Univers de copil

A+ R A-


Cucerirea Daciei de catre romani

 

Imperiul Roman ameninta Dacia

In vreme cand erau condusi de Decebal, dacii se invecinau cu Imperiul Roman. Numele acestui imperiu vine de la capitala lor, Roma, care se afla in Italia. Romanii erau indrazneti, viteji si razboinici. Conducatorii romanilor – stapani de sclavi, urmarind sa se imbogateasca tot mai mult, au supus toate popoarele din jur si au format cel mai puternic imperiu din lumea veche. Supunand popor dupa popor, Imperiul Roman si-a intins stapanirea pana la Dunare. Aici a ajuns vecin cu tara dacilor. Ravnind sa-i pateasca bogatiile, conducatorii romani voiau sa supuna si aceasta tara – Dacia.

 

  

Vitejia dacilor in luptele cu romanii

In anul 101 mari armate romane au trecut Dunarea, sub conducerea imparatului Traian. In luptele date, dacii s-au luptat cu multa vitejie. Totusi, romanii i-au infrant, pentru ca aveau osti mult mai bine inarmate si mai numeroase.

Dacii au fost siliti sa incheie o pace grea. O parte din pamantul Daciei a ramas sub stapanirea romanilor. Asa s-a terminat primul razboi dintre romani si daci.

Dar conducatorii Imperiului Roman urmareau sa supuna cu orice pret toata Dacia. Dupa ce au construit un pod de piatra peste Dunare, langa Turnu-Severin, armatele romane au trecut in Dacia si au inceput al doilea razboi. Dacii au rezistat cu inversunare. Decebal a condus lupta cu multa dibacie si cu mult curaj. Cand armatele romane s-au apropiat de Sarmisegetuza, toata populatia s-a ridicat la lupta. Chiar femeile si copiii dadeau ajutor ostirii, sa-I respinga pe cotropitori. Totusi, armata romana, mai numeroasa si mai bine inarmata, a infrant pe daci. Romanii au cucerit Sarmisegetuza si au dat-o prada focului. Decebal, cu o parte dintre luptatori, s-a retras in munti. Aici a mai incercat sad ea inca o batalie, dar a fost iarasi infrant. Ca sa nu cada viu cuceritorilor, el si-a curmat singur zilele.

In amintirea victoriei impotriva dacilor, romanii au inaltat la Roma un monument, numit Columna lui Traian. Pe acest monument au sapat scene din luptele cu dacii.

 

Dacia sub stapanirea romana

Astfel, in anul 106 romanii au supus Dacia si au transformat-o in provincie romana. Capeteniile statului si ale armatei romane au jefuit cele mai insemnate bogatii ale Daciei si le-au dus la Roma. Foarte multi daci au fost luati prizonieri si facuti sclavi.

Pentru populatia saraca din Dacia au urmat ani grei. Ea era nevoita acum sa intretina armata si functionarii romani aflati in Dacia.

Pe langa multe neajunsuri, stapanirea romana a facut totusi si unele lucruri bune. Astfel, ca sa poata stapani mai usor tara, romanii au construit drumuri. Au folosit mijloace mai bune pentru scoaterea aurului din mine si a sari din ocne. In timpul sederii lor aici, populatia romana s-a amestecat cu dacii. Limba vorbita de romani a ajuns sa fie folosita si de populatia din Dacia.

Din timpul stapanirii romane au ramas multe urme, mai ales in Transilvania, Oltenia si Dobrogea.

Viata grea pe care o ducea populatia saraca din Dacia a silit-o sa se rascoale si sa lupte ca sa-si recastige libertatea. Lupta pentru libertate a pupulatiei din Dacia, precum si atacurile date de alte popopare au silit pe conducatorii romani sa paraseasca aceasta provincie. Dupa ce au stapanit Dacia timp de 165 de ani, armatele si functionarii romani au trebuit sa se retraga in sudul Dunarii, dar cea mai mare parte a populatiei a ramas in Dacia.

 

Boney elefantul pe tricicleta

Boney elefantul pe tricicleta

Boney - elefantul pe tricicleta Va oferim spre lectura povestirea “Boney - elefantul pe tricicleta”, scrisa de Ruth Manning-Sanders, tradusa in limba romana de Nina Sanculescu.

Mere planse de colorat

Mere planse de colorat

Mere - planşe de colorat   Zemoase şi foarte gustoase, merele sunt nişte fructe delicioase. Au o multitudine de culori şi sunt foarte sănătoase. Alege fişa de colorat preferată şi haide să...

Zbor peste padurea noastra

Zbor peste padurea noastra

Zbor peste padurea noastra Va oferim spre lectura poezia “Zbor” scrisa de Emilia Caldararu. Luna pune alb pe ceruri Si pe casa, si pe sura. Cine oare-n noaptea asta Sa mai doarma sa...

Taierea Capului Sfantului Ioan…

Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul traditii credinte obiceiuri si superstitii

Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul - traditii, credinte, obiceiuri si superstitii Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul este ultima mare sarbatoare din anul bisericesc si este praznuita pe 29 august. Pe 1...

Ocaua lui Cuza de Dumitru Alma…

Ocaua lui Cuza de Dumitru Almas - povestire   Cuza-Voda obisnuia adesea sa se imbrace ca un om de rand si sa se amestece prin norod. Dorea sa afle el insusi cum...