Univers de copil

A+ R A-


Hrana cea de toate zilele - gustoasa si satioasa

Hrana cea de toate zilele gustoasa si satioasaPentru o buna digestie si asimilare a hranei, e important sa acordati mare atentie stilului alimentar. Adoptati un stil sanatos si echilibrat de sanatare, acordand atentie deosebita in ceea ce priveste pofta de mancare - apetitul. Chiar daca serviti o masa foarte corect intocmita, ea poate sa nu se digere si asimileze corect, atunci cand o mancam fara placere, fara pofta si pe fuga.

Cand organele tubului digestiv sunt pregatite pentru noi procese digestive si cand organismul are nevoie de noi substante plastice sau energetice, simtim aceasta sub forma senzatiei de foame sau de sete. Pofta de mancare este legata de satisfacerea senzatiei de foame, cu care ocazie, gandul la mancare, mirosul sau vederea ei provoaca secretia sucului gastric. Aceasta secretie mareste, la randul ei, senzatia de foame, apetitul. El apare si se mentine in conditiile in care alimentatia se face la ore regulate. Prelucrarea culinara corecta a alimentelor si adausoul de arome si condimente in proportia admisa le dau gust si miros placut. Aspectul, felul de prezentare a alimentelor (fata de masa, tacamuri, farfurii, etc., stralucind de curatenie), atmosfera calma si calda la masa etc. contribuie la o secretie gastrica normala, care determina si intretine apetitul.

Pofta de mancare se pierde (inapetenta), printr-o alimentatie unilaterala si prin luarea mesei la ore neregulate. Ocupatiile zilnice prea intense, cand omul uita sa manance sau sa in fata farfuriei cu mancare, avand gustul in alta parte, pot duce la pierderea poftei de mancare si deci la stabirea organismului lipsit de substantele necesare. Apetitul este scazut sau chiar absent in stari de boala, emotii puternice.

Sa retinem ca hrana nu trebuie sa fie numai gustoasa ci si satioasa. Dupa cum am luat cantitatea de mancare necesara, dispare senzatia de foame si apare senzatia de saturare (de satietate). Aceasta apare la un anumit nivel de umplere a stomacului cu alimente si tine, mai mult sau mai putin, de natura alimentelor. Unele alimente, ca, de exemplu, laptele si produsele lactatele, trec repede din stomac in intestin. Carnea si ouale raman mai mult (2-3 ore), iar grasimile si mai mult. Se stie ca laptele este mai putin satios decat carnea sau grasimile, adica hranindu-ne numai cu lapte ar tebui sa luam mai multe mese pe zi decat daca ne alimentam si cu alte produse.

Regimul alimentar rational contine alimente care se digera in cateva ore, care permite omului sa lucreze sau sa se odihneasca, mentinand senzatia de saturare. In general, adulti mananca de trei ori pe zi (mese principale), copiii si tinerii avand nevoie si de doua gustari, intercalate intre mesele principale.

Addthis

Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Sceneta de 8 Martie Ziua mamei…

Sceneta de 8 Martie Ziua mamei Ghiocelul suparat

Sceneta de 8 Martie „Ziua mamei” - Ghiocelul suparat   Personaje: Ghiocelul Suparat Puiul de Vant Primavara Raze de Soare - 6 Ghiocei - 4 Furnici - 5 Copii - 5-9 (in functie de numarul copiilor din clasa)

Plaiul tatarilor legenda

Plaiul tatarilor legenda

Plaiul tatarilor - legenda Va oferim spre lectura legenda „Plaiul tatarilor” scrisa de George Bodea, fiind inclusa in cartea pentru copii „Legendele Raraului”. Incepem povestea unui drum care ne-a ramas din vremea...

Mesaje si felicitari de Pasti …

Mesaje si felicitari de Pasti 2016

Mesaje si felicitari de Pasti 2016 Duminica, 31 aprilie 2016, crestinii preznuiesc Invierea Domnului Iisus Hristos. Vorbim despre sfanta sarbatoare de Pasti, ce aduce omenirii speranta manturii si a...

O poveste ghicitoare

O poveste ghicitoare

O poveste ghicitoare   Va oferim spre lectura o poveste ghicitoare, intitulata sugestiv “Ghici”, scrisa de Luiza Vladescu.   O poveste-ghicitoare Ghici, ghiciulica, ghici! Unde am gresit eu oare? Un motan vargat, tarcat, Ghici, ghiciulica, ghici!  

De ce albeste parul

De ce albeste parul

De ce albeste parul? Multa lume se intreaba de ce unor oameni le albeste parul la o anumita varsta si poate chiar la tinerete. Parul creste permanent cam un centimetru pe...