Univers de copil

A+ R A-


Consumul de cirese si beneficii pentru sanatate

Consumul de cirese si beneficii pentru sanatateCiresele reprezinta o un veritabil izvor de sanatate si pavaza buna la boli.

Ciresele se cultiva de peste 2500 de ani, aduse din Asia in Europa. Prima pomenire documentara dateaza din secolul I i.Hr., dar cel care ii dedica un studiu aprofundat este Plinius cel Batran (23-79 i.Hr.), care descrie 10 soiuri de cirese si unul de visine.

Bogate in vitaminele A, B1, C, acizi organici, pectina, saruri de fier, calciu, fosfor, clor, sulf, magneziu, potasiu, microelemente ca zinc, cupru, mangan, cobalt, ciresele au proprietati exceptionale depurative, nemineralizante, energizante, antireumatismale si laxative.

Iata cateva beneficii uimitoare pentru sanatate datorate consumului de cirese:

· Obezitate, artrita, afectiuni renale, colita de fermentatie, litiaza biliara, prevenirea imbatranirii. Se consuma zilnic circa 1-2 kg cirese proaspete, cat dureaza sezonul lor.

· Hepatite. Se consuma, in acest sens, suc de cirese, in fiecare zi: 2-3 cani pe stomacul gol.

· Curatirea organismului. 2-3 zile de cura de cirese pe saptamana, fara a manca altceva, reprezinta o excelenta depuratie, inlesnind eliminarea toxinelor.

Ca utilizari externe amintim:

· Dureri de cap (migrene). Se scot samburii de la cateva cirese, care apoi se fixeaza, cu ajutorul unui plasture, cu partea carnoasa indreptata spre piele. Zonele in care va fi aplicata aceasta originala cataplasma, sunt tamplele, ceafa si fruntea. Este un tratament care are efect si in durerile de cap produse de statul la soare.

· Pete de piele produse de agent chimici. Se freaca pielea timp de 10 minute cu miez de cireasa. Tratamentul se face de mai multe ori pe zi si se folosesc numai ciresele din soiurile albe, care sunt foarte eficiente si in scoaterea petelor de pe piele cauzate de pigmenti vegetali (ca cei din fructele negre).

Nu in ultimul rand, amintim o reteta straveche, delicioasa pentru dulceata de cirese cu miere:

· 1 kg de cirese (de preferinta amare) se spala, se curata de codite si li se scot samburii.

· se pun in borcane, pana la gura, fara a le presa.

· se toarna peste ele 250 g miere incalzita.

· se inchid ermetic si se fierb in aburi 15-20 minute.

Iarna in padure poezie

Iarna in padure poezie

Iarna in padure - poezie   Primii fulgi de zapada sunt asteptati cu nerabdare. Cad agale spre pamant invesmantandu-l intr-o haina alb-stralucitoare. Poezia Iarna in padure de Constantin Scripca.   In padure, dragi copii, pe sub...

Prima alpinista din lume

Prima alpinista din lume

Prima alpinista din lume Un eveniment de rasunet mondial: la 8 iunie 1855, o femeie, insotita de un ghid, escaladeaza cel mai inalt varf al Alpilor elvetieni, devenind astfel prima femeie...

Legenda lui Dragos Voda

Legenda lui Dragos Voda

Legenda lui Dragos Voda Demult, tare demult, in zona Maramures traia un roman. Legenda spune ca era un mare viteaz, vrednic cat zece si atat de mandru si de falos, incat...

Aripi romanesti

Aripi romanesti

Aripi romanesti Nazuinta omului de a se inalta, asemenea pasarilor, in vazduh este foarte veche. Contemplare, vis, apoi realitate, incursiunea omului in “oceanul aerian” a constituit o temerara lupta cu...

Scrisoare Mos Craciun model

Scrisoare Mos Craciun model

Scrisoare Mos Craciun model   Dragi copii ati scris scrisoarea pentru Mos Craciun? Voi ce cadouri v-ati dori? Va oferim o serie de modele de scrisori pentru Mos Craciun care pot fi...