Univers de copil

A+ R A-


Cupluri celebre si povesti de dragoste

Povesti de dragoste care transced timpului, incarcate de emotie si zbucium. Intamplari fascinante traite de cupluri de indragostiti celebri, personaje mitologice, imparati, regi si regine, presedinti, legende ale ecranului, artisti si politicieni. Un fir rosu care leaga toate aceste povesti ... dragostea.

Romeo si Julieta

Povestea iubirii dintre Romeo si Julieta, este probabil cea mai cunoscuta poveste de dragoste din istoria omenirii. Tragedia in cinci acte, Romeo si Julieta, este opera marelui dramaturg William Shakespeare si a fost scrisa in 1594-1595. Inca de la prima reprezentatie, piesa a fost primita cu mare entuziasm, si exista voci care spun ca povestea celor doi indragostiti se bazeaza pe o intamplare reala. Autorul nici a confirmat, nici nu a infirmat aceasta ipoteza.

Actiunea tragediei shakespeariene se petrece la Verona, protagonistii fiind descendentii a doua familii care se dusmanesc de moarte, Montague si Capulet.

Intriga acestei tragedii o constituie intalnirea Julietei cu Romeo. Romeo o vede pe Julieta la o petrecere la castelul Capuletilor unde reuseste sa vorbesca cu ea si chiar sa o sarute. La inceput cei doi nu isi cunosc identitatea, nestiind ca apartin celor doua familii vrasmase din Verona. Ca dovada a puternicelor sentimente putem observa ca cei doi trec cu usurinta peste obstacolul social si peste ura crancena ce era prezenta intre familiile lor de mai multi ani.

Sentimentele celor doi devin in timp din ce in ce mai puternice, culminand cu celebra scena a balconului, cand Romeo ii marturiseste Julietei dragostea sa. Convinsi fiind ca nu vor reusi sa fie impreuna cunoscuta fiind ura dintre cele doua familii, Romeo si Julieta hotarasc sa se cunune in secret, cu complicitatea doicii fetei. Cel care oficiaza acesta cununie este parintele Lorenzo.

Evenimentele iau o turnura tragica atunci cand Romeo il ucide pe Tybalt, varul Julietei, in urma unei confruntari ce are loc in piata publica. Ca urmare a acestui eveniment, familia Capulet decide ca Romeo trebuie sa fie pedepsit pentru fapta sa.

Nestiind nimic despre povestea de iubire dintre Romeo si Julieta, parintii Julietei decid ca fiica lor trebuie sa se casatoreasca cu Paris. Doica fetei o sfatuieste pe Julieta sa accepte casatoria cu Paris, pentru ca Romeo va muri cu siguranta drept pedeapsa pentru uciderea lui Tybalt.
Nestiind cum sa procedeze, Julieta merge la parintele Lorenzo pentru a-i cere sfatul. Acesta ii spune sa accepte sa se casatoreasca cu Paris, dar sa bea in ziua nuntii o licoare preparata de el, care va da impresia ca este moarta. Julieta urmeaza sfatul parintelui, bea licoarea si este gasita de doica zacand in pat. Fiind considerata moarta Julieta este inmormantata in cavoul familiei.

Parintele Lorenzo incearca sa dea de urma lui Romeo si sa-i dea de veste ca totul este doar o inscenare. Insa, afland de moartea iubitei lui, Romeo cumpara o sticluta de otrava si merge la mormantul Julietei. Aici, el bea otrava si moare. Trezindu-se, Julieta il vede pe Romeo mort langa ea si se sinucide cu pumnalul iubitului ei.

In acest mod tragic se sfarseste povestea de dragoste a celor doi. Dupa moartea tinerilor, cele doua familii se impaca, convinsi fiind ca ura dintre ei a dus la moartea celor doi indragostiti.

Tristan si Isolda

Povestea dintre Tristan si Isolda este una dintre cele mai frumoase povesti de iubire si porneste de la mitul celtic al iubirii invincibile. Aceste doua nume nu se pot rosti separat, cand spui Tristan, automat iti vine continuarea, Isolda. Povestea a circulat in diferite variante si a suscitat imaginatia multor artisti.

Povestea are loc in Evul Mediu, in timpul domniei Regelui Arthur. In versiunea cea mai cunoscuta, cei doi indragostiti apar la inceput in ipostaza de mari adversari. Tristan, nepotul regelui Mark al Cornwallului, il ucide pe regele Irlandei, care era fratele Isoldei. Isolda jura ca va razbuna moartea fratelui sau.

Cei doi ajung sa se cunoasca atunci cand Tristan primeste misiunea de a o peti pe Isolda pentru unchiul sau si de a o insoti pe aceasta pana la curtea regelui Mark. Isolda vrea sa il otraveasca pe Tristan pentru a se razbuna, dar soarta face ca otrava sa fie inlocuita cu o potiune de dragoste. Isolda si Tristan beau din acelasi pocal si intre ei se infiripa o dragoste puternica. Dragostea lor, explicata prin licoarea magica pe care o beau cei doi, sugereaza ideea ca iubirea are darul de a ne scoate din lumea reala (plina de rautati) si de a ne transpune intr-o lume miraculoasa, a lumea a iubirii si fericirii.

Isolda este nevoita sa se casatoareasca cu regele Mark desi inima sa ii era daruita lui Tristan. In ciuda acestui lucru, aventura dintre cei doi continua in secret. Cand Regele Marc afla de iubirea lor, decide sa o ierte pe Isolda, insa Tristan este izgonit din Cornwall.

Cei doi indragostiti reusesc sa fuga impreuna si un timp traiesc in padure. Desi viata in padure este dura cei doi sunt fericiti pentru ca sunt impreuna. In final, Isolda se intoarce la regele Mark, desi in inima ei va simti mereu iubire pentru Tristan. Cu sufletul frant, acesta paraseste tara, fara sa-si afle linistea in absenta iubitei sale.

Tristan fuge in Bretania unde o cunoaste pe Iseult. El este atras de ea din cauza asemanarii de nume cu cel al iubirii sale adevarate. Tristan si Iseult se casatoresc, insa comuniunea dintre cei doi nu se consuma pentru ca Tristan nu o putea uita pe Isolda.
Cazut grav bolnav la pat, Tristan doreste sa o vada pe Isolda in speranta ca revederea ei va reusi sa-l vindece. Pentru a stii ce decizie va lua Isolda, se stabileste un “cod”. Daca Isolda este de acord sa vina sa il vada, panzele corabiei cu care venea trebuiau sa fie albe, iar daca nu dorea sa vina, panzele sa fie negre. Prima care a vazut panzele a fost Iseult care a fugit la Tristan sa-i dea vestea ca acestea sunt negre, deci Isolda nu a dorit sa vina. Orbita de gelozie, Iseult a mintit, astfel incat Tristan nu a aflat niciodata ca Isolda era in drum spre el si ca panzele erau albe. Tristan a murit la scurt timp dupa aflarea vestii. Nici Isolda nu a mai rezistat mult, dandu-si sufletul din suferinta pentru iubitul sau pierdut.

Legenda glorifica forta eterna a iubirii, singura care da legitimitate uniunii dintre Tristan si Isolda. Desi finalul este unul tragic si aduce moartea celor doi indragostiti, mesajul legendei este acela ca atunci cand exista iubire adevarata, desi fortati de imprejurari doi oameni nu pot fi impreuna, dragostea lor poate ramane sincera si puternica pana la final.

Othello si Desdemona

Povestea de dragoste dintre Othello si Desdemona apare in tragedia scrisa de William Shakespeare in 1603. Actiunea tragediei se invarte in jurul celor patru personaje principale: Othello si sotia sa Desdemona, Cassio si cel mai bun prieten al sau, Iago.

Maurul Othello se casatoreste cu Desdemona si devine guvernatorul Venetiei. Din invidie, Iago, prietenul si subalternul sau, pune la cale un plan care sa distruga fericirea conjugala a viteazului maur.

Folosindu-se de trucuri mici, de interpretari gresite si de ambiguitati, diabolicul Iago il convinge pe Othello ca frumoasa Desdemona i-a fost infidela, s-a lasat sedusa de ofiterul Cassio, ce cauta o avansare in post. Sotia lui Iago, Emilia, gaseste o batista apartinand Desdemonei pe care o da sotului sau. Acesta o duce in camera lui Cassio si ii intareste convingerile generalului despre tradarea la care este supus. Ca in toate tragediile lui Shakespeare, destinul este nemilos si adevarul nu iese la iveala cand trebuie. Orbit de gelozie, Othello o asfixiaza noaptea pe Desdemona care era nevinovata.

Afland adevarul de la Emilia care ii da totodata in vileag planurile lui Iago, Othello se injunghie cu pumnalul sau. Iago o omoara pe Emilia. In final, Cassio devine noul conducator al Ciprului, iar Iago este retinut, torturat si probabil executat.

Datorita temelor complexe: rasism, iubirea, gelozia, tradarea, povestea de iubire dintre Othello si Desdemona este edificatoare pentru lumea de azi, ramanand mereu in actualitate.

Pasa Hassan de George Cosbuc o…

Pasa Hassan de George Cosbuc opera epica

Pasa Hassan de George Cosbuc - opera epica   Poezia "Pasa Hassan" este scrisa de poetul George Cosbuc, fiind inspirata din trecutul nostru eroic si povesteste o intamplare scurta la care participa...

Portrete de Jules Renard

Portrete de Jules Renard

Portrete de Jules Renard Fluturele Aceasta scrisorica de dragoste impaturita in doua cauta adresa unei flori. Libelula Isi ingrijeste oftalmia. De la un capat la celalalt al raului nu face decat sa-si inmoaie mereu...

O frunza rara

O frunza rara

O frunza rara   Va oferim spre lectura povestirea “O frunza rara” scrisa de George Suru.   Intr-o dimineata, pe cand strabatea poiana cu maci, Thor si-a dat seama ca pluteste pe o...

Pastreaza relatia fericita in …

Pastreaza relatia fericita in cuplu si dupa aparitia copilului

Pastreaza relatia fericita in cuplu si dupa aparitia copilului A venit pe lume copilul, juniorul vostru, o mandrie si o mare fericire pentru orice cuplu. Dar, va simtiti coplesiti si tematori?...

Cate ceva despre inteligenta a…

Cate ceva despre inteligenta animalelor

Cate ceva despre inteligenta animalelor Gandesc oare animalele? Pot da ele dovada de inteligenta? Iata, de exemplu, cainele de vanatoare. Pornit cu stapanul sau, da dovada de o capacitate de rezolvare a...