Univers de copil

A+ R A-


Dieta si alimentatie in bolile cardiovasculare

Parerea unanima a medicilor cardiologi este ca dieta are un rol extrem de important, practic decisiv, in prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare. Dorim sa mentionam, in cele ce urmeaza, doua categorii de alimente ce merita sa fie cunoscute: alimente daunatoare si alimente medicament. Asadar, aflati ce alimente puteti manca sau nu in afectiunile si bolile cardiovasculare.

Alimentele daunatoare, al caror consum este foarte nociv, sunt:

· carnea (mai ales cea grasa) si preparatele din carne;

· prajelile de tot felul;

· maioneza si sosurile grase;

· margarina;

· bauturile foarte sarate si picante;

· chips-urile.

De asemenea, tutunul este ferm contraindicat in toate bolile cardiovasculare, intrucat grabeste foarte mult obstructia si sclerozarea vaselor sanguine. Cu prudenta si in cantitati mici, vor fi consumate untul si branzeturile, mai ales cele cu continut ridicat de grasimi, uleiul rafinat si mancarurile pregatite cu acesta (zacusca, paste fainoase, etc.), ouale.

Alimentele medicament pentru inima si vasele de sange sunt:

· uleiul presat la rece obtinut din masline, soia, floarea soarelui, dovleac, susan – toate regleaza continutul de colesterol din sange, protejeaza vasele de sange, ajutand la mentinerea elasticitatii lor. Acelasi efect il au oleaginoasele neprajite, adica nucile, susanul, semintele de floarea soarelui si de dovleac, alunele, migdalele, samburii de caisa.

· leguminoasele (soia, naut, fasole) si cerealele integrale (hrisca mai ales, dar si orzul, ovazul, porumbul) – toate au efecte protectoare vasculare, ce intineresc;

· merele, catina, macesele, lamaia si grapefruitul (inclusiv coaja), piersicile – consumate proaspete, prin continutul lor de vitamine, flavonoide, enzime, sunt un adevarat elexir pentru sistemul cardiovascular;

· patrunjelul verde, leusteanul, leurda, frunzele de urzica, frunzele de telina – toate au efecte stimulatoare si reglatoare asupra activitatii cardiace, reglatoare a activitatii nervoase;

· usturoiul, rozmarinul, tarhonul, feniculul, chimenul, scortisoara – sunt condimentele permise in bolile cardiovasculare, marea lor majoritate (mai ales sarea, piperul, ardeiul iute, curry, ghimbirul, maghiranul) fiind contraindicate, mai ales in hipertensiune si in insuficienta cardiaca.

Omul de zapada felicitari si i…

Omul de zapada felicitari si imagini animate

Omul de zapada - felicitari si imagini animate   Iarna cu magia ei ne-a adus din nou zapada si din el noi faurim mandrul om de zapada. In jurul lui dantuim, chicotim...

Curiozitati stiintifice

Curiozitati stiintifice

Curiozitati stiintifice Iata cateva curiozitati stiintifice. Va inchipuiti ca panza unui paianjen de marime potrivita are o lungime de 6396 de metri? Toata opera aceasta artistica lucrata in forme geometrice perfecte nu...

Pregatiri pentru Halloween 201…

Pregatiri pentru Halloween 2016

Pregatiri pentru Halloween 2016 Halloween este o sarbatoare straveche cu origini celtice care, in jurul anilor 1800, a fost exportata peste ocean de catre imigrantii irlandezi plecati sa isi...

Imagini animate cu frunze toam…

Imagini animate cu frunze toamna

Imagini animate cu frunze toamna   Toamna si-a asternut cum stie ea mai bine covorul de frunze si flori, iar paleta de culori e cea a unui curcubeu cu tonuri palide de...

Informatii despre tuse si tipu…

Informatii despre tuse si tipuri de tuse

Informatii despre tuse si tipuri de tuse Tusea nu este o boala, ci un simptom. Principala functie consta in apararea aparatului respirator si eliberarea cailor respiratorii de secretii si material strain,...