Univers de copil

A+ R A-


Hrana cea de toate zilele - gustoasa si satioasa

Hrana cea de toate zilele gustoasa si satioasaPentru o buna digestie si asimilare a hranei, e important sa acordati mare atentie stilului alimentar. Adoptati un stil sanatos si echilibrat de sanatare, acordand atentie deosebita in ceea ce priveste pofta de mancare - apetitul. Chiar daca serviti o masa foarte corect intocmita, ea poate sa nu se digere si asimileze corect, atunci cand o mancam fara placere, fara pofta si pe fuga.

Cand organele tubului digestiv sunt pregatite pentru noi procese digestive si cand organismul are nevoie de noi substante plastice sau energetice, simtim aceasta sub forma senzatiei de foame sau de sete. Pofta de mancare este legata de satisfacerea senzatiei de foame, cu care ocazie, gandul la mancare, mirosul sau vederea ei provoaca secretia sucului gastric. Aceasta secretie mareste, la randul ei, senzatia de foame, apetitul. El apare si se mentine in conditiile in care alimentatia se face la ore regulate. Prelucrarea culinara corecta a alimentelor si adausoul de arome si condimente in proportia admisa le dau gust si miros placut. Aspectul, felul de prezentare a alimentelor (fata de masa, tacamuri, farfurii, etc., stralucind de curatenie), atmosfera calma si calda la masa etc. contribuie la o secretie gastrica normala, care determina si intretine apetitul.

Pofta de mancare se pierde (inapetenta), printr-o alimentatie unilaterala si prin luarea mesei la ore neregulate. Ocupatiile zilnice prea intense, cand omul uita sa manance sau sa in fata farfuriei cu mancare, avand gustul in alta parte, pot duce la pierderea poftei de mancare si deci la stabirea organismului lipsit de substantele necesare. Apetitul este scazut sau chiar absent in stari de boala, emotii puternice.

Sa retinem ca hrana nu trebuie sa fie numai gustoasa ci si satioasa. Dupa cum am luat cantitatea de mancare necesara, dispare senzatia de foame si apare senzatia de saturare (de satietate). Aceasta apare la un anumit nivel de umplere a stomacului cu alimente si tine, mai mult sau mai putin, de natura alimentelor. Unele alimente, ca, de exemplu, laptele si produsele lactatele, trec repede din stomac in intestin. Carnea si ouale raman mai mult (2-3 ore), iar grasimile si mai mult. Se stie ca laptele este mai putin satios decat carnea sau grasimile, adica hranindu-ne numai cu lapte ar tebui sa luam mai multe mese pe zi decat daca ne alimentam si cu alte produse.

Regimul alimentar rational contine alimente care se digera in cateva ore, care permite omului sa lucreze sau sa se odihneasca, mentinand senzatia de saturare. In general, adulti mananca de trei ori pe zi (mese principale), copiii si tinerii avand nevoie si de doua gustari, intercalate intre mesele principale.

Addthis

Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Obiceiuri de Anul Nou

Obiceiuri de Anul Nou

Obiceiuri de Anul Nou Sarbatoare de prestigiu universal, desfasurata in rastimp de 24 ore pe tot globul, anul nou e una din putinele zile cand cineva isi poate permite toate...

Mesaje si sms de Sfintii Mihai…

Mesaje si sms de Sfintii Mihail si Gavriil in versuri

Mesaje si sms de Sfintii Mihail si Gavriil in versuri   Numele Sfintilor Mihail si Gavriil si derivatate ale acestuia sunt foarte frecvente. Multe dintre persoanele dragi noua poarta acest nume. Sa...

Tonul face muzica

Tonul face muzica

Tonul face muzica   Vezi poezia “Tonul face muzica” scrisa de Maria Zetea.   O ciocarlie din campie Ce compunea o simfonie Zadarnic tot lucra de zor. Se stie, un compozitor Vrea linistea si ea n-avea Fiindca vecin era...

Ghicitori despre fructe

Ghicitori despre fructe

Ghicitori despre fructe   Fie că sunt fructe de vară, fie că sunt fructe de toamnă, fie că sunt fructe exotice, noi le consumăm cu plăcere. Fructele sunt sănătoase. Vă prezentăm o...

Trandafirul de Emil Garleanu

Trandafirul de Emil Garleanu

Trandafirul de Emil Gârleanu La o margine de drum înflori şi trandafirul. Şi a fost o minune, căci floarea trandafirului era aşa de gingaşă, aşa de albă, că parcă de la...