Univers de copil

A+ R A-


Dieta si alimentatie in bolile cardiovasculare

Parerea unanima a medicilor cardiologi este ca dieta are un rol extrem de important, practic decisiv, in prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare. Dorim sa mentionam, in cele ce urmeaza, doua categorii de alimente ce merita sa fie cunoscute: alimente daunatoare si alimente medicament. Asadar, aflati ce alimente puteti manca sau nu in afectiunile si bolile cardiovasculare.

Alimentele daunatoare, al caror consum este foarte nociv, sunt:

· carnea (mai ales cea grasa) si preparatele din carne;

· prajelile de tot felul;

· maioneza si sosurile grase;

· margarina;

· bauturile foarte sarate si picante;

· chips-urile.

De asemenea, tutunul este ferm contraindicat in toate bolile cardiovasculare, intrucat grabeste foarte mult obstructia si sclerozarea vaselor sanguine. Cu prudenta si in cantitati mici, vor fi consumate untul si branzeturile, mai ales cele cu continut ridicat de grasimi, uleiul rafinat si mancarurile pregatite cu acesta (zacusca, paste fainoase, etc.), ouale.

Alimentele medicament pentru inima si vasele de sange sunt:

· uleiul presat la rece obtinut din masline, soia, floarea soarelui, dovleac, susan – toate regleaza continutul de colesterol din sange, protejeaza vasele de sange, ajutand la mentinerea elasticitatii lor. Acelasi efect il au oleaginoasele neprajite, adica nucile, susanul, semintele de floarea soarelui si de dovleac, alunele, migdalele, samburii de caisa.

· leguminoasele (soia, naut, fasole) si cerealele integrale (hrisca mai ales, dar si orzul, ovazul, porumbul) – toate au efecte protectoare vasculare, ce intineresc;

· merele, catina, macesele, lamaia si grapefruitul (inclusiv coaja), piersicile – consumate proaspete, prin continutul lor de vitamine, flavonoide, enzime, sunt un adevarat elexir pentru sistemul cardiovascular;

· patrunjelul verde, leusteanul, leurda, frunzele de urzica, frunzele de telina – toate au efecte stimulatoare si reglatoare asupra activitatii cardiace, reglatoare a activitatii nervoase;

· usturoiul, rozmarinul, tarhonul, feniculul, chimenul, scortisoara – sunt condimentele permise in bolile cardiovasculare, marea lor majoritate (mai ales sarea, piperul, ardeiul iute, curry, ghimbirul, maghiranul) fiind contraindicate, mai ales in hipertensiune si in insuficienta cardiaca.

Addthis

Felicitari amuzante de Pasti d…

Felicitari amuzante de Pasti de colorat

Felicitari amuzante de Pasti de colorat Cu ocazia sarbatorii de Pasti copiii pot confectiona niste felicitari foarte speciale pornind de la planse de colorat cu imagini amuzante de Paste pe care...

Mesaje si sms de Sfintii Mihai…

Mesaje si sms de Sfintii Mihail si Gavriil in versuri

Mesaje si sms de Sfintii Mihail si Gavriil in versuri   Numele Sfintilor Mihail si Gavriil si derivatate ale acestuia sunt foarte frecvente. Multe dintre persoanele dragi noua poarta acest nume. Sa...

Rubeola pojarelul sau pojarul …

Rubeola pojarelul sau pojarul german

Rubeola (pojarelul sau pojarul german) Ce este rubeola? Rubeola este o boala respiratorie infectioasa si contagioasa, asemanatoare cu rujeola, insa mai putin severa. Numita si pojar german sau pojarul de 3...

Mecanismul neurochimic al depr…

Mecanismul neurochimic al depresiei

Mecanismul neurochimic al depresiei Din ce in ce mai multe persoane sufera de depresiune nervoasa. Dar ce caracterizeaza persoanele deprimate psihic? Simptomul principal nu-l reprezinta, asa cum s-ar parea, anxietatea si...

Puiul de Ioan Alexandru Brates…

Puiul de Ioan Alexandru Bratescu Voinesti plan de idei

Puiul de Ioan Alexandru Bratescu-Voinesti plan de idei   Povestirea “Puiul”, scrisa de Ioan Alexandru Bratescu-Voinesti, face parte din volumul “In lumea dreptatii” (1906). Actiunea se desfasoara de-a lungul catorva luni -...