Univers de copil

A+ R A-


Dieta si alimentatie in bolile cardiovasculare

Parerea unanima a medicilor cardiologi este ca dieta are un rol extrem de important, practic decisiv, in prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare. Dorim sa mentionam, in cele ce urmeaza, doua categorii de alimente ce merita sa fie cunoscute: alimente daunatoare si alimente medicament. Asadar, aflati ce alimente puteti manca sau nu in afectiunile si bolile cardiovasculare.

Alimentele daunatoare, al caror consum este foarte nociv, sunt:

· carnea (mai ales cea grasa) si preparatele din carne;

· prajelile de tot felul;

· maioneza si sosurile grase;

· margarina;

· bauturile foarte sarate si picante;

· chips-urile.

De asemenea, tutunul este ferm contraindicat in toate bolile cardiovasculare, intrucat grabeste foarte mult obstructia si sclerozarea vaselor sanguine. Cu prudenta si in cantitati mici, vor fi consumate untul si branzeturile, mai ales cele cu continut ridicat de grasimi, uleiul rafinat si mancarurile pregatite cu acesta (zacusca, paste fainoase, etc.), ouale.

Alimentele medicament pentru inima si vasele de sange sunt:

· uleiul presat la rece obtinut din masline, soia, floarea soarelui, dovleac, susan – toate regleaza continutul de colesterol din sange, protejeaza vasele de sange, ajutand la mentinerea elasticitatii lor. Acelasi efect il au oleaginoasele neprajite, adica nucile, susanul, semintele de floarea soarelui si de dovleac, alunele, migdalele, samburii de caisa.

· leguminoasele (soia, naut, fasole) si cerealele integrale (hrisca mai ales, dar si orzul, ovazul, porumbul) – toate au efecte protectoare vasculare, ce intineresc;

· merele, catina, macesele, lamaia si grapefruitul (inclusiv coaja), piersicile – consumate proaspete, prin continutul lor de vitamine, flavonoide, enzime, sunt un adevarat elexir pentru sistemul cardiovascular;

· patrunjelul verde, leusteanul, leurda, frunzele de urzica, frunzele de telina – toate au efecte stimulatoare si reglatoare asupra activitatii cardiace, reglatoare a activitatii nervoase;

· usturoiul, rozmarinul, tarhonul, feniculul, chimenul, scortisoara – sunt condimentele permise in bolile cardiovasculare, marea lor majoritate (mai ales sarea, piperul, ardeiul iute, curry, ghimbirul, maghiranul) fiind contraindicate, mai ales in hipertensiune si in insuficienta cardiaca.

Addthis

Botezul Domnului planse de col…

Botezul Domnului planse de colorat

Botezul Domnului planse de colorat   Botezul Domnului (6 ianuarie) este sarbatoarea cunoscuta noua sub denumirea de Boboteaza, fiind plina de semnificatii, traditii si obiceiuri stravechi. In popor, Boboteaza este momentul...

Felicitari si mesaje de iubire…

Felicitari si mesaje de iubire de Dragobete

Felicitari si mesaje de iubire de Dragobete    Pe 24 februarie sarbatorim iubirea in stil romanesc. E sarbatoarea de Dragobete, deci ... iubim romaneste. Intrucat dorim sa venim in ajutorul vostru, daca...

Reguli de baza pentru o relati…

Reguli de baza pentru o relatie trainica

Reguli de baza pentru o relatie trainica In timp ce multe “mituri” comune despre casatorie sunt false, iar “legaturile” pot sa creeze probleme relatiei, prospectarea scopurilor pozitive si realiste...

Urari si mesaje noi si amuzant…

Urari si mesaje noi si amuzante pentru Anul Nou 2013

Urari si mesaje noi si amuzante de Anul Nou 2013   Sa pasim in noul an cu veselie si optimism. Si ... ca sa pasim cu dreptul, am putea transmite chiar si familiei...

Hai la gradinita cu fetita ali…

Hai la gradinita cu fetita alintata

Hai la gradinita cu fetita alintata   Va oferim spre lectura poezia “Hai la gradinita cu fetita alintata” scrisa de Ioana Dana Nicolae si cuprinsa in volumul “Scrisoare catre cei dragi”. Ilustratia...