Univers de copil

A+ R A-


Cum sa vopsim ouale de Pasti in culori naturale

Orice gospodina vopseste oua de Paste si doreste sa faca acest lucru cat mai natural pentru a obtine culori naturale si a le consuma cat mai sanatos, fara coloranti si vopsele. In afara de rosu, sunt intrebuintate si alte culori (galben, verde, albastru, etc.). In cele ce urmeaza dorim sa va prezentam cateva culori naturale pentru ouale de Pasti ce pot fi obtinute prin diverse tehnici, folosind fructe, legume sau condimente.


Traditia spune ca e bine sa vopsim ouale de Paste in Joia Mare din Saptamana Patimilor. Cea mai frecventa culoare e cea rosie, desi gospodinele prefera sa aiba pe masa de Paste oua in diferite culori, astfel incat totul sa fie cat mai vesel. Evident, e bine sa nu apelam la vopsele pe baza de substante chimice ce se gasesc in comert, ci sa optam – pe cat e posibil – la ingredinete naturale. Culorile nu vor fi la fel de intense, insa ouale vor fi mai sanatoase pentru consum.

Rosu – coji de ceapa rosie, sfecla rosie, radacina de papadie, suc de rodii, sunatoare, cirese conservate in sirop, floare de bujor rosu, zmeura, scrotisoara, scoarta de arin rosu, pojarnita, scoarta de paduret si sovarv, paprika (rosu caramiziu).

Galben – culoarea galben se poate obtine natural prin urmatoarele plante: musetel, coada soricelului, patrunjel, coaja de mar, coaja de lamaie, coaja de portocale, flori de galbenele, turmenic, scoarta sau frunza de paduret acru – specie de mar salbatic, romanita, sofran, rachitica, laptele cainelui (galben-verzui), morcovi (portocaliu).

Albastru – frunze de varza rosie, dedita, floarea soarelui sau seminte de floarea soarelui fierte cu bors acru si piatra vanata.

Violet – flori violete, flori de hibiscus, afine, vin rosu, fruncte de padure, suc de grapefruit rosu, suc de struguri negri.

Verde – menta, spanac, iarba, frunze de mesteacan, rozmarin, isop, dedita, samanta si samburi de floarea soarelui, brandusa, ruja neagra, urzici.

Maro – frunze de tataneasa, boabe de ienupar, fenicul, ceai negru, cafea, frunze de nuc, seminte de marar.

Pastrand traditia, ouale vopsite de Paste simbolizeaza mormantul lui Iisus Hristos care s-a deschis atunci cand Acesta a inviat din morti. De aici si obiceiul de a ciocni ouale, insotite de expresiile: “Hristos a inviat!”, “Adevarat a inviat!”. Cu siguranta, culoarea rosie aminteste de sangele scurs pe cruce pentru mantuirea lumii, asa cum spune si legenda. Dar, colorarea pentru ouale de Paste e mult mai veche decat crestinismul, amintind de fecunditate, creatie si echilibru. In prezent, vorbim despre o arta a vopsitului oualor de Paste, cu ajutorul culorilor din plante si a vopselelor din comert.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Mos Nicolae confectionare

Mos Nicolae confectionare

Mos Nicolae - confectionare Sa dam chip unuia din cele mai indragite si iubite personaje de iarna ale copiilor: Mos Nicolae. Mos Nicolae deschide sirul sarbatorilor de iarna, fiind...

Catina fructul magic cu propri…

Catina fructul magic cu proprietati miraculoase si beneficii pentru sanatate

Catina - fructul magic cu proprietati miraculoase si beneficii pentru sanatate Adevarata minunatie a naturii, catina contine toate vitaminele si mineralele necesare organismului uman. Catina este un fruct magic...

Noaptea la circ

Noaptea la circ

Noaptea la circ Va oferim spre lectura “Noaptea La Circ” de Rik Auerbach, versuri de Ion Jipa.   Ce-ati face daca intr-o zi, V-ati trezi, C-un cap botos si fiorso De leu ursuz, Vecin de banca-n...

Viata in conditii extreme

Viata in conditii extreme

Viata in conditii extreme In general, viul pretinde oxigen, o temperatura optima, o presiune de 1-1,5 atmosfere, o anumita aciditate, apa si substante hranitoare. Dar viata exista si spre extreme. De...

Pacaleala carciumarilor snoava

Pacaleala carciumarilor snoava

Pacaleala carciumarilor snoava   Directorul unui jurnal, fiind cam usor la buzunar si avand o sete nevoie-mare de vin, se gandi cum ar putea trage un chef fara sa-l coste nici un...