Univers de copil

A+ R A-


Generalitati despre fertilitate

 

Fertilitatea la femei

fertilitateaFertilitatea la femei reprezinta capacitatea, aptitudinea unei femei de a ramane insarcinata, cat si capacitatea de a duce la termen sarcina si a da nastere unui copil. Perioada fertilitatii unei femei debuteaza in momentul aparitiei primului ciclu mentrual si se incheie in momentul instalarii menopauzei.

 

Fertilitatea nu este permanenta, ci are o ciclicitate. In cadrul fiecarui ciclu exista in jurul ovulatiei o perioada fertila variabila de la un ciclu la altul. Fertilitatea difera de la femeie la femeie, unele femei raman insarcinate de la primele incercari, iar altele dupa o perioada mai indelungata de timp.

 

Cand o fetita se naste, ea are deja in corp aproximativ 400.000 de ovule imature stocate in ovare. Aceste ovare ajung la maturitate la inceperea ciclului menstrual. In fiecare luna, un ovul matur este eliberat de catre ovar, ajunge in uter unde, daca este fecundat, se va instala sarcina. Dezvoltarea si eliberarea ovului depinde de o serie de factori: hormoni, stres, alimentatie, exces ponderal, etc.

 

Fertilitatea unei femei este direct dependenta atat de factorii genetici si biologici ai persoanei respective cat si de stilul de viata pe care aceasta in adopta. Un stil de viata echilibrat creste sansele de a avea un copil.

 

Fertilitatea descreste odata cu inaintarea in varsta. La 20 de ani, fertilitatea este maxima. Apoi, spre 30-35 de ani incepe sa se diminueze tot mai tare. Se va reduce serios incepand cu 35 de ani si va deveni foarte slaba sau nula dupa 45 de ani, odata cu instalarea menopauzei.

 

Fertilitatea la barbati

Fertilitatea la barbati inseamna capacitatea unui barbat de a lasa o femeie insarcinata. Spre deosebire de femei care se nasc cu toate ovulele pe care le au de-a lungul vietii, barbatul produce sperma dupa varsta pubertatii tot restul vietii. Stocul de sperma este refacut o data la 72 de zile.

 

Si barbatii pot suferi din cauza problemelor legate de fertilitate. Fertilitatea masculina intra in declin odata cu inaintarea in varsta, pe masura ce barbatul imbatraneste si volumul, motilitatea si calitatea spermei scade. Intre 30 si 50 de ani, in mod normal sperma scade pana la 30% in volum, motilitatea devine pana la 37% mai mica iar sansele ca aceasta sa fie diforma cresc de 5 ori. Forma este importanta pentru ca este direct corelata cu continutul ei genetic. Un numar mai mare de sperma diforma echivaleaza cu un mai mare potential pentru deformatii genetice.

 

Potrivit studiilor efectuate de-a lungul timpului aproape 20% din cuplurile aflate la varsta fertilitatii nu pot avea copii, femeilor si barbatilor revedindu-le acelasi procent de „vina”. In general, un cuplu perfect sanatos, procreaza abia dupa un an de viata sexuala neprotejata.

 

Viata Sfantului Nicolae

Viata Sfantului Nicolae

Viata Sfantului Nicolae Sfantul Nicolae s-a nascut in Orientul Mijlociu, in localitatea Patara din Asia Mica, in a doua jumatate a secolului al III-lea. Nicolae provine dintr-o familie instarita si erau...

Gazela girafa

Gazela girafa

Gazela girafa Gazela-girafa e usor de recunoscut si usor de deosebit de orice alt animal din familia copitateor. Are gatul ce mai lung. Doar girafa o intrece.

Rubeola rujeola oreionul boli …

Rubeola rujeola oreionul boli infectioase

Rubeola, rujeola, oreionul - boli infectioase Rujeola, oreionul si rubeola sunt trei infectii virale infantile contagioase. Pentru ele medicina nu propune inca un tratament anume. Singura vaccinarea protejeaza copiii, evitandu-se, totdata,...

Poluarea aerului si sanatatea

Poluarea aerului si sanatatea

Poluarea aerului si sanatatea Dupa cum se stie, aerul formeaza invelisul gazon al Pamantului. El este un element indispensabil vietii, cantitatea consumata de organismul uman fiind foarte mare. Intr-o singura respiratie...

Felicitari de Paste 2014

Felicitari de Paste 2014

Felicitari de Paste 2014 Credinciosii ortodocsi cat si cei catolici vor sarbatori in 2014 Pastele pe aceeasi data, 20 aprilie. Mediul online a devenit unul foarte important asa incat va oferim...