Univers de copil

A+ R A-


Curiozitati despre ceasuri

Iata cateva noutati si curiozitati despre ceasuri.

Celebrul ceas din turnul Parlamentului Londrei, cunoscut sub denumirea de Big Ben, a fost construit in anul 1959 si este cel mare ceas cu patru fete din lume, care bate orele.

Pe langa Big Ben, in Londra exista si un ceas miniatura numit Little Ben, o replica a vestitului ceas londonez. 

La Leipzig (Germania) exista o fabrica specializata in ceasuri gigantice. Cea mai mare realizare a sa – un orologiu de 6 m – a fost instalat la termocentrala din Dresda.

Cel mai mare ceas astronomic din lume se afla montat in turnul catedralei din orasul Messina – Italia. Un numar de 60 de dispozitive automate regleaza aparitia, disparitia si deplasarea diferitelor figurine care intruchipeaza zilele saptamanii, orele de zi si din noapte, anotimpurile, fazele lumii si tabloul boltei ceresti.

Recordul de miniatura a ceasurilor cu cuart apartine unor specialisti de la o fabrica de ceasuri din Geneva, oras in care s-a infiintat prima fabrica de ceasuri din lume (1804). «Shadoww Quartz», mezinul ceasurilor automate, este alcatuit dintr-o cutie cu o grosime de 3.5 mm si un diametru de 2.4 mm, care adaposteste o minibaterie cu valabilitatea de un an, o bara de cuart, un circuit integrat, un micromotor si un rulment cu bile. Ceasul poate avea variatii de cel mult 2-3 minute pe an, fiind de 7-8 superior ceasului mecanic. 

Primul ceas public cu mecanism a fost realizat in jurul anului 1300, in Florenta, iar cel mai vechi ceas mecanic din lume in functiune care bate orele a fost constuit in anul 1386 – ceasul Catedralei Salisbury.

Primul ceas care indica minutele a aparut in anul 1475.

Primul ceasornic, in sensul contemporan al cuvantului, a fost inventat in 1370 de H. Devic. El era pus in miscare de o greutate de 250 kg! Mai tarziu, in 1763, un savant francez realizeaza un ceasornic cu arc. Cadranul avea un diametru de 66 si erau necesari doi oameni pentru a-l putea urni din loc.

Primul ceas de mana a fost purtat in secolul al VI-lea de marele matematician si filozof francez Blaise Pascal. Acesta si-a legat la incheietura mainii un ceas de buzunar cu o sfoara. De asemenea, bona a improvizat si a legat ceasul de buzunar de incheietura mainii cu un fir de matase. Ceasornicarul Patek Philippe a introdus in 1868, primul prototip numit «curelusa», fiind conceput si folosit mai tarziu ca accesoriu atat de catre femei, cat si de catre barbati.

Ceasurile construite inainte de 1660 aveau o singura limba care arata doar ora.

Primul concept de ceas pendula ii apartine lui Galileo Galilei. Acesta a schitat un proiect, insa nu l-a construit. Primul ceas pendula a fost construit de Christiaan Huygens in anul 1656.

Cel mai mic ceas mecanic de mana construit vreodata dateaza din 1929. E cunoscut sub numele de Jaeger-LeCoultre: cantareste 0.9 grame, masoara 14 mm x 4.8 mm x 3.4 mm si este compus din 74 de parti. De asemenea, mentionam ca Jaeger-LeCoultre detine si recordul pentru cel mai subtire ceas mecanic.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Walt Disney si minunata lume a…

Walt Disney si minunata lume a desenelor animate

Walt Disney si minunata lume a desenelor animate Daca e sa ne gandim la copilarie si la desenele animate care ne-au bucurat si luminat sufletul nu se poate sa nu ne...

Anexe embrionare vezicula ombi…

Anexe embrionare vezicula ombilicala alantoida cordonul ombilical

 Anexe embrionare - vezicula ombilicala, alantoida, cordonul ombilical  Alaturi de plancenta si vezicula amniotica, alte anexe embrionare sunt: vezicula ombilicala, alantoida si cordonul ombilical, pe care le vom prezenta pe rand....

Cresterea si dezvoltarea copil…

Cresterea si dezvoltarea copilului diabetic

Cresterea si dezvoltarea copilului diabetic Modificarile morfologice si psihice care survin in copilarie, incluzand in ea si pubertatea, nu au un echivalent ca marime in nici una din celelalte...

Seara rurala de Ion Minulescu

Seara rurala de Ion Minulescu

Seară rurală de Ion Minulescu   Se uită soarele-napoi…O fi pierdut ceva,Sau, poate,Aşteaptă-n deal vreun car cu boi,Să-l plimbe şi prin alte sateCu gospodari şi holde mai bogate?…

Mesaje de Valentines day Ziua …

Mesaje de Valentines day Ziua indragostitilor

Mesaje de Valentines day - Ziua indragostitilor De Valentine’s day – Ziua indragostitilor scrieti pentru persoana iubita un mesaj care sa exprime sentimentele voastre si cat de mult o iubiti /...