Univers de copil

A+ R A-


Dieta si alimentatie in bolile cardiovasculare

Parerea unanima a medicilor cardiologi este ca dieta are un rol extrem de important, practic decisiv, in prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare. Dorim sa mentionam, in cele ce urmeaza, doua categorii de alimente ce merita sa fie cunoscute: alimente daunatoare si alimente medicament. Asadar, aflati ce alimente puteti manca sau nu in afectiunile si bolile cardiovasculare.

Alimentele daunatoare, al caror consum este foarte nociv, sunt:

· carnea (mai ales cea grasa) si preparatele din carne;

· prajelile de tot felul;

· maioneza si sosurile grase;

· margarina;

· bauturile foarte sarate si picante;

· chips-urile.

De asemenea, tutunul este ferm contraindicat in toate bolile cardiovasculare, intrucat grabeste foarte mult obstructia si sclerozarea vaselor sanguine. Cu prudenta si in cantitati mici, vor fi consumate untul si branzeturile, mai ales cele cu continut ridicat de grasimi, uleiul rafinat si mancarurile pregatite cu acesta (zacusca, paste fainoase, etc.), ouale.

Alimentele medicament pentru inima si vasele de sange sunt:

· uleiul presat la rece obtinut din masline, soia, floarea soarelui, dovleac, susan – toate regleaza continutul de colesterol din sange, protejeaza vasele de sange, ajutand la mentinerea elasticitatii lor. Acelasi efect il au oleaginoasele neprajite, adica nucile, susanul, semintele de floarea soarelui si de dovleac, alunele, migdalele, samburii de caisa.

· leguminoasele (soia, naut, fasole) si cerealele integrale (hrisca mai ales, dar si orzul, ovazul, porumbul) – toate au efecte protectoare vasculare, ce intineresc;

· merele, catina, macesele, lamaia si grapefruitul (inclusiv coaja), piersicile – consumate proaspete, prin continutul lor de vitamine, flavonoide, enzime, sunt un adevarat elexir pentru sistemul cardiovascular;

· patrunjelul verde, leusteanul, leurda, frunzele de urzica, frunzele de telina – toate au efecte stimulatoare si reglatoare asupra activitatii cardiace, reglatoare a activitatii nervoase;

· usturoiul, rozmarinul, tarhonul, feniculul, chimenul, scortisoara – sunt condimentele permise in bolile cardiovasculare, marea lor majoritate (mai ales sarea, piperul, ardeiul iute, curry, ghimbirul, maghiranul) fiind contraindicate, mai ales in hipertensiune si in insuficienta cardiaca.

Organisme private licentierea …

Organisme private licentierea si inspectia serviciilor de prevenire a separarii copilului de familia sa protectia speciala si finantarea sistemului de protectie a copilului legea nr 272 din 2004

Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului CAPITOLUL VIII - Organisme private      Art. 113. - (1) Organismele private care pot desfasura activitati in domeniul protectiei drepturilor copilului si al protectiei speciale...

Somnul nou nascutului

Somnul nou nascutului

Somnul nou nascutului Bebelusul dumneavoastra doarme in timpul noptii? Nou-nascutul doarme foarte mult - aproximativ 17-18 ore in primele saptamani si 15 ore pe zi in a 3-a luna de...

Floarea Papucul doamnei Cyprip…

Floarea Papucul doamnei Cypripedium calceolus

Floarea Papucul doamnei – Cypripedium calceolus Papucul doamnei (Cypripedium calceolus) este o specie foarte rara de orhidee, o floare rara in Romania, avand un aspect delicat si o paleta de culori...

Basmul toamnei ionel teodorean…

Basmul toamnei ionel teodoreanu

Basmul toamnei - Ionel Teodoreanu   Îl începe o frunză – cu glasul stins de sfială, cu obrajii dogorâţi-şoptindu-l: “A fosst odat’!” Dar şoapta îi sporeşte în freamăt răspândit prelung, şi frunzele,...

Sarbatoarea de Boboteaza tradi…

Sarbatoarea de Boboteaza traditii obiceiuri si credinte

Sarbatoarea de Boboteaza - traditii, obiceiuri si credinte Sarbatoarea de Boboteaza sau sarbatoarea Botezului Domnului, pe 6 ianuarie, contine multe traditii, obiceiuri si credinte populare, printre care amintim despre sfintirea apei. Sarbatorim,...