Univers de copil

A+ R A-


Dezvoltarea biologica si transformarile fizice la adolescenti

adolescentiIn adolescenta are loc trecerea spre organismul matur. De cele mai multe ori, adolescentul este nemultumit de infatisarea sa, care sufera transformari vizibile. Este sensibil la orice aluzie referitoare la imaginea sa corporala si se indoieste de sine. Este perioada in care sta cel mai mult in fata oglinzii si simte nevoia sa faca tot felul de retusuri.

Cercetarile efectuate de specialisti au scos in evidenta faptul ca intre varsta de 14 – 20 de ani, creierul atinge greutatea maxima si se apropie de finalizare procesul de osificare a diferitelor parti ale craniului.

La nivelul intregului corp, procesul de osificare al sheletului se realizeaza in timp (fapt ce il face pe adolescent vulnerabil la fracture), procesul incheindu-se intre 20 si 25 de ani. La mijlocul perioadei are loc o stabilizare relativa a cresterii in inaltime si greutate la adolescenti. Adolescentii cresc in aceasta perioada in medie 20-30 cm, iar in greutate circa 4-5 kg anual. Un adolescent ajunge la inaltimea definitiva in general in jurul varstei de 16 ani la fete si 17 ani la baieti.

In acelasi timp, se dezvolta volumul muschilor si se mareste forta musculara. Inceputul perioadei adolescentei se caracterizeaza printr-o dezvoltare mai intensa la nivelul muschilor mari, procesul se extinde ulterior la nivelul muschilor mici, ceea ce influenteaza coordonarea si precizia miscarilor fine.

Fiecare adolescent are un ritm propriu de dezvoltare si evolutie, insa in linii mari, in ceea ce priveste inaltimea si greutatea se pot stabili anumite limite considerate incadrandu-se in normalitate:

Inaltime fete - cm
Fete 14 ani: 150 - 170
Fete 16 ani: 152 - 173
Fete 18 ani: 152 - 174
Inaltime baieti - cm
Baieti 14 ani: 150 - 176
Baieti 16 ani: 160 - 185
Baieti 18 ani: 165 - 188
Greutate fete - kg
Fete 14 ani: 38 - 72
Fete 16 ani: 42 - 78
Fete 18 ani: 45 - 81
Greutate baieti - kg
Baieti 14 ani: 38 - 72
Baieti 16 ani: 47 - 84
Baieti 18 ani: 52 - 92

In aceasta perioada inima si capacitatea plamanilor se dubleaza. Odata cu dezvoltarea biologica are loc si o maturizare treptata a aparatului circulator care asigura astfel o functionare normala a inimii. Ca urmare a cresterii suprafetei plamanilor creste proportional volumul de aer introdus in organism printr-o inspiratie mai puternica. Respiratia abdominala specifica perioadei copilariei fiind inlocuita de cea toracica.

Procesul de crestere este influentat de o multitudine de factori, rolul cel mai important revenind glandelor cu secretie interna (glanda tiroida si glanda hipofiza - aceste glande asigura maturizarea fizica si sexuala). Hipofiza secreta din ce in ce mai multi hormoni, unii dintre ei influentand cresterea, altii stimuland si regland functia unor glande endocrine. In jurul varstei de 15 ani activitatea glandei tiroide si a glandei hipofize este maxima. Activitatea glandelor sexuale se intensifica intre 15 si 16 ani la fete si intre 17 si 18 ani la baieti.

Exista diferente intre dezvoltarea biologica la fete si la baieti. Adolescenta se caracterizeaza prin inceputul maturarii genitale, cu dezvoltarea gonadelor (glandele reproducatoare, ovarele si testiculele) si a caracterelor sexuale secundare (semnele exterioare ale diferentei intre sexe). Cresterea se accelereaza, mai intai la fete, mai tarziu la baieti.

In perioada adolescentei fetele acumuleaza tesut adipos in zona coapselor, abdomenului si a sanilor. Fetele capata o infatisare generala feminina, concretizata in cresterea bustului, dezvoltarea bazinului si a soldurilor, aparitia pilozitatii de tip feminin. Uterul si ovarele cresc in volum. Ciclul menstrual succede, dupa un interval de aproximativ 2 ani, primei manifestari de formare a sanului. Pentru fetele care nu au avut inca prima menstruatie, aceasta ar trebui sa apara cel tarziu la 15 - 16 ani. Pana la 18 ani, sanii fetelor si organele sexuale externe masculine au ajuns la dimensiunile finale.

La baieti, masa musculara devine mai mare, umerii se latesc si se inregistreaza o crestere a volumului testicular si a lungimii penisului, cu aparitia primelor ejaculari.. Mai tarziu incepe sa se instaleze pilozitatea de tip masculin. In perioada adolescentei baietii continua sa castige masa musculara si forta fizica.

Somnul este foarte important in aceasta perioada, mai important decat in orice alta perioada, fiind necesare minim 9 ore de somn pe zi, oboseala avand consecinte negative in planul performantei scolare, functiilor cognitive si a starii psihice.

Parintii au un mare rol in aceasta perioada, ei trebuie sa se asigure ca adolescentii au o alimentatie sanatoasa, pentru a le asigura premisele unei dezvoltari fizice echilibrate. Totodata sunt importante activitatea fizica - incurajarea unui sport este o idee excelenta, precum si odihna - indrumati-i pe adolescenti sa doarma suficient si sa nu piarda noptile.

O mare transformare are loc si la voce, in special la baieti.

Asadar, dezvoltarea biologica a adolescentilor tinde spre echilibru si stabilizare, in timp ce evolutia psihica e caracterizata prin conflicte si tensiuni.

Toate aceste procese biochimice aflate in plina activitate ii fac pe adolescenti sa aiba stari schimbatoare - apetit oscilant, stari de irascibilitate. Aceste evolutii atat la nivel biologic cat si la nivel psihic conduc spre maturizarea biologica si maturizarea sociala.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

De ce nu are ursul coada

De ce nu are ursul coada

De ce nu are ursul coada Va oferim spre lectura povestirea “De ce n-are ursul coada” scrisa de Ion Baiesu. Iata o intrebare la care numai eu va pot da adevaratul raspuns,...

Ciocarlia si puii in primul lo…

Ciocarlia si puii in primul lor zbor spre soare

Ciocarlia si puii in primul lor zbor spre soare Va oferim spre lectura povestirea “Spre soare” scrisa de Al. Popescu. El mergea in fiecare zi aproape, acolo la capatul viei, unde erau...

Fecundatia la om

Fecundatia la om

Fecundatia la om   Fecundatia este procesul de contopire a unei celule sexuale barbatesti cu celula sexuala femeiasca. Aceasta e definitia stiintifica pentru fecundatie. Sa vedem, insa, cum se petrece acest proces...

Oul de Paste mitologie mituri …

Oul de Paste mitologie mituri legende

Oul de Paste - mitologie, mituri, legende Oul, o forma geometrica perfecta - "obiectul perfect", el insusi purtator de viata, este un simbol al regenerarii, al purificarii si al vesniciei. Ca...

Micul patriot padovan de Edmon…

Micul patriot padovan de Edmondo de Amicis   Va oferim spre lectura povestea "Micul patriot padovan", cuprinsa in cartea "Cuore, inima de copil" scrisa de Edmondo de Amicis.   Nu, n-am sa fiu un...