Univers de copil

A+ R A-


Dieta si alimentatie in bolile cardiovasculare

Parerea unanima a medicilor cardiologi este ca dieta are un rol extrem de important, practic decisiv, in prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare. Dorim sa mentionam, in cele ce urmeaza, doua categorii de alimente ce merita sa fie cunoscute: alimente daunatoare si alimente medicament. Asadar, aflati ce alimente puteti manca sau nu in afectiunile si bolile cardiovasculare.

Alimentele daunatoare, al caror consum este foarte nociv, sunt:

· carnea (mai ales cea grasa) si preparatele din carne;

· prajelile de tot felul;

· maioneza si sosurile grase;

· margarina;

· bauturile foarte sarate si picante;

· chips-urile.

De asemenea, tutunul este ferm contraindicat in toate bolile cardiovasculare, intrucat grabeste foarte mult obstructia si sclerozarea vaselor sanguine. Cu prudenta si in cantitati mici, vor fi consumate untul si branzeturile, mai ales cele cu continut ridicat de grasimi, uleiul rafinat si mancarurile pregatite cu acesta (zacusca, paste fainoase, etc.), ouale.

Alimentele medicament pentru inima si vasele de sange sunt:

· uleiul presat la rece obtinut din masline, soia, floarea soarelui, dovleac, susan – toate regleaza continutul de colesterol din sange, protejeaza vasele de sange, ajutand la mentinerea elasticitatii lor. Acelasi efect il au oleaginoasele neprajite, adica nucile, susanul, semintele de floarea soarelui si de dovleac, alunele, migdalele, samburii de caisa.

· leguminoasele (soia, naut, fasole) si cerealele integrale (hrisca mai ales, dar si orzul, ovazul, porumbul) – toate au efecte protectoare vasculare, ce intineresc;

· merele, catina, macesele, lamaia si grapefruitul (inclusiv coaja), piersicile – consumate proaspete, prin continutul lor de vitamine, flavonoide, enzime, sunt un adevarat elexir pentru sistemul cardiovascular;

· patrunjelul verde, leusteanul, leurda, frunzele de urzica, frunzele de telina – toate au efecte stimulatoare si reglatoare asupra activitatii cardiace, reglatoare a activitatii nervoase;

· usturoiul, rozmarinul, tarhonul, feniculul, chimenul, scortisoara – sunt condimentele permise in bolile cardiovasculare, marea lor majoritate (mai ales sarea, piperul, ardeiul iute, curry, ghimbirul, maghiranul) fiind contraindicate, mai ales in hipertensiune si in insuficienta cardiaca.

Igiena organelor genitale

Igiena organelor genitale

Igiena organelor genitale Inca de la nastere organele genitale trebuie mentinute curate. La baieti, praful si murdaria adera la secretiile glandelor sebacee ale penisului, putand determina infectia si iritatia acestuia. La...

Treptele lui Praslea

Treptele lui Praslea

Treptele lui Praslea   Va oferim spre lectura cateva versuri (numaratoare si scadere), incluse sugestiv in poezia cu titlul “Treptele lui Praslea”.   Ca sa intri in camara Zece trepte urci pe scara.   Pralea inca nu-i...

Peisaje toamna planse de color…

Peisaje toamna planse de colorat

Peisaje toamna - planşe de colorat   Frunze ruginii în zbor agale pe umerii pământului. Miros de fructe coapte şi de ploaie răcoroasă. Toamna e un anotimp al miracolelor şi al culorilor....

Felicitari de Valentines day c…

Felicitari de Valentines day cu si pentru copii

Felicitari de Valentine’s day cu si pentru copii   De Valentine’s Day toata lumea sarbatoreste iubirea. Dragostea e la ordinea zilei. Vezi colectia noastra de felicitari cu si pentru copii de Sfantul...

Teme de calitate pentru blogur…

Teme de calitate pentru bloguri cu pretentii

Teme de calitate pentru bloguri cu pretentii Cand spunem "tema" in acest context nu ne referim la substanta informatiilor publicate pe blogul propriu-zis ci de interfata vizuala care predomina. Tema instalata...