Univers de copil

A+ R A-


Dieta si alimentatie in bolile cardiovasculare

Parerea unanima a medicilor cardiologi este ca dieta are un rol extrem de important, practic decisiv, in prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare. Dorim sa mentionam, in cele ce urmeaza, doua categorii de alimente ce merita sa fie cunoscute: alimente daunatoare si alimente medicament. Asadar, aflati ce alimente puteti manca sau nu in afectiunile si bolile cardiovasculare.

Alimentele daunatoare, al caror consum este foarte nociv, sunt:

· carnea (mai ales cea grasa) si preparatele din carne;

· prajelile de tot felul;

· maioneza si sosurile grase;

· margarina;

· bauturile foarte sarate si picante;

· chips-urile.

De asemenea, tutunul este ferm contraindicat in toate bolile cardiovasculare, intrucat grabeste foarte mult obstructia si sclerozarea vaselor sanguine. Cu prudenta si in cantitati mici, vor fi consumate untul si branzeturile, mai ales cele cu continut ridicat de grasimi, uleiul rafinat si mancarurile pregatite cu acesta (zacusca, paste fainoase, etc.), ouale.

Alimentele medicament pentru inima si vasele de sange sunt:

· uleiul presat la rece obtinut din masline, soia, floarea soarelui, dovleac, susan – toate regleaza continutul de colesterol din sange, protejeaza vasele de sange, ajutand la mentinerea elasticitatii lor. Acelasi efect il au oleaginoasele neprajite, adica nucile, susanul, semintele de floarea soarelui si de dovleac, alunele, migdalele, samburii de caisa.

· leguminoasele (soia, naut, fasole) si cerealele integrale (hrisca mai ales, dar si orzul, ovazul, porumbul) – toate au efecte protectoare vasculare, ce intineresc;

· merele, catina, macesele, lamaia si grapefruitul (inclusiv coaja), piersicile – consumate proaspete, prin continutul lor de vitamine, flavonoide, enzime, sunt un adevarat elexir pentru sistemul cardiovascular;

· patrunjelul verde, leusteanul, leurda, frunzele de urzica, frunzele de telina – toate au efecte stimulatoare si reglatoare asupra activitatii cardiace, reglatoare a activitatii nervoase;

· usturoiul, rozmarinul, tarhonul, feniculul, chimenul, scortisoara – sunt condimentele permise in bolile cardiovasculare, marea lor majoritate (mai ales sarea, piperul, ardeiul iute, curry, ghimbirul, maghiranul) fiind contraindicate, mai ales in hipertensiune si in insuficienta cardiaca.

Addthis

Felicitari animate amuzante de…

Felicitari animate amuzante de 8 Martie

Felicitari animate amuzante de 8 Martie   Primavara aduce odata cu ea si o sarbatoare aparte, dedicata femeilor: mame, bunici, iubite, prietene. Daca esti o persoana mai glumeata si vrei sa faci...

Cum putem preveni la copii afe…

Cum putem preveni la copii afectiunile respiratorii cauzate de aerul uscat

Cum putem preveni la copii afectiunile respiratorii cauzate de aerul uscat Mai bine de jumatate din bolile care afecteaza copiii sunt cauzate de infectiile respiratorii acute. Asa incat trebuie sa avem...

Cronica istorica pentru orasul…

Cronica istorica pentru orasul Iasi

Cronica istorica pentru orasul Iasi Orasul Iasi, capitala Moldovei, reprezinta unul din cele mai vechi si importante asezari ale tarii. Evident, locul e plin de istorie si...

Serbare iarna Mos Craciun bine…

Serbare iarna Mos Craciun bine ai venit

Serbare iarnă - Moş Crăciun bine-ai venit!   Cu toţii aşteptăm cu mare drag sărbatorile de iarnă şi pe Moş Crăciun. În special copiii sunt cei mai răsfăţaţi. Iarna vine şi cu...

Obiceiuri de Anul Nou la roman…

Obiceiuri de Anul Nou la romani

Obiceiuri de Anul Nou la romani Anul Nou reprezinta o zi de sarbatoare, cea mai frumoasa si vesele, caci e inceputul unei noi ere de sperante. Totusi, s-a...