Univers de copil

A+ R A-


Dieta si alimentatie in bolile cardiovasculare

Parerea unanima a medicilor cardiologi este ca dieta are un rol extrem de important, practic decisiv, in prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare. Dorim sa mentionam, in cele ce urmeaza, doua categorii de alimente ce merita sa fie cunoscute: alimente daunatoare si alimente medicament. Asadar, aflati ce alimente puteti manca sau nu in afectiunile si bolile cardiovasculare.

Alimentele daunatoare, al caror consum este foarte nociv, sunt:

· carnea (mai ales cea grasa) si preparatele din carne;

· prajelile de tot felul;

· maioneza si sosurile grase;

· margarina;

· bauturile foarte sarate si picante;

· chips-urile.

De asemenea, tutunul este ferm contraindicat in toate bolile cardiovasculare, intrucat grabeste foarte mult obstructia si sclerozarea vaselor sanguine. Cu prudenta si in cantitati mici, vor fi consumate untul si branzeturile, mai ales cele cu continut ridicat de grasimi, uleiul rafinat si mancarurile pregatite cu acesta (zacusca, paste fainoase, etc.), ouale.

Alimentele medicament pentru inima si vasele de sange sunt:

· uleiul presat la rece obtinut din masline, soia, floarea soarelui, dovleac, susan – toate regleaza continutul de colesterol din sange, protejeaza vasele de sange, ajutand la mentinerea elasticitatii lor. Acelasi efect il au oleaginoasele neprajite, adica nucile, susanul, semintele de floarea soarelui si de dovleac, alunele, migdalele, samburii de caisa.

· leguminoasele (soia, naut, fasole) si cerealele integrale (hrisca mai ales, dar si orzul, ovazul, porumbul) – toate au efecte protectoare vasculare, ce intineresc;

· merele, catina, macesele, lamaia si grapefruitul (inclusiv coaja), piersicile – consumate proaspete, prin continutul lor de vitamine, flavonoide, enzime, sunt un adevarat elexir pentru sistemul cardiovascular;

· patrunjelul verde, leusteanul, leurda, frunzele de urzica, frunzele de telina – toate au efecte stimulatoare si reglatoare asupra activitatii cardiace, reglatoare a activitatii nervoase;

· usturoiul, rozmarinul, tarhonul, feniculul, chimenul, scortisoara – sunt condimentele permise in bolile cardiovasculare, marea lor majoritate (mai ales sarea, piperul, ardeiul iute, curry, ghimbirul, maghiranul) fiind contraindicate, mai ales in hipertensiune si in insuficienta cardiaca.

Recorduri geografice montane d…

Recorduri geografice montane din Oceania

Recorduri geografice montane din Oceania   Va prezentam cateva recorduri geografice montane din Oceania: Varful Wilhelm si vulcanul Etna.  

Citate cugetari maxime si afor…

Citate cugetari maxime si aforisme despre mama

Citate, cugetari, maxime si aforisme despre mama   Afla cateva citate, cugetari, maxime si aforisme despre mama si impartaseste-le cu cei dragi!   Mama, ideal de femeie, fermecator si venerat. Lev Nicolai Tolstoi   Ruga mamei apara...

Sarbatoarea de Halloween felic…

Sarbatoarea de Halloween felicitari pentru copii

Sarbatoarea de Halloween - felicitari pentru copii   In ultimii ani sarbatoarea de Halloween a luat o amploare deosebita, fiind asteptata cu mare drag mai ales de catre copii, desi vorbim despre...

Conditiile de fond ale adoptie…

Conditiile de fond ale adoptiei

Legea adoptiei - Capitolul II - Conditiile de fond ale adoptiei Art. 5 (1) Adoptia se incheie numai daca aceasta este in interesul superior al copilului. (2) Copilul poate fi adoptat pana la...

Horoscopul dragostei pentru lu…

Horoscopul dragostei pentru luna februarie 2016

Horoscopul dragostei pentru luna februarie 2016 Afla horoscopul dragostei pentru luna februarie 2016. Afla ce va prezic astrele pe plan sentimental. Citeste si articolul Horoscop februarie 2016...