Univers de copil

A+ R A-


Dieta si alimentatie in bolile cardiovasculare

Parerea unanima a medicilor cardiologi este ca dieta are un rol extrem de important, practic decisiv, in prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare. Dorim sa mentionam, in cele ce urmeaza, doua categorii de alimente ce merita sa fie cunoscute: alimente daunatoare si alimente medicament. Asadar, aflati ce alimente puteti manca sau nu in afectiunile si bolile cardiovasculare.

Alimentele daunatoare, al caror consum este foarte nociv, sunt:

· carnea (mai ales cea grasa) si preparatele din carne;

· prajelile de tot felul;

· maioneza si sosurile grase;

· margarina;

· bauturile foarte sarate si picante;

· chips-urile.

De asemenea, tutunul este ferm contraindicat in toate bolile cardiovasculare, intrucat grabeste foarte mult obstructia si sclerozarea vaselor sanguine. Cu prudenta si in cantitati mici, vor fi consumate untul si branzeturile, mai ales cele cu continut ridicat de grasimi, uleiul rafinat si mancarurile pregatite cu acesta (zacusca, paste fainoase, etc.), ouale.

Alimentele medicament pentru inima si vasele de sange sunt:

· uleiul presat la rece obtinut din masline, soia, floarea soarelui, dovleac, susan – toate regleaza continutul de colesterol din sange, protejeaza vasele de sange, ajutand la mentinerea elasticitatii lor. Acelasi efect il au oleaginoasele neprajite, adica nucile, susanul, semintele de floarea soarelui si de dovleac, alunele, migdalele, samburii de caisa.

· leguminoasele (soia, naut, fasole) si cerealele integrale (hrisca mai ales, dar si orzul, ovazul, porumbul) – toate au efecte protectoare vasculare, ce intineresc;

· merele, catina, macesele, lamaia si grapefruitul (inclusiv coaja), piersicile – consumate proaspete, prin continutul lor de vitamine, flavonoide, enzime, sunt un adevarat elexir pentru sistemul cardiovascular;

· patrunjelul verde, leusteanul, leurda, frunzele de urzica, frunzele de telina – toate au efecte stimulatoare si reglatoare asupra activitatii cardiace, reglatoare a activitatii nervoase;

· usturoiul, rozmarinul, tarhonul, feniculul, chimenul, scortisoara – sunt condimentele permise in bolile cardiovasculare, marea lor majoritate (mai ales sarea, piperul, ardeiul iute, curry, ghimbirul, maghiranul) fiind contraindicate, mai ales in hipertensiune si in insuficienta cardiaca.

Intre pasari

Intre pasari

Intre pasari Va oferim spre lectura poezia “Intre pasari” scrisa de Marcel N. Romanescu. Ca vulturul roteste peste-abise, Traind stapanitoare cercuri rare In apele tariei, - ce mirare?

Soarele si luna

Soarele si luna

Soarele si luna   Cand Soarele si Luna s-au intalnit pentru prima data, s-au indragostit nebuneste. Si din acel moment au inceput sa traiasca o mare poveste de dragoste. Dar pentru ca...

Horoscopul dragostei pentru lu…

Horoscopul dragostei pentru luna martie 2014

Horoscopul dragostei pentru luna martie 2014   Aflati ce va rezerva astrele pentru luna martie 2014 pe plan sentimental. Horoscopul dragostei pentru luna martie 2014 pentru toate zodiile. Previziunile astrologice pentru toate zodiile in...

Despre copaci si suferinte

Despre copaci si suferinte

Despre copaci si suferinte Poezia „Despre copaci si suferinte” de Atena Gabriela Stoichita. Ne mai povestesc uneori cerurile Apoi se inchid la capat de drum ...

Si pestii si molustele fac can…

Si pestii si molustele fac cancer

Si pestii si molustele fac cancer Medicii si zoologii au stabilit ca pestii si molustele pot suferi de cancer. Doua lucruri interesante, urmeaza a fi studiate. In primul rand, cel putin...