Univers de copil

A+ R A-


Expansiunea lingvistica la copil

Expansiunea lingvistica la copilMarea expansiune a limbajului creeaza o mare necesitate de cunoastere. Nu-l mai intereseaza numai asezarea lucrurilor unul langa altul, recunoasterea identitatii lor, descrierea statica a acestora, ci raporturile cauzale. Corelativul acestei forme a cunoasterii este intrebarea de ce? Timp de 2 ani, 2 ani si 6 luni, copilul a facut un efort colosal sa stapaneasca instrumentul esential al cunoasterii: limbajul. De acum el il utilizeaza pentru a-si dezvolta cunoasterea si gandirea.

Pentru dezvoltarea psiho-intelectuala a copilului, limbajul constituie cel mai important seismograf. Urmarirea atenta a fiecarei verigi a acestui proces indica insusi gradul de dezvoltare mintala. Ori, perioada cea mai dificila – cu cele mai multe accidente -  este cea cuprinsa intre 0-2 ani. Pe de alta parte, etapa lingvistica de dezvoltare a limbajului nu este uniforma, ci extrem de variabila cu specificul ei, care este dat de capacitatea si conditiile de invatare a limbii, la aproape fiecare copil.

Aparitia frazei poate fi plasata si la 2 ani, dar si la 2 ani si 10 luni, fara ca acest fapt sa constituie un indicator de retard mintal. El constituie insa o indicatie pentru reconsiderarea conditiilor de invatare. Daca dup 3 ani limbajul copilului ramane la aspecte indicate in etape din interiorul primului an sau chiar al primei jumatati a celui de al doilea, trebuie tras un semnal de alarma. In fat, copilul trebuie prezentat unui serviciu de neuropsihiatrie infantila si de logopedie.

In ceea ce priveste relatia dintre dezvoltarea limbajului si integritatea si buna functionare a creierului, trebuie sa fie avute in vedere implicatiile neurofiziologice ale formarii si organizarii limbajului.

In  mod cert (cu foarte rare exceptii) nedezvoltarea limbajului sau formule rudimentare de dezvoltare indica tulburari ale structurii, maturizarii si functionarii sistemului nervos central  care necesita urgente. Cu cat sunt mai timpuriu depistate cu atat sunt mai usor de rectificat prin masuri medico-pedagogice.

Ce fac toata saptamana

Ce fac toata saptamana

Ce fac toata saptamana   Iata versurile poeziei “Ce fac toata saptamana”, scrise de Nicolae Nasta.   Luni, ma joc frumos in parc Si din ramuri imi fac arc.

Furnica si porumbita de Lev Ni…

Furnica si porumbita de Lev Nicolaevici Tolstoi

Furnica și porumbița de Lev Nicolaevici Tolstoi O furnică însetase şi intrând într-o apă mare ca să bea, o luă repeziciunea apei şi o ducea în jos, fiind aproape să se...

Coloana infinitului

Coloana infinitului

Coloana infinitului Va oferim spre lectura poezia “Coloanei fara sfarsit”. Coloana fara sfarsit este un monument ridicat de sculptorul Brancusi Constantin in cinstea faptelor eroice a populatiei...

Ghiocelul si buburuza

Ghiocelul si buburuza

Ghiocelul şi buburuza   Cântecul Ghiocelul şi buburuza, pe versurile poeziei cu acelaşi nume de Ianos Turcanu, varianta audio în interpretarea copiilor de la corul Glas de primăvară.   Dimineaţa, în grădină,A ieşit un...

Pana de Condor

Pana de Condor

Pana de Condor Condorii! I-am vazut plutind, incet, deasupra culmilor abrupt ale Cordilierilor. Erau ca niste stele vinete, alunecand pe langa o stanca neagra, “pariakata”, spre cosmosul albastru, cu sclipiri de...