Univers de copil

A+ R A-


Dieta si alimentatie in bolile cardiovasculare

Parerea unanima a medicilor cardiologi este ca dieta are un rol extrem de important, practic decisiv, in prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare. Dorim sa mentionam, in cele ce urmeaza, doua categorii de alimente ce merita sa fie cunoscute: alimente daunatoare si alimente medicament. Asadar, aflati ce alimente puteti manca sau nu in afectiunile si bolile cardiovasculare.

Alimentele daunatoare, al caror consum este foarte nociv, sunt:

· carnea (mai ales cea grasa) si preparatele din carne;

· prajelile de tot felul;

· maioneza si sosurile grase;

· margarina;

· bauturile foarte sarate si picante;

· chips-urile.

De asemenea, tutunul este ferm contraindicat in toate bolile cardiovasculare, intrucat grabeste foarte mult obstructia si sclerozarea vaselor sanguine. Cu prudenta si in cantitati mici, vor fi consumate untul si branzeturile, mai ales cele cu continut ridicat de grasimi, uleiul rafinat si mancarurile pregatite cu acesta (zacusca, paste fainoase, etc.), ouale.

Alimentele medicament pentru inima si vasele de sange sunt:

· uleiul presat la rece obtinut din masline, soia, floarea soarelui, dovleac, susan – toate regleaza continutul de colesterol din sange, protejeaza vasele de sange, ajutand la mentinerea elasticitatii lor. Acelasi efect il au oleaginoasele neprajite, adica nucile, susanul, semintele de floarea soarelui si de dovleac, alunele, migdalele, samburii de caisa.

· leguminoasele (soia, naut, fasole) si cerealele integrale (hrisca mai ales, dar si orzul, ovazul, porumbul) – toate au efecte protectoare vasculare, ce intineresc;

· merele, catina, macesele, lamaia si grapefruitul (inclusiv coaja), piersicile – consumate proaspete, prin continutul lor de vitamine, flavonoide, enzime, sunt un adevarat elexir pentru sistemul cardiovascular;

· patrunjelul verde, leusteanul, leurda, frunzele de urzica, frunzele de telina – toate au efecte stimulatoare si reglatoare asupra activitatii cardiace, reglatoare a activitatii nervoase;

· usturoiul, rozmarinul, tarhonul, feniculul, chimenul, scortisoara – sunt condimentele permise in bolile cardiovasculare, marea lor majoritate (mai ales sarea, piperul, ardeiul iute, curry, ghimbirul, maghiranul) fiind contraindicate, mai ales in hipertensiune si in insuficienta cardiaca.

Addthis

Dialog despre anatomia sufletu…

Dialog despre anatomia sufletului

Dialog despre anatomia sufletului Viata psihica a omului reprezinta un sistem extraordinar de complex realizat de catre scoarta cerebrala, aceasta din urma aparand ca un organ specializat al comunicarii informationale de...

Soseste primavara ca o zana

Soseste primavara ca o zana

Soseste primavara ca o zana Treptat-treptat incepem sa ne dezmortim, iar natura revine la viata. Suntem la final de februarie, iar noi ne pregatim de o noua primavara … Oficial, lunile...

Dizenteria

Dizenteria

Dizenteria   O afectiune la fel de frecventa ca si toxiinfectiile alimentare, o constituie dizenteria – boala infectioasa si transmisibila. Boala este determinata de bacilii dizentrici din genul denumit Shigella. Exista...

Felicitari de Dragobete

Felicitari de Dragobete

Felicitari de Dragobete Pe 24 februarie e Dragobete, deci ... iubeste romaneste. Evident, cei mai indragostiti, cei care simt ca iubirea pluteste in aer vor profita de aceasta zi pentru a-si...

Statusuri si mesaje de 1 Marti…

Statusuri si mesaje de 1 Martie

Statusuri si mesaje de 1 Martie   1 Martie, bine ai venit, tu, ce vesteti miresmele si culorile primaverii! Si cerul albastru, si primele raze de soare, puritatea ghioceilor si bucuria copiilor....