Univers de copil

A+ R A-


Diabetul juvenil si particularitati clinice in raport cu varsta bolnavului

Diabetul juvenil si particularitati clinice in raport cu varsta bolnavuluiCea mai dinamica perioada in viata individului este, fara indoiala, situata intre 1 si 20 de ani. Ritmul de crestere si dezvoltare este sustinut, fiecare sub-perioada avand o caracteristica particulara. Se pot descrie mai multe forme clinice privind diabetul juvenil:

· diabetul tranzitoriu al nou-nascutului;

· diabetul permanent al nou-nascutului;

· diabetul de tip I al copilului mic (1-10 ani);

· diabetul de tip I al adolescentului;

· diabetul de tip I juvenil propriu-zis;

· diabetul juvenil de tip adult;

· diabetul asociat cu alte boli mostenite.

Diabetul tranzitoriu al nou-nascutului

In primele 6 luni de la nastere se gaseste uneori la copil o glicemie crescuta intre 124-160 mg%, uneori si mai mult, insotita adesea de poliurie, polidipsie, pierdere in greutate. Daca se trateaza cu insulina, se observa rapid o ameliorare. Durata acestui diabet este scurta, de la cateva zile la cateva luni, boala datorandu-se unei imaturitati a centrilor reglatori ai glicemiei.

Diabetul permanent al nou-nascutului

Seamana cu cel tranzitoriu, numai ca este permanent. Debuteaza in primele 6 luni de viata si prezinta, in 50% din cazuri, o ereditate incarcata. Este o forma de diabet usor de echilibrat cu cantitati mici de insulina.

Diabetul de tip I al copilului mic (1-10 ani)

Evolueaza in perioada de crestere, fapt ce il duce, frecvent, la decompensari si la complicatii cronice. Este necesara o stransa colaborare intre familie-medic-scoala, care are drept scop mentinerea echilibrului fizic si psihic al copilului.

Diabetul de tip I al adolescentului

Diabetul adolescentului prezinta particularitatile legate de pubertate. In aceasta perioada ritumul de crestere este maxim si o ingrijire necorespunatoare va lasa o amprenta adanca asupra cresterii fizice si psihice. Tratamentul cu insulina trebuie ajustat, uneori zilnic in raport de glicemie (asistam adesea in aceasta perioada la o crestere a necesarului insulinic legata, probabil, de hipersecretia hormonilor hipofizari sau sexuali). Adesea asistam, mai ales la fetite, la instalarea unei obezitati, cu sau fara intreruperea menstrelor, datorita unui tratament incorect cu insulina sau unui regim dietetic necorespunzator (hiperinsulinizare cu dieta hipercalorica). Trebuie, in aceasta perioada, sa tinem seama si de problemele psihologice care pot afecta profund viata individului.

Diabetul de tip I juvenil propriu-zis

Diabetul juvenil propriu-zis (intre 16-20 de ani) are o stabilitate metabolica ma buna decat diabetul debutat in timpul pubertatii si, deci, un ritm mai scazut de aparitie a complicatiilor. Aceasta forma face tranzitie catre diabetul de tip I al adultului tanar (20-40 de ani) cu care se aseamana in multe privinte.

Diabetul juvenil de tip adult

Diabetul juvenil de tip adult este o forma mai rara de diabet care se intalneste la tanar si care se caracterizeaza prin aceea ca nu necesita insuina pentru echilibrare (apartine clinic tipului II de diabet de care difera doar prin varsta de instalare). Frecventa sa este destul de mare si se deosebeste genetic de forma de tip I. El poate raspunde la tratament numai cu regim sau tratament oral timp de ani de zile.

Diabetul asociat cu alte boli mostenite

Uneori, intalnim diabet la copil asociat cu alte boli mostenite, boala principala fiind alta, diabetul ocupand un loc secundar.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Mamifer reptila sau pasare ari…

Mamifer reptila sau pasare ariciul australian

Mamifer reptila sau pasare - ariciul australian Despre ariciul australian (Echidna aculeata) se poate spune ca este unul dintre cele mai ciudate animale. Deopotriva, el poate fi situat in clasa mamiferelor,...

An Nou Fericit 2013

An Nou Fericit 2013

An Nou Fericit 2013!   An nou fericit 2013!, La multi ani 2013! Lasati o parte din lumina artificiilor aprinse in noaptea de Anul Nou sa va lumineze. Fie ca anul care vine...

Soarele vantul si gerul de Vas…

Soarele vantul si gerul de Vasile Alecsandri

Soarele, vântul şi gerul de Vasile AlecsandriPoezia “Soarele, vântul şi gerul” de Vasile Alecsandri face parte din şirul pastelurilor închinate anotimpului iarna. Ne aminteşte de soarele cu dinţi al iernii,...

Poezia Eminescu de Constanta B…

Poezia Eminescu de Constanta Buzea

Poezia Eminescu de Constanta Buzea   Va oferim spre lectura poezia “Eminescu” scrisa de Constanta Buzea.   De-as mai fi copil cu suflet linistit de ce petrece Si-ar mai sta ca intre coaste inima in...

Invatatoarei

Invatatoarei

Învăţătoarei   Când am venit la şcoală-n toamnăEram un ţânc sfios şi mic.M-aţi mângâiat pe creştet, doamnă,Şi parcă m-am simţit voinic.