Univers de copil

A+ R A-


Dieta si alimentatie in bolile cardiovasculare

Parerea unanima a medicilor cardiologi este ca dieta are un rol extrem de important, practic decisiv, in prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare. Dorim sa mentionam, in cele ce urmeaza, doua categorii de alimente ce merita sa fie cunoscute: alimente daunatoare si alimente medicament. Asadar, aflati ce alimente puteti manca sau nu in afectiunile si bolile cardiovasculare.

Alimentele daunatoare, al caror consum este foarte nociv, sunt:

· carnea (mai ales cea grasa) si preparatele din carne;

· prajelile de tot felul;

· maioneza si sosurile grase;

· margarina;

· bauturile foarte sarate si picante;

· chips-urile.

De asemenea, tutunul este ferm contraindicat in toate bolile cardiovasculare, intrucat grabeste foarte mult obstructia si sclerozarea vaselor sanguine. Cu prudenta si in cantitati mici, vor fi consumate untul si branzeturile, mai ales cele cu continut ridicat de grasimi, uleiul rafinat si mancarurile pregatite cu acesta (zacusca, paste fainoase, etc.), ouale.

Alimentele medicament pentru inima si vasele de sange sunt:

· uleiul presat la rece obtinut din masline, soia, floarea soarelui, dovleac, susan – toate regleaza continutul de colesterol din sange, protejeaza vasele de sange, ajutand la mentinerea elasticitatii lor. Acelasi efect il au oleaginoasele neprajite, adica nucile, susanul, semintele de floarea soarelui si de dovleac, alunele, migdalele, samburii de caisa.

· leguminoasele (soia, naut, fasole) si cerealele integrale (hrisca mai ales, dar si orzul, ovazul, porumbul) – toate au efecte protectoare vasculare, ce intineresc;

· merele, catina, macesele, lamaia si grapefruitul (inclusiv coaja), piersicile – consumate proaspete, prin continutul lor de vitamine, flavonoide, enzime, sunt un adevarat elexir pentru sistemul cardiovascular;

· patrunjelul verde, leusteanul, leurda, frunzele de urzica, frunzele de telina – toate au efecte stimulatoare si reglatoare asupra activitatii cardiace, reglatoare a activitatii nervoase;

· usturoiul, rozmarinul, tarhonul, feniculul, chimenul, scortisoara – sunt condimentele permise in bolile cardiovasculare, marea lor majoritate (mai ales sarea, piperul, ardeiul iute, curry, ghimbirul, maghiranul) fiind contraindicate, mai ales in hipertensiune si in insuficienta cardiaca.

Tomita Iepurasul de Alexandru …

Tomita Iepurasul de Alexandru Mitru

Tomita Iepurasul de Alexandru Mitru Va oferim spre lectura povestirea cu talc “Tomita iepurasul” scrisa de Alexandru Mitru. Sa nu te iei dupa fricos ... Cine se ia dupa fricos ajunge ... O sa...

Povestea trandafirului si a sp…

Povestea trandafirului si a spinilor sai

Povestea trandafirului si a spinilor sai     Se povesteste ca atunci cand Dumnezeu a facut lumea, el a nascocit si toate plantele si animalele care traiesc pe pamant. Stand Dumnezeu in...

Homeopatia intre utilitate si …

Homeopatia intre utilitate si mister

Homeopatia intre utilitate si mister Dintre numeroasele discipline sau, mai bine zis, preocupari care au in vedere conservarea sanatatii, prevenirea imbolnavirilor si vindecarea bolnavilor, hemeopatia este daca nu cea mai neindreptatita,...

Caracatita

Caracatita

Caracatita Va oferim spre lectura povestirea „Caracatita”, scrisa de Igor Akimuskin, cuprinsa in volumul „Animale constructori”.

Biletul lui Mac

Biletul lui Mac

Biletul lui Mac Copii, voi stiti cand v-ati nascut?  Daca ati venit pe lume odata cu zapada, sunteti niste fulguleti. Poate ati sosit primavara si atunci sutneti ghiocei, sau miel, sau...