Univers de copil

A+ R A-


Consumul de oua si avantaje ale oualor fierte

Consumul de oua si avantaje ale oualor fierteOul este un aliment complex si foarte hranitor, iar consumat cu moderatie aduce multe avantaje organismului. Exista persoane care le prefera la masa, insa exista si persoane care se feresc sa le consume de teama grasimilor saturate, a colesterolului sau a ingreunarii ficatului. Sa vedem insa care ar fi avantajele consumului de oua si, mai exact, avantaje ale oualor fierte.

Cand le prajim, ouale sunt foarte gustoase, dar si mai indigestive. Mai mult de atat, acest mod de preparare aduce in plus o multime de calorii, transformand omletele taranesti in adevarate bombe calorice. In schimb, daca le consumam fierte, vor avea o valoare calorica mai mica si extrem de multe beneficii. Astfel, fierte moi, ouale sunt usor digerabile si pastreaza intacte calitatile nutritive.

Ouale reprezinta un aliment complex si reusesc sa acopere bine nevoile energetice. De exemplu, un singur ou va aduce un plus de energie si reduce pofta de mancare.

De asemenea, ouale contin fier in cantitate importanta, iar consumul lor previne anemia feripriva, precum si oboseala. Din aceasta cauza, se recomanda consumul acestora mai ales pentru copii, femei si varstnici. Sunt ideale in sarcina datorita continutului de vitamina A, foarte importanta in dezvoltarea fatului. Atentie, insa, acestea trebuie consumate doar fierte tari.

Cu siguranta, ouale sunt un aliment excelent pentru a mentine musculatura tonifiata (datorita proteinelor) si oasele sanatoase (datorita faptului ca vitamina D continuta stimuleaza absorbtia de calciu in oase).

Prin prezenta celor doua substante (lutenina si zeaxantina) din ou, veti reusi sa va protejati vederea si, in special, veti preveni cataracta si degenerescenta maculara, afectiuni care apar odata cu inaintarea in varsta. In mod normal, aceste substante se gasesc in organism, dar si in structura ochilor, jucand un rol important in hranirea celulelor ochilor, asigurand functionarea corecta a acestora. La nivelul organismului, actioneaza ca si veritabili antioxidanti. Sa nu uitam ca nivelurile de luteina si zeaxantina mai mici decat in mod normal sunt adesea asociate cu afectiuni cardiace.

Ouale sunt o importanta sursa de fosfor, mineral important pentru sanatate, al doilea element ca pondere in organism. Acesta este implicat in producerea de colagen, necesar formarii si bunei functionari a oaselor, ligamentelor, cartilajelor, ochilor si pielii. Fosforul este la fel de important in procesul de crestere si vindecare a organismului, dar si in productia lichidului biliar, necesar in digestie. Asadar, va ajuta mult la vindecarea ranilor, la sintetizarea proteinelor in organism si in timpul sarcinii.

Oul fiert tare este alimentul principal al sarbatorilor pascale. Retineti faptul ca oul fiert tare are putine calorii, dar multi nutrienti, precum si cantitati mari de grasimi, grasimi saturate si colesterol. In principiu, un om mare fiert tare are aproximativ 78 de calorii, 6.3 g proteine, 5.3 g grasimi si o cantitate neinsemnata de cabohidrati. Sa nu uitam ca oul fiert tare reprezinta o sursa bogata de vitamine (B12, A, D, C), contribuind la sanatatea sistemului digestiv, la formarea celulelor rosii in sange, la scaderea riscului bolilor de inima si a bolilor arteriale, precum si la mentinerea sanatoasa a tesuturilor musculare, a pielii si a functiei neurologice.

Consumul de oua aduce beneficii in dezvoltarea oaselor, dintilor si prevenirea orbirii. Nu in ultimul rand, previne deficientele la nastere.

Pentru copilasi, se recomanda oul fiert moale si poate fi introdus in alimentatie incepand cu 1.5 ani. Dragi parinti, aveti grija sa fierbeti oul circa 3 minute, astfel incat galbenusul sa ramana crud, pastrand toate proprietatile, iar albusul sa fie fiert bine, in acest mod fiind usor digerabil. Retineti ca ouale fierte tari se digera mai greu de catre organismul copilului.

Modele masti de carnaval venet…

Modele masti de carnaval venetiene cum sa le confectionam

Modele masti de carnaval venetiene - cum sa le confectionam   Mastile venetiene sunt cunoscute in intreaga lume. Istoria Carnavalului de la Venetia incepe in 1094 iar initiativa organizarii Carnavalului ii este...

Cella Delavrancea vorbind desp…

Cella Delavrancea vorbind despre tatal sau Barbu Stefanescu Delavrancea

Cella Delavrancea vorbind despre tatal sau Barbu Stefanescu Delavrancea   Prenumele ei aminteste de un instrument, iar numele de familie de scriitorul care i-a fost tata.   “Sensibilitatea artistica innascuta in temperamentul lui Barbu...

Sms urari si felicitari de Flo…

Sms urari si felicitari de Florii

Sms, urari si felicitari de Florii   La multi ani de Florii pentru toti cei care poarta nume de floare! Fiti si voi alaturi de ei si transmiteti-le cele mai speciale sms-uri,...

Morcovii beneficii calitati si…

Morcovii beneficii calitati si proprietati terapeutice

Morcovii - beneficii, calitati si proprietati terapeutice Toata lumea stie despre morcov ca imbunatateste si mentine sanatatea vederii. Dar proprietatile tamaduitoare ale acestuia nu se opresc aici. Morcovul contine vitaminele A,...

Intoarcere la Eminescu

Intoarcere la Eminescu

Intoarcere la Eminescu “De cate ori deschid volumul de Poeme al lui Eminescu am impresia ca ma intorc acasa, dupa o calatorie lunga. Calatoresc asa de o viata intreaga...