Univers de copil

A+ R A-


Hrana cea de toate zilele - gustoasa si satioasa

Hrana cea de toate zilele gustoasa si satioasaPentru o buna digestie si asimilare a hranei, e important sa acordati mare atentie stilului alimentar. Adoptati un stil sanatos si echilibrat de sanatare, acordand atentie deosebita in ceea ce priveste pofta de mancare - apetitul. Chiar daca serviti o masa foarte corect intocmita, ea poate sa nu se digere si asimileze corect, atunci cand o mancam fara placere, fara pofta si pe fuga.

Cand organele tubului digestiv sunt pregatite pentru noi procese digestive si cand organismul are nevoie de noi substante plastice sau energetice, simtim aceasta sub forma senzatiei de foame sau de sete. Pofta de mancare este legata de satisfacerea senzatiei de foame, cu care ocazie, gandul la mancare, mirosul sau vederea ei provoaca secretia sucului gastric. Aceasta secretie mareste, la randul ei, senzatia de foame, apetitul. El apare si se mentine in conditiile in care alimentatia se face la ore regulate. Prelucrarea culinara corecta a alimentelor si adausoul de arome si condimente in proportia admisa le dau gust si miros placut. Aspectul, felul de prezentare a alimentelor (fata de masa, tacamuri, farfurii, etc., stralucind de curatenie), atmosfera calma si calda la masa etc. contribuie la o secretie gastrica normala, care determina si intretine apetitul.

Pofta de mancare se pierde (inapetenta), printr-o alimentatie unilaterala si prin luarea mesei la ore neregulate. Ocupatiile zilnice prea intense, cand omul uita sa manance sau sa in fata farfuriei cu mancare, avand gustul in alta parte, pot duce la pierderea poftei de mancare si deci la stabirea organismului lipsit de substantele necesare. Apetitul este scazut sau chiar absent in stari de boala, emotii puternice.

Sa retinem ca hrana nu trebuie sa fie numai gustoasa ci si satioasa. Dupa cum am luat cantitatea de mancare necesara, dispare senzatia de foame si apare senzatia de saturare (de satietate). Aceasta apare la un anumit nivel de umplere a stomacului cu alimente si tine, mai mult sau mai putin, de natura alimentelor. Unele alimente, ca, de exemplu, laptele si produsele lactatele, trec repede din stomac in intestin. Carnea si ouale raman mai mult (2-3 ore), iar grasimile si mai mult. Se stie ca laptele este mai putin satios decat carnea sau grasimile, adica hranindu-ne numai cu lapte ar tebui sa luam mai multe mese pe zi decat daca ne alimentam si cu alte produse.

Regimul alimentar rational contine alimente care se digera in cateva ore, care permite omului sa lucreze sau sa se odihneasca, mentinand senzatia de saturare. In general, adulti mananca de trei ori pe zi (mese principale), copiii si tinerii avand nevoie si de doua gustari, intercalate intre mesele principale.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Cum vorbesc animalele

Cum vorbesc animalele

Cum vorbesc animalele?   Copilaşii îndrăgesc animalele. Dar ştiu ei cum vorbesc animalele, oare? Din lumea necuvântătoarelor ... Ia să învăţăm împreună glasul animalelor.   Mâţa zice: miau-miau-miau,Nu găsesc brânză să iau.

Un melc urias din epoca tertia…

Un melc urias din epoca tertiara

Un melc urias din epoca tertiara Ce spuneti despre aceasta coloana sucita, ce s-ar putea crede luata din arhitectura vreunei tari fabuloase si care ar putea prea bine servi...

Jeturi cosmice

Jeturi cosmice

Jeturi cosmice Pana la mijlocul secolului trecut, toate cunostintele despre univers erau obtinute prin intermediul luminii emise de diferite corpuri ceresti. Dar lumina, in drumul ei spre noi, intalneste nori de...

Primul trimestru de sarcina

Primul trimestru de sarcina

Primul trimestru de sarcina   Ai aflat deja ca esti insarcinata, ai trecut de primele emotii si traiesti, alaturi de partenerul tau, bucuria de a deveni mamica si tatic. Dar cum iti...

Premiere romanesti intre anii …

Premiere romanesti intre anii 1700 1990

Premiere romanesti intre anii 1700 - 1990   Premiere romanesti de-a lungul anilor 1700 – 1990.   1708 Spatarul Mihai Cantacuzino intemeiaza pe langa manastirea Coltei din Bucuresti prima institutie spitaliceasca din Tara Romaneasca.   1749-1815 Ioan Piauriu-Molnar, carturar erudit...