Univers de copil

A+ R A-


Consumul de cirese si beneficii pentru sanatate

Consumul de cirese si beneficii pentru sanatateCiresele reprezinta o un veritabil izvor de sanatate si pavaza buna la boli.

Ciresele se cultiva de peste 2500 de ani, aduse din Asia in Europa. Prima pomenire documentara dateaza din secolul I i.Hr., dar cel care ii dedica un studiu aprofundat este Plinius cel Batran (23-79 i.Hr.), care descrie 10 soiuri de cirese si unul de visine.

Bogate in vitaminele A, B1, C, acizi organici, pectina, saruri de fier, calciu, fosfor, clor, sulf, magneziu, potasiu, microelemente ca zinc, cupru, mangan, cobalt, ciresele au proprietati exceptionale depurative, nemineralizante, energizante, antireumatismale si laxative.

Iata cateva beneficii uimitoare pentru sanatate datorate consumului de cirese:

· Obezitate, artrita, afectiuni renale, colita de fermentatie, litiaza biliara, prevenirea imbatranirii. Se consuma zilnic circa 1-2 kg cirese proaspete, cat dureaza sezonul lor.

· Hepatite. Se consuma, in acest sens, suc de cirese, in fiecare zi: 2-3 cani pe stomacul gol.

· Curatirea organismului. 2-3 zile de cura de cirese pe saptamana, fara a manca altceva, reprezinta o excelenta depuratie, inlesnind eliminarea toxinelor.

Ca utilizari externe amintim:

· Dureri de cap (migrene). Se scot samburii de la cateva cirese, care apoi se fixeaza, cu ajutorul unui plasture, cu partea carnoasa indreptata spre piele. Zonele in care va fi aplicata aceasta originala cataplasma, sunt tamplele, ceafa si fruntea. Este un tratament care are efect si in durerile de cap produse de statul la soare.

· Pete de piele produse de agent chimici. Se freaca pielea timp de 10 minute cu miez de cireasa. Tratamentul se face de mai multe ori pe zi si se folosesc numai ciresele din soiurile albe, care sunt foarte eficiente si in scoaterea petelor de pe piele cauzate de pigmenti vegetali (ca cei din fructele negre).

Nu in ultimul rand, amintim o reteta straveche, delicioasa pentru dulceata de cirese cu miere:

· 1 kg de cirese (de preferinta amare) se spala, se curata de codite si li se scot samburii.

· se pun in borcane, pana la gura, fara a le presa.

· se toarna peste ele 250 g miere incalzita.

· se inchid ermetic si se fierb in aburi 15-20 minute.

Primavara anotimpul renasterii…

Primavara anotimpul renasterii si a inceputului de drum

Primavara - anotimpul renasterii si a inceputului de drum   Va oferim spre lectura poezia “Primavara” scrisa de Mihaela Monoranu. Bate in maluri dezghetul, Descatuseaza torente, Zvon de motoare, ecouri Pe vant – de...

Legenda Cameliei

Legenda Cameliei   Legenda spune ca traia odata o fiica de imparat deosebit de frumoasa, dar deosebit de singura. Numele ei era Camelia. Mare parte a timpului si-o petrecea vorbind cu florile....

Recorduri geografice montane d…

Recorduri geografice montane din Africa

Recorduri geografice montane din Africa   Va prezentam cateva recorduri geografice montane de pe continentul Africa: masivul Kilimanjaro si vulcanul Pico de Fogo.  

Scapa de kilogramele in plus a…

Scapa de kilogramele in plus acumulate de sarbatori

Scapa de kilogramele in plus acumulate de sarbatori   Sarbatorile sunt pe sfarsite, masa a fost imbelsugata, produsele alimentare au fost gustoase, fiind greu de rezistat tuturor acestor tentatii si delicii. A...

Ares zeul razboiului la greci

Ares zeul razboiului la greci

  Ares - zeul razboiului la greci   Ares, zeul razboiului la greci, este o figura vitregita a pantheonului grec, desi se trage direct din Zeus si Hera. Se stiu foarta putine despre...