Univers de copil

A+ R A-


Dieta si alimentatie in bolile cardiovasculare

Parerea unanima a medicilor cardiologi este ca dieta are un rol extrem de important, practic decisiv, in prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare. Dorim sa mentionam, in cele ce urmeaza, doua categorii de alimente ce merita sa fie cunoscute: alimente daunatoare si alimente medicament. Asadar, aflati ce alimente puteti manca sau nu in afectiunile si bolile cardiovasculare.

Alimentele daunatoare, al caror consum este foarte nociv, sunt:

· carnea (mai ales cea grasa) si preparatele din carne;

· prajelile de tot felul;

· maioneza si sosurile grase;

· margarina;

· bauturile foarte sarate si picante;

· chips-urile.

De asemenea, tutunul este ferm contraindicat in toate bolile cardiovasculare, intrucat grabeste foarte mult obstructia si sclerozarea vaselor sanguine. Cu prudenta si in cantitati mici, vor fi consumate untul si branzeturile, mai ales cele cu continut ridicat de grasimi, uleiul rafinat si mancarurile pregatite cu acesta (zacusca, paste fainoase, etc.), ouale.

Alimentele medicament pentru inima si vasele de sange sunt:

· uleiul presat la rece obtinut din masline, soia, floarea soarelui, dovleac, susan – toate regleaza continutul de colesterol din sange, protejeaza vasele de sange, ajutand la mentinerea elasticitatii lor. Acelasi efect il au oleaginoasele neprajite, adica nucile, susanul, semintele de floarea soarelui si de dovleac, alunele, migdalele, samburii de caisa.

· leguminoasele (soia, naut, fasole) si cerealele integrale (hrisca mai ales, dar si orzul, ovazul, porumbul) – toate au efecte protectoare vasculare, ce intineresc;

· merele, catina, macesele, lamaia si grapefruitul (inclusiv coaja), piersicile – consumate proaspete, prin continutul lor de vitamine, flavonoide, enzime, sunt un adevarat elexir pentru sistemul cardiovascular;

· patrunjelul verde, leusteanul, leurda, frunzele de urzica, frunzele de telina – toate au efecte stimulatoare si reglatoare asupra activitatii cardiace, reglatoare a activitatii nervoase;

· usturoiul, rozmarinul, tarhonul, feniculul, chimenul, scortisoara – sunt condimentele permise in bolile cardiovasculare, marea lor majoritate (mai ales sarea, piperul, ardeiul iute, curry, ghimbirul, maghiranul) fiind contraindicate, mai ales in hipertensiune si in insuficienta cardiaca.

Addthis

Cum ne pregatim de Sfantul Nic…

Cum ne pregatim de Sfantul Nicolae

Cum ne pregatim de Sfantul Nicolae De la mic la mare sau de la mare la mic asteptam cu sufletul la gura ziua de 6 decembrie. De ce? Pentru ca pe...

Cantec pentru ied

Cantec pentru ied

Cantec pentru ied   Va oferim spre lectura poezia “Cantec pentru ied” scrisa de Victor Tulbure.   Sufla-i, somnule, in gene Ca si-n vis sa i se-arate Raiul verde din poiene Si al lunii parfumate!

Dovleci de Halloween

Dovleci de Halloween

Dovleci de Halloween Specific pentru sarbatoarea de Halloween sunt dovlecii, mai exact dovlecii sculptati in care sunt puse lumanari. Vorbim, in prezent, de o zi in care tinerii si...

Horoscopul dragostei pentru lu…

Horoscopul dragostei pentru luna iunie 2015

Horoscopul dragostei pentru luna iunie 2015 Afla horoscopul dragostei pentru luna iunie 2015 pentru toate zodiile. Afla ce va prezic astrele pe plan sentimental. Citeste si...

Mos Ion Roata si Unirea

Mos Ion Roata si Unirea

Moş Ion Roată şi Unirea   La 1857, pe când se ferbea Unirea în Iaşi, boierii moldoveni liberali, ca de-alde Costache Hurmuzachi, M. Kogălniceanu şi alţii, au găsit cu cale să cheme...