Univers de copil

A+ R A-


Dictionarul manierelor corecte

Dictionarul manierelor corecteFara a confunda, pana la un anumit punct, buna cuviinta are o semnificatie apropiata de politele. Buna cuviinta, ca si bunul simt, sunt trasaturi morale definitorii ale poporului nostru, ele au rezistat timpului si nu trebuie confundate cu rigorile “etichetei” vremurilor apuse.

Buna cuviinta se poate identifica cu politetea spontana cuprinsa in intelepciunea fiecarui popor si care la noi azi isi gaseste resorturi de actiune si modelare a omului tocmai in ideile generoase ale societatii romanesti actuale. Abolirea privilegiilor bazate pe avere, desfiintarea exploatarii, crearea celei mai umane dintre societati, in care oamenii sunt egali intre ei, iar respectul reciproc si intrajutorarea amicala sunt elemente esentiale ale noului umanism ce au creat un teren fertil propice pentru manifestarea politetei, bunei cuviinte, in general regulilor de comportare civilizata.

In timp ce politetea are norme stabilite, dar perfectabile, in concordanta cu buna cuviinta dar si cu o educatie generoasa, buna cuviinta te face sa intuiesti ce ti se cuvine tine si altora si ce comportament sau atitudine sa adopti in diverse situatii pentru a nu jigni, deranja sau starni alte persoane. De altfel, tocmai intelepciunea populara a cristalizat in cateva cuvinte o experient multimilenara: “Ce tie nu-ti place altuia nu-i face”.

Tanarul trebuie sa se studieze cu grija, dar in acelasi timp sa se poarte cat mai natural si sa se faca cat mai agreabil printr-o comportare aleasa.

Dand dovada de bunavointa, regulile de politete, de comportare civilizata, se pot asimila cu usurinta, politetea fiind de fapt o obligatie a tuturor. “Invatarea” lor nu se face “papagaliceste”, ci trebuie sa fie o insusire fireasca, devenind un reflex conditionat si astfel un bun castigat care isi va arata roadele in orice imprejurari.

O cugetare a filozofului si omului politic englez John Locke (1632-1704) spune: “Politetea nu consta in felul cum se scoate palaria de pe cap sau in modul cum se face un compliment, ci in stapanirea corecta si libera a limbajului, a privirilor, a miscarilor, atitudinea, tinuta corpului, etc.”. Ne putem aduce aminte de ea si de mai multe ori in cursul unei zile, chiar daca traim in secolul vitezei, viata noastra e realmente mai trepidanta, mai plina, decat in alte epoci.

Iata intr-un alt articol cateva reguli pe care oricine si in primul rand tanara generatie trebuie sa le cunoasca si, bineinteles, sa le respecte si sa le aplice, pentru ca nu trebuie sa fii mare psiholog pentru a trage concluzii asupra cuiva, vazandu-l si cunoscandu-l numai dupa cum se comporta pe strada.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Capitale si tari din Europa

Capitale si tari din Europa

Capitale si tari din Europa   Va invitam la un tur virtual prin Europa, prin toate tarile si capitalele europene. Iata o lista cu capitalele tarilor din Europa.

Masti de Halloween

Masti de Halloween

Masti de Halloween   Noaptea de Halloween nu ar mai fi la fel de magica daca nu ar fi vorba de costumatiile speciale specifice: vrajitoare, stafii, fantome, vampiri, contele Dracula, varcolaci, monstri,...

De ce face albina miere

De ce face albina miere

De ce face albina miere? Va oferim spre lectura o legenda din Valcea. La inceput cand a zidit Dumnezeu lumea, a facut mai intai cerul si pe urma pamantul....

Minciuna

Minciuna

Minciuna Va oferim spre lectura poezia "Minciuna" scrisa de Maria Petra. O minciuna nu-i o pruna Ce pe limba-ti sade, buna, Dulce si alunecoasa Si,...

Mesaje sms felicitari si statu…

Mesaje sms felicitari si statusuri crestine de Paste

Mesaje, sms, felicitari şi statusuri creştine de Paşte  Cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii, Învierea Domnului – Paştele, e prilejul potrivit de a pune în centrul atenţiei noastre învăţătura lui Iisus...