Dieta si alimentatie in bolile cardiovasculare
Parerea unanima a medicilor cardiologi este ca dieta are un rol extrem de important, practic decisiv, in prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare. Dorim sa mentionam, in cele ce urmeaza, doua categorii de alimente ce merita sa fie cunoscute: alimente daunatoare si alimente medicament. Asadar, aflati ce alimente puteti manca sau nu in afectiunile si bolile cardiovasculare.
Alimentele daunatoare, al caror consum este foarte nociv, sunt:
· carnea (mai ales cea grasa) si preparatele din carne;
· prajelile de tot felul;
· maioneza si sosurile grase;
· margarina;
· bauturile foarte sarate si picante;
· chips-urile.
De asemenea, tutunul este ferm contraindicat in toate bolile cardiovasculare, intrucat grabeste foarte mult obstructia si sclerozarea vaselor sanguine. Cu prudenta si in cantitati mici, vor fi consumate untul si branzeturile, mai ales cele cu continut ridicat de grasimi, uleiul rafinat si mancarurile pregatite cu acesta (zacusca, paste fainoase, etc.), ouale.
Alimentele medicament pentru inima si vasele de sange sunt:
· uleiul presat la rece obtinut din masline, soia, floarea soarelui, dovleac, susan – toate regleaza continutul de colesterol din sange, protejeaza vasele de sange, ajutand la mentinerea elasticitatii lor. Acelasi efect il au oleaginoasele neprajite, adica nucile, susanul, semintele de floarea soarelui si de dovleac, alunele, migdalele, samburii de caisa.
· leguminoasele (soia, naut, fasole) si cerealele integrale (hrisca mai ales, dar si orzul, ovazul, porumbul) – toate au efecte protectoare vasculare, ce intineresc;
· merele, catina, macesele, lamaia si grapefruitul (inclusiv coaja), piersicile – consumate proaspete, prin continutul lor de vitamine, flavonoide, enzime, sunt un adevarat elexir pentru sistemul cardiovascular;
· patrunjelul verde, leusteanul, leurda, frunzele de urzica, frunzele de telina – toate au efecte stimulatoare si reglatoare asupra activitatii cardiace, reglatoare a activitatii nervoase;
· usturoiul, rozmarinul, tarhonul, feniculul, chimenul, scortisoara – sunt condimentele permise in bolile cardiovasculare, marea lor majoritate (mai ales sarea, piperul, ardeiul iute, curry, ghimbirul, maghiranul) fiind contraindicate, mai ales in hipertensiune si in insuficienta cardiaca.
- 09/10/2016 21:00 - Calitatea produselor de origine animala
- 28/09/2016 00:31 - Uleiurile esentiale si utilizarea lor
- 22/09/2016 00:03 - Aromaterapia si renasterea unei terapii antice
- 18/09/2016 00:20 - Miogimnastica si aplicatiile ei practice
- 09/05/2016 23:46 - Apa si absorbtia prin piele
- 10/04/2016 00:14 - Sportul si kilogramele
- 09/04/2016 20:04 - Actiunea stresului asupra organismului
- 28/03/2016 23:11 - Reguli de igiena in alergii boli ale primaverii
- 02/02/2016 19:22 - Imbracamintea si incaltamintea reguli de igiena
- 16/01/2016 02:35 - Scapa de raceala