Univers de copil

A+ R A-


Copilul in primul an de viata

 

In primul an de viata copilul creste si se dezvolta repede. Aceste schimbari sunt unice, atat pentru copil, cat si pentru proaspetii parinti, mamica si taticul nou-nascutului. Va prezentam cateva sfaturi de care sa tineti seama in primul an de viata.

§         La 3-4 zile dupa nastere, la 40% dintre nou-nascuti, glandele mamare se maresc usor si elimina un lichid asemanator colostrului. Este o modificare lipsita de pericol. Acoperiti mameloanele cu fese fixate cu tifon, nu cu leocoplast. Nu incercati sa presati ori sa stoarceti mameloanele.

§         Acelasi substrat hormonal sta si la baza micilor sangerari vaginale sau la aparitia unor simple secretii vaginale, constituite din mucus, eritrocite si celule epiteliale. Faceti zlnic toaleta intima a fetitelor, folosind comprese sterile (nu vata), inmuiate in infuzie de musetel. Nu aplicati unguente cu antibiotice.

§         In viata intrauterina si continuand in primele saptamani dupa nastere, se produce o desprindere de scuame din straturile superficiale ale epidermei. Este obisnuita descuamatia fiziologica, observata mai ales pe trunchi, pe palme si pe talpi. Sunt modificari ce nu necesita nici un tratament special. Zonele respective se tamponeaza insa cu infuzie de musetel sau cu ulei fiert (sticluta cu ulei se astupa ermetic si se fierbe intr-un vas cu apa 10 minute). De asemenea, nu se recomanda folosirea de unguente cu antibiotice (predispun la micoze).

§         In primele zile dupa nastere, copilul scade in greutate. Punctul maxim al acestei scaderi corespunde in timp, in sezonul cald, cu febra de sete. Timp de 24-48 de ore, febra creste, nou-nascutul poate fi agitat, plange sau este in stare de somnolenta, fara vlaga, cauta sanul sau biberonul. Febra este cauzata de pierderea de lichide. Alaptati-l la “cerere”, dati-i ceai de chimen, anason, musetel cu 5% zahar, care va determina potolirea “febrei de sete”.

§         Daca sugarul se satura si simtiti ca sanii nu sunt goliti, stoarceti restul de lapte, altfel secretia va scadea. Numai golirea regulata a glandelor mamare va asigura umplerea acestora din nou. Mamele cred ca “oprind” la un supt o cantitate de lapte in san vor avea la suptul urmator mai mult lapte gresesc. Secretia lactata se va micsora.

§         Dupa supt, nou-nascutul va fi tinut lipit cu burtica de pantecele mamei si batut usor pe spate. Compresiunea si caldura locala a pielii mamei alina durerile abdomenului nou-nascutului si favorizeaza evacuarea gazelor din stomacul copilului.

§         La nou-nascutii care au contactat un guturai se picura in nas, cu o pipeta, cate 2 picaturi de ser fiziologic. Secretiile se aspira cu o mica para de cauciuc. Curatirea cu vata sau comprese (la aceasta varsta) poate cauza infectarea mucoasei nazale.

§         In timpul alaptarii, purtati-va bland cu bebelusul dvs. Supraalimentatia, manevrele brutale, graba, nervozitatea, starea de tensiune a mamei pot cauza varsaturi copilului.

§         Cel mai bun remediu pentru prevenirea si tratamentul eritemului fesier este sa se lase descoperite, in contact cu aerul, de mai multe ori pe zi, regiunea feselor, organelor genitale si coapselor.

§         Micile pete alburii, margaritarelul (stomatita albicanta), localizate pe mucoasa gurii, prin ele insele nu sunt periculoase, dar sunt cauzate de o ciuperca microscopica ce se poate propaga la distanta (intestin). Pentru prevenire, fierbeti biberoanele si tetinele, spalati-va sanii inainte si dupa fiecare alaptare.

§         La nastere, copilul are de obicei piciorul deviat inauntru (varus) si rareori spre spate (valgus). Daca ortopedul stabileste ca sunt numai deformari de pozitie, acestea se reduc prin masaje blande si repetate.

§         Ori de cate ori sugarul semnaleaza mamei o necesitate ori o suferinta. Daca nu este ud, daca nu-i este foame, daca nu uste deranjat de un scutec, un pampers prea strans si tace dupa ce este luat in brate, atentie, va deveni un rasfatat, obisnuiti-l sa stea in patutul lui.

§         In primele saptamani de viata, nou-nascutul sughita uneori. Luati-l in brate si tineti-l lipit cu abdomenul de dvs. Compresia si caldura locala vor schimba pozitia bulei de aer care declanseaza, reflex, sughitul.

§         Imperforarea canalelor lacrimale poate determina inrosirea, lacrimarea si infectarea zonei oculare. Mamele tinere ar trebui sa-si noteze ziua in care apar lacrimile, moment ce este apreciat ca un progres in dezvoltarea si achizitiile nervoase ale copilului.

§         In alimentatia artificiala, o grija aparte trebuie avuta pentru pozitia biberonului in timpul mesei. Acesta se va tine in asa fel incat gatul sa fie tot timpul pline cu lapte, bula de aer ingitita odata cu laptele da nou-nascutului o falsa satietate sau ii provoaca colici.

§         Tipatul de foame este imperativ, se insoteste de miscari de supt ale buzelor, de cautarea sanului. Tipatul de indispozitie este aproape continuu, se insoteste de agitatie. Copilul poate fi infasat prea strans, poate fi ud, poate ii este prea cald, poate il jeneaza lumina, etc.

§         Pentru calmarea colicilor iata cateva mici artificii de tehnica:

- sugarul sa fie alimentat (la san ori cu biberonul) ceva mai lent;

- in timpul alimentatiei, mama trebuie sa fie calma, destinsa;

- sugarul se va culca pe burtica si mama il va apasa bland cu mana dreapta pe abdomen, incepand cu partea dreapta jos, apoi spre ficat, sub coaste, unghiul superior stang, in zona splinei, in jos, pe flancul stang al abdomenului, mutand mana in sensul acelor de ceasornic.

§         La unii sugari si in luna a doua, ombilicul poate fi proeminent. Nu are nici o legatura cu modul in care a fost legat ombilicul la nastere. Este asa-numitul ombilic cutanat, care se va redresa de la sine. Nu sunt motive de ingrijorare.

§         Turtirea capului in primele luni de viata nu este un semn patologic. Daca sugarul sta culcat mai mult pe spate, regiunea occipitala se aplatizeaza un pic. Dimpotriva, daca doarme pe o parte, regiunea occipitala este mai proeminenta. Capul copilului isi revine la forma normala dupa varsta de 6 luni.

§         Este o greseala de a se umbla zilnic in nasul sugarului cu tampoane sau cu vata si comprese. Cu atat mai mult nu se vor folosi chibrituri sau alte obiecte dure, chiar infasurate in vata, pentru a curata nasul sau urechile copilului.

§         Pentru a combate constipatia, multe mame folosesc din proprie initiativa supozitoare. Daca se abuzeaza de supozitoare, sugarul devine dependent de ele si ajunge sa nu mai aiba scaune. In orice caz, atunci cand aplica un supozitor, mama il va pune astfel incat sa treaca dincolo de inelul muschiului si pentru a evita iesirea lui, mama va tine fesele copilului apropiate timp de 1 minut.

§         Unii sugari au un strabism intermitent. Daca dupa varsta de 9 luni fenomenul nu este corijat, se acorda exercitii fizice pe perioade foarte scurte, “plimband” prin fata ochilor copilului, la o distanta de 20-30 cm, o jucarie viu colorata.

§         Copilul implineste in curand 1 an. A trecut deja primul anisor de viata. el a venit pe lume acum 365 de zile, a devenit o mica personalitate, tanara mama a invatat o “meserie” delicata, plina de emotii, dar si de bucurii. Este emotionat sa fii mamica. Mai mult, sotul a intrat tot mai mult in rolul sau de tata. Sa fii tatic devine palpitant. De acum, ambii parinti vor avea drept scop ingrijirea sanatatii si cresterea copilului, a micutului lor. Cu acestea vor “redeveni” si ei copii, vor “trai” din nou, ducandu-si de mana urmasii si, odata cu ei, copilaria, adolescenta si tineretea unei vieti contopita cu a lor.

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Ciocanitoarea la examen

Ciocanitoarea la examen

Ciocanitoarea la examen Va oferim spre lectura poezia “Ciocanitoarea la examen” scrisa de Titel Canache. O ciocanitoare culta, Ce-nvatase carte multa, La examen se prezinta, ...

De ce impodobim bradul de Crac…

De ce impodobim bradul de Craciun la Nasterea Domnului

De ce impodobim bradul de Craciun la Nasterea Domnului De Craciun, sarbatoarea Nasterii Domnului Iisus Hristos, in multe familii se impodobeste bradul. Sa aflam insa de unde vine aceasta traditie si...

Romania in timpul domniei lui …

Romania in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza

Romania in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza   Unirea Moldovei si a Tarii Romanesti, infaptuita la 24 ianuarie 1859, n-a putut fi dobandita decat pin lupta celor multi. Si, dupa Unire,...

Inelul de logodna simbolul uni…

Inelul de logodna simbolul unirii

Inelul de logodna - simbolul unirii Inelele de logodna au devenit din ce in ce mai impodobite si in interiorul lor se gravau diferite devize sentimentale. Cele mai extraordinare inele de...

Acum e toamna da

Acum e toamna da

Acum e toamnă, da   Haideţi să învăţăm împreună versurile şi cântecul “Acum e toamnă, da”. Să cântăm şi să ne bucurăm de sosirea toamnei, acest anotimp bogat în fructe şi legume....