Univers de copil

A+ R A-


Despre alimentatie sanatoasa, vitamine si substante active

 

Vitamina este acel “aliment complementar sau suplimentar care ia parte la secretul vietii”. Alaturi de minerale, vitaminele – substante organice naturale – sunt componente esentiale ale dietei in vederea unei cresteri normale, sanatoase si armonioase a organismului nostru. Acesta are nevoie de cantitati destul de mici de vitamine, pe care nu le poate sintetiza pe masura nevoilor sale. De aceea, organismul le primeste din mediul ambiant prin intermediul unei diete zilnice echilibrate.

Cuvantul “vitamina” dateaza din anul 1912, cand chimistul polonez Cazimir Funk a denumit astfel o substanta cristalina izolata din tarate de orez, care avea azot si reactie alcalina, reusind sa vindece polinevrita porumbeilor.

Alimentele indeplinesc doua roluri furnizeaza energie, care asigura functionarea «masinii» omenesti si furnizeaza materie pentru intretinerea si regenerarea “pieselor” care alcatuiesc organismul.

Cand sunt digerate in organism, alimentele furnizeaza energie, respectiv calorii. De exemplu, in stare de repaus total, un adult degaja in 24 de ore o cantitate de caldura care ar putea incalzi 3 tone de apa la 1°C sau ar putea aduce apa din doua galeti la temperatura de fierbere, adica 100°C. intretinerea si regenerarea «pieselor» insa sunt asigurate, in principal, de catre proteine, minerale si vitamine, ce-i drept, intr-o mai mica masura.

Interesant insa este ca anumite elemente ne ajuta sa asimilam mai usor cunostintele, sa fim mai rezistenti la munca, sa gandim mult mai clar si mai repede, sa ne concentram la maximum, sa fim mai inventivi si mai creativi. Intr-un cuvant, sa fim performanti.

 

Puterea substantelor active

De obicei, spre primavara simtim o neplacuta «oboseala», o astenie de tip special, care s-ar datora carentelor vitaminice din grupul C, P si K, sarurilor de potasiu, magneziu, fier, etc. Cum se manifesta? Cu o serie de tulburari, ca oboseala fizica si intelectuala, diminuarea rezistentei la imbolnavirile provocate de raceala. Se manifesta cu greturi, cu contracturi dureroase ale muschilor scheletici, asa-numitii «carcei».

Acum este momentul ideal pentru a urma o cura de vitamine si sa ne punem repede pe picioare. Se impune o alimentatie sanatoasa si rationala. Adica, pe langa carne, lapte, oua, branzeturi, produse cerealiere, dulciuri, etc., hrana noastra trebuie zilnic, indiferent de anotimp, alimente foarte variate, cat mai bogate in saruri minerale si vitamine, cum sunt legumele, verdeturile, fructele, in special sub forma de cruditati. Incarcati-va bateriile cu vitamine.

 

Ceea ce mancam si mai ales cat mancam ne influenteaza decisiv starea de spirit cotidiana, felul in care aratam.

Unele cercetari de laborator au demonstrat ca soarecele detine aptitudinea remarcabila de a alege din alimente cantitatile de proteine, vitamine, saruri minerale necesare intretinerii organismului. Cand dispune de o cantitate de hrana, cosnumul sau zilnic ramane aproape constant. Daca intr-o zi mananca mai mult, a doua zi reduce consumul, mentinandu-si greutatea. Un lucru extraordinar, demn de invidiat!

Omul nu dispune de un asemenea sistem automat de reglare. Dupa o masa copioasa, din cauza surplusului de calorii acumulat, desi ar trebui sa tina post, n-o face. In schimb, se ingrasa.

Aflati care este necesarul zilnic de vitamine pentru copii si parinti.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Flori de gheata la fereastra

Flori de gheata la fereastra

Flori de gheata la fereastra Va oferim spre lectura poezia “Flori de gheata la fereastra”. Stau cu geamul fata-n fata Si privesc spre flori de gheata. Iata, sticla e-o gradina, Care-aduce la lumina Irisi,...

Mos Nicolae rugaciuni si colin…

Mos Nicolae rugaciuni si colinde

Moş Nicolae - rugăciuni şi colinde Rugăciuni şi colinde pentru Moş Nicolae. Să vă aducă bucurie în casă, merinde pe masă, iubire în suflet şi numai fericire! Să aveţi parte de...

Frunza de Emil Garleanu

Frunza de Emil Gârleanu   S-a desfăcut din mugur, într-o dimineaţă caldă a începutului de primăvară. Cea dintâi rază de soare s-a împletit pe dânsa ca o sârmă de aur, făcând-o să...

Povestea lui Petrica papusa de…

Povestea lui Petrica papusa de la gradinita

Povestea lui Petrica, papusa de la gradinita Iata Povestea lui Petrica, papusa de la gradinita, scrisa de Nina Stanciulescu. Petrica este o papusa cum nu-i alta! Are o tichie vargata, cu...

Globulele albe patrulele imuni…

Globulele albe patrulele imunitatii

Globulele albe - “patrulele” imunitatii Cum “stiu” globulele albe sa se indrepte, fara sa greseasca, spre locul “sinistrului” inflamator? O echipa americana a dat raspunsul. V-ati taiat din neatentie la un deget?...