Univers de copil

A+ R A-


Comportament si bune maniere la masa

Comportament si bune maniere la masaCe frumos si ce bine e sa petreci timpul in familie! Unul din aceste momente de reuniune de familie e la masa. Desi vorbim de un mediul familiar, nu strica sa ne comportam civilizat si sa manifestam bune maniere in timpul mesei cu familia ori prieteni dragi noua. Bunele maniere sunt usor de invatat de catre copii daca sunt puse in practica in viata de zi cu zi. Manierele din timpul mesei sunt importante si spun multe despre noi ca si persoana. Felul in care ne purtam cu ceilalti, felul cum ne comportam la masa, felul cu interactionam cu ceilalti spun ceva despre noi ca si persoana.

Sa ne reamintim, asadar, cateva lucruri ce ne pot fi de folos in diverse imprejurari, astfel incat sa asistam la o reuniune si o masa in familie ori cu prietenii vesela, mereu cu zambetul pe buze, relaxanta, fara evenimente stanjenitoare. Asadar, iata cateva lucruri esentiale de comportament si bune maniere la masa:

Inainte de a va aseza la masa spalati-va pe maini si fata, astfel incat sa nu fiti murdari.

Asezati-va in poala un servetel de panza.

Incepeti sa mancati doar dupa ce gazda a facut urare de “Pofta buna!” sau dupe ce au inceput ceilalti sa manance.

Nu uitati ca nu e bine sa asezati scaunul aproape de masa, stati pe scaun cat mai drept si incercati sa tineti coatele lipite de corp si nu pe masa, in timp ce mancati. De asemenea, evitati sa tineti degetul mic ridicat atunci cand mancati sau beti ceva.

Mestecati cu gura inchisa si nu plescaiti. Mancati incet, cu inghitituri mici si dese.

Daca cumva mancarea e calda, nu suflati in ea. Cel mai bine ar fi sa asteptati sa se raceasca.

Nu tineti cu mana farfuria din care mancati si nu o inclinati pentru a lua ultima picatura de ciorba sau de supa.

Luati painea din cos cu mana, nu cu furculita. Indicat ar fi sa o rupeti, apoi, cu ambele maini in bucati potrivite, nu sa muscati din ea.

Nu vorbiti cu gura plina si folositi de cate ori e nevoie servetelele. Cel mai bine e sa asteptati si sa inghititi ce aveti in gura si abia apoi sa raspundeti la eventualele intrebari.

Nu faceti observatii critice si nu initiati discutii despre mancare.

Evitati subiectele banale si stajenitoare, barfele, etc. Abordati subiecte usoare si placute, pe o tema lejera. Evitati subiectele ce pot duce la dispute si conflicte de idei si pareri.

Daca doriti ceva anume, de exemplu doriti sa vi se aduca un platou sau altul, nu ezitati sa folositi formule de politete, precum “Va rog!”, “Multumesc!”. Evitati sa va intindeti dupa ceva anume.

Evitati sa bateti in masa, in pahare ori farfurii si tacamuri, evitati sa gesticulati cu tacamurile in mana. E de prost gust!

Vorbiti cu toti cei aflati la masa, dar nu exagerati cu vorba.

Nu faceti zgomote nepoliticoase, ca de exemplu: sa ragaiti, sa va suflati nasul, etc.

In timpul mesei nu strica sa apreciati mancarea prin simple remarci: “ce apetisant miroase”, “ce buna e supa/friptura/etc.”, “ce mancare delicioasa”, s.a.m.d.

Cand terminati, puteti spune fara nicio jena “Multumesc!”.

Atunci cand ati terminat de mancat e bine sa asezati cutitul si furculita in farfurie paralel.

De asemenea, e frumos si placut sa mancati tot din farfurie. Din aceasta cauza, ar fi bine sa aveti grija sa nu va puneti prea mult in farfurie, ci doar cat considerati ca puteti manca.

Oferiti-va sa strangeti masa. 

Dragi parinti, incercati sa va comportati exemplar, deoarece copii preiau usor comportamentul dvs. Voi ce reguli si metode aplicati pentru ca cei mici sa deprinda bunele maniere la masa?


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Examenul periodic pentru femei…

Examenul periodic pentru femei la sani

Examenul periodic pentru femei la sani “Nu exista nici un alt organ, asa cum sunt sanii, atat de accesibili la un examen simplu - autocontrolul -, care ar putea fi determinant...

Marea in poezia lui Mihai Emin…

Marea in poezia lui Mihai Eminescu

Marea in poezia lui Mihai Eminescu   Mihai Eminescu a ilustrat în multe din poeziile sale cadrul natural, precum: codrul, lacul, marea, etc. Apa este un element vital care însoțește iubirea și...

Sfarsit de clasa intai

Sfarsit de clasa intai

Sfârşit de clasa întâi   Clasa I de Gorga Cezarina   Îmi amintesc cu drag, Acum aproape-un an Septembrie era la jumătate Şi şcoala a-nceput pe neaşteptate.  

Legumele radacinoase compoziti…

Legumele radacinoase compozitie beneficii si proprietati

Legumele radacinoase - compozitie, beneficii si proprietati Legumele sunt alimente care se consuma din cele mai vechi timpuri, fiind buni constructori ai sangelui. in acest articol vom face referire la legumele...

Dumnezeu si steluta minunata

Dumnezeu si steluta minunata

Dumnezeu și steluța minunată Se povestește că făcând Bunul Dumnezeu stelele, ştergându-se de resturile de praf stelar, zămisli o steluţă mică, mică de o puteai ascunde într-un degetar şi o aruncă...