Univers de copil

A+ R A-


Igiena respiratiei si guturaiul

Igiena respiratiei si guturaiulPentru a ne pastra si intari sanatatea, nu este suficient sa ne asiguram aer curat, ci sa-l si consumam in cantitatea ceruta. Aceasta inseamna sa avem un aparat respirator bine conformat si in perfecta stare de functionare. La aceasta contribuie foarte mult exercitiile fizice, jocurile sportive, plimbarile in spatii verzi. Masurile vizeaza, in primul rand, persoanele care, prin ocupatia lor zilnica sedentara, respira artificial si stau mult timp in incaperi inchise, cu aer viciat. Elevii se pot gasi si ei in asemenea situatie, in clasa sau acasa.

Iata cateva reguli simple cu privire la desfasurarea respiratiei si la ingrijirea ce trebuie acordata organelor respiratorii.

Respiratia normala se face prin nas, iar acesta trebuie mentinut in perfecta stare de functionare. Secretiile din nas sunt, de obicei, amestecate cu praf. Ele trebuie suflate in batista. Aceasta se face incet: intai, printr-o nara, apoi prin cealalta. Suflarea cu putere si prin ambele nari deodata favorizeaza impingerea secretiei nazale (cu praf si microbi) spre urechi, care se pot astfel infecta si imbolnavi.

Guturaiul. In timpul sezonului rece, mucoasele nazale se pot infecta si imbolnavi, dand guturaiul, care este o inflamatie a mucoasei nazale, cauzata de un virus ce se transmite de la bolnav la omul sanatos prin “ploaia de picaturi” care se formeaza cand bolnavul stranuta, tuseste sau vorbeste, fara sa-si puna batista sau mana la gura. Cu cat suntem mai departe de sursa de infectie, cu atat posibilitatea de contaminare scade. Este una din cele mai contagioase boli ale cailor respiratorii, cu o incubatie scurta, de 1-3 zile.

Nu uitati ca atunci cand tusiti sau stranutati, trebuie sa puneti batista la gura si la nas.

Suflatul nasul in mod corect este urmatorul:

- printr-o nara;

- prin a doua nara.

Guturaiul incepe cu un stranut, apare o secretie nazala, la inceput apoasa, apoi devine mucopurulenta. Respiratia este ingreunata, apoi apar dureri de cap, usoara temperatura.

Guturaiul netratat la timp se poate complica cu otita, faringita, amigdalita, laringita sau chiar de bronsita si penumonie.

In toate aceste complicatii apar semne mai evidente de boala: temperatura ridicata, durere accentuata la nivelul infectiuei (dureri la inghitire, raguseala, etc.).

Fiecare din aceste boli pot determina alte complicatii. Se stie ca amigdalitele pot da nefrite, reumatism: laringitele pot duce la raguseala cronica sau chiar la pierderea vocii. Complicatiile pneumonice pot predispune plamanii pentru tuberculoza pulmonara, boala molipsitoare, cronica.

Prevenirea guturaiului o facem prin calirea organismului, prin folosirea factorilor naturali (aer, apa, soare), a exercitiilor fizice si a sportului, prin izolarea de surse de infectie etc.

In afara de nas, si faringele trebuie mentinut in stare de sanatate. Aceasta o putem face zilnic gargara cu apa cu sare, cu ceai de musetel sau chiar si numai cu apa. Prin acest procedeu se indeparteaza resturile de mancare sau mucozitatile si microbii din regiunea faringiana si amigdaliana.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Exercitii de gimnastica pentru…

Exercitii de gimnastica pentru bebelusi

Exercitii de gimnastica pentru bebelusi Exercitiile de gimnastica pe care le recomandam pentru bebelusi si sugarii sanatosi vor fi efectuate de mama sau de persoana care ingrijeste bebelusul/sugarul, respectand aceeasi secventa....

Sfantul Ilie carutasul Raiului…

Sfantul Ilie carutasul Raiului legenda biblica

Sfantul Ilie, carutasul Raiului legenda biblica   Sfantul Ilie (unul dintre cei mai cunoscuti profeti ai Vechiului Testament, fiul unui preot al Legii vechi) este sarbatorit anual pe data de 20 iulie....

Sfantul Andrei 30 noiembrie 20…

Sfantul Andrei 30 noiembrie 2016

Sfantul Andrei - 30 noiembrie 2016 Ziua de 30 noiembrie 2016 este o zi speciala pentru crestinatate, fiind marcata in calendarul crestin-ortodox drept una din cele mai importante sarbatori romanesti. E...

Intensitatea vazului

Intensitatea vazului

Intensitatea vazului Intensitatea simtului vazului se poate observa usor, intrebuintandu-se tablouri ca acelea de care se servesc oculistii pentru a masura gradele miopiei.

Dieta Grazing

Dieta Grazing

Dieta Grazing In traducere romaneasca, grazing inseamna “a paste”. Observand ca vitele si caii nu se ingrasa, chiar daca sunt lasati toata ziua pe camp, nutritionistii americani le recomanda...