Univers de copil

A+ R A-


Dieta si alimentatie in bolile cardiovasculare

Parerea unanima a medicilor cardiologi este ca dieta are un rol extrem de important, practic decisiv, in prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare. Dorim sa mentionam, in cele ce urmeaza, doua categorii de alimente ce merita sa fie cunoscute: alimente daunatoare si alimente medicament. Asadar, aflati ce alimente puteti manca sau nu in afectiunile si bolile cardiovasculare.

Alimentele daunatoare, al caror consum este foarte nociv, sunt:

· carnea (mai ales cea grasa) si preparatele din carne;

· prajelile de tot felul;

· maioneza si sosurile grase;

· margarina;

· bauturile foarte sarate si picante;

· chips-urile.

De asemenea, tutunul este ferm contraindicat in toate bolile cardiovasculare, intrucat grabeste foarte mult obstructia si sclerozarea vaselor sanguine. Cu prudenta si in cantitati mici, vor fi consumate untul si branzeturile, mai ales cele cu continut ridicat de grasimi, uleiul rafinat si mancarurile pregatite cu acesta (zacusca, paste fainoase, etc.), ouale.

Alimentele medicament pentru inima si vasele de sange sunt:

· uleiul presat la rece obtinut din masline, soia, floarea soarelui, dovleac, susan – toate regleaza continutul de colesterol din sange, protejeaza vasele de sange, ajutand la mentinerea elasticitatii lor. Acelasi efect il au oleaginoasele neprajite, adica nucile, susanul, semintele de floarea soarelui si de dovleac, alunele, migdalele, samburii de caisa.

· leguminoasele (soia, naut, fasole) si cerealele integrale (hrisca mai ales, dar si orzul, ovazul, porumbul) – toate au efecte protectoare vasculare, ce intineresc;

· merele, catina, macesele, lamaia si grapefruitul (inclusiv coaja), piersicile – consumate proaspete, prin continutul lor de vitamine, flavonoide, enzime, sunt un adevarat elexir pentru sistemul cardiovascular;

· patrunjelul verde, leusteanul, leurda, frunzele de urzica, frunzele de telina – toate au efecte stimulatoare si reglatoare asupra activitatii cardiace, reglatoare a activitatii nervoase;

· usturoiul, rozmarinul, tarhonul, feniculul, chimenul, scortisoara – sunt condimentele permise in bolile cardiovasculare, marea lor majoritate (mai ales sarea, piperul, ardeiul iute, curry, ghimbirul, maghiranul) fiind contraindicate, mai ales in hipertensiune si in insuficienta cardiaca.

Comoara din vegetale si benefi…

Comoara din vegetale si beneficii

   Comoara din vegetale si beneficii

Traditii datini obiceiuri si s…

Traditii datini obiceiuri si superstitii de Rusalii

Traditii, datini, obiceiuri si superstitii de Rusalii Sarbatoarea de Rusalii se celebreaza in aceeasi zi cu aceea a Cincizecimii, respectiv Pogorarea Sfantului Duh. Rusaliile reprezinta o sarbatoare populara. Nu are o...

Poezii despre pasarile calatoa…

Poezii despre pasarile calatoare pentru copii

Poezii despre păsările călătoare pentru copii   Chemarea primăverii de Elena Podoleanu   Veniţi la noi, dragi călătoare! Aici, vă place să trăiţi, Veniţi la noi, că-i cald şi soare! Veniţi, vă aşteptăm cu drag!

Valentines day 14 februarie 20…

Valentines day 14 februarie 2014

Valentine’s day 14 februarie 2014 Data de 14 februarie 2014 este una speciala, o zi dedicata iubirii. Cunoscuta sub numele de Valentine’s day ea a inceput sa fie sarbatorita pe tot...

Omul de zapada poveste

Omul de zapada poveste

Omul de zapada - poveste Va oferim spre lectura povestea “Omul de zapada” scrisa de Marta Cozmin. Ilustratia ii apartine lui Laurentiu Sirbu. Poate ca Panait fugea mereu sa...