dulce
- 14/08/2012 04:00 - Rata domestica
- 11/08/2012 04:00 - Gaina