Univers de copil

A+ R A-


Hrana cea de toate zilele - gustoasa si satioasa

Hrana cea de toate zilele gustoasa si satioasaPentru o buna digestie si asimilare a hranei, e important sa acordati mare atentie stilului alimentar. Adoptati un stil sanatos si echilibrat de sanatare, acordand atentie deosebita in ceea ce priveste pofta de mancare - apetitul. Chiar daca serviti o masa foarte corect intocmita, ea poate sa nu se digere si asimileze corect, atunci cand o mancam fara placere, fara pofta si pe fuga.

Cand organele tubului digestiv sunt pregatite pentru noi procese digestive si cand organismul are nevoie de noi substante plastice sau energetice, simtim aceasta sub forma senzatiei de foame sau de sete. Pofta de mancare este legata de satisfacerea senzatiei de foame, cu care ocazie, gandul la mancare, mirosul sau vederea ei provoaca secretia sucului gastric. Aceasta secretie mareste, la randul ei, senzatia de foame, apetitul. El apare si se mentine in conditiile in care alimentatia se face la ore regulate. Prelucrarea culinara corecta a alimentelor si adausoul de arome si condimente in proportia admisa le dau gust si miros placut. Aspectul, felul de prezentare a alimentelor (fata de masa, tacamuri, farfurii, etc., stralucind de curatenie), atmosfera calma si calda la masa etc. contribuie la o secretie gastrica normala, care determina si intretine apetitul.

Pofta de mancare se pierde (inapetenta), printr-o alimentatie unilaterala si prin luarea mesei la ore neregulate. Ocupatiile zilnice prea intense, cand omul uita sa manance sau sa in fata farfuriei cu mancare, avand gustul in alta parte, pot duce la pierderea poftei de mancare si deci la stabirea organismului lipsit de substantele necesare. Apetitul este scazut sau chiar absent in stari de boala, emotii puternice.

Sa retinem ca hrana nu trebuie sa fie numai gustoasa ci si satioasa. Dupa cum am luat cantitatea de mancare necesara, dispare senzatia de foame si apare senzatia de saturare (de satietate). Aceasta apare la un anumit nivel de umplere a stomacului cu alimente si tine, mai mult sau mai putin, de natura alimentelor. Unele alimente, ca, de exemplu, laptele si produsele lactatele, trec repede din stomac in intestin. Carnea si ouale raman mai mult (2-3 ore), iar grasimile si mai mult. Se stie ca laptele este mai putin satios decat carnea sau grasimile, adica hranindu-ne numai cu lapte ar tebui sa luam mai multe mese pe zi decat daca ne alimentam si cu alte produse.

Regimul alimentar rational contine alimente care se digera in cateva ore, care permite omului sa lucreze sau sa se odihneasca, mentinand senzatia de saturare. In general, adulti mananca de trei ori pe zi (mese principale), copiii si tinerii avand nevoie si de doua gustari, intercalate intre mesele principale.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Legenda florii Papucul Doamnei

Legenda florii Papucul Doamnei

Legenda florii Papucul Doamnei   In multe creatii ale sale, natura si-a aratat neintrecuta-i maiestrie, dar in lumea florilor, a fluturilor si a pasarilor parca a depasit orice imaginatie. Mii de forme,...

Imagini animate de Halloween

Imagini animate de Halloween

Imagini animate de Halloween   De Halloween se petrece. E timpul pentru farse si glume din cele mai macabre. Pentru ca noaptea de Halloween se apropie, noi iti venim in ajutor si...

O mama de Mihai Eminescu

O mama de Mihai Eminescu

O, mamă ... de Mihai EminescuO, mamă, dulce mamă, din negură de vremiPe freamătul de frunze la tine tu mă chemi;Deasupra criptei negre a sfântului mormântSe scutură salcâmii de toamnă...

Cercei de ciresi

Cercei de ciresi

Cercei de ciresi   Va oferim spre lectura poezia “Cercei de ciresi” …   Se coace rodul verii Intre pasari si sperietori, Copii, cu cercei de ciresi, Topaie prin crengile, norii, Schimbaciosi, crescatori Din minune-n minune;

Ce varsta are portelanul

Ce varsta are portelanul

Ce “varsta”are portelanul? Dupa efectuarea unor amanuntite experiente de laborator, oamenii de stiinta chinezi au ajuns la concluzia ca portelanul a fost inventat in China, in urma cu doua mii de...