Univers de copil

A+ R A-


Informatii despre apa de baut

Informatii despre apa de baut“Bautura cea mai buna este apa de izvor” zicea cineva intr-o carte de bun sfat. Si … pe drept cuvant, mare adevar.

Apa a fost in toate timpurile si pentru toate vietuitoarele bautura cea mai sanatoasa si mai la indemana fiecaruia. Nu insa toate apele sunt bune de baut. Astfel, apele statatoare de balti si iazuri, nu numai ca nu sunt bune de baut, dar sunt chiar primejdioase si vatamatoare sanatatii omului. Apa de ploaie, de asemenea, nu e buna de baut.

Singurele ape bune sunt cele de rauri, de izvoare si de puturi (fantani). Nici din acestea nu sunt bune toate: apele tulburi, cu miros urat, cu gust salciu (sarat) ori pietros (varos), nu sunt bune de baut.

Raurile care trec prin orase, precum Dunarea si altele, ne dau o apa rea si vatamantoare sanatattii din cauza murdariilor cu care se incarca in trecerea lor prin asemenea orase. Cand nu avem la indemana alte izvoare si suntem nevoiti sa bem apa acestor rauri, atunci sa avem grija ca mai intai sa o filtram/sa o curatim prin anumite aparate numite filtre sau trebuie sa o fierbem. E drept ca apa fiarta e mai putin gustoasa decat cea nefiarta. In schimb, insa, e mai putin periculoasa, mai ales in cazuri de epidemii (bolisti) de tifos si holera, asa cum era pe vremuri. Prin baterea cu piatra acra, apa nu se curata pe deplin.

Pentru ca o apa sa fie buna de baut, trebuie sa ndeplineasca urmatoarele conditii: sa fie limpede, sa fie rece, fara miros si sa aiba un gust placut; sa topeasca sapunul si sa fiarba legumele.

Omul trebuie sa bea zilnic 1-2 litri de apa, adica tocmai atata apa cat pierde din corpul sau sub forma de ud, aburi si sudoare. Apa nu trebuie bauta pe osteneala sau cand suntem prea infierbantati. Cine face astfel se expune sa moara pe loc si sa isi agraveze starea de sanatate, ori, in cazul cel mai fericit, sa se imbolnaveasca de boli grele de stomac si de piept.

Toxiinfectiile alimentare

Toxiinfectiile alimentare

Toxiinfectiile alimentare   Printre afectiunile cele mai raspandite care se manifesta clinic prin sindrom diareic sunt si toxiinfectiile alimentare, boli ale tuturor varstelor. La copilul mare si la adult, agentii patogeni determinanti...

Difteria

Difteria

Difteria   Ce este difteria? Difteria este o boala infectioasa a cailor respiratorii, agentul etiologic fiind Corynebacterium diphtheriae, o bacterie gram-pozitiva, numita si bacilul Klebs Loeffler care produce toxina difterica. Este o boala...

Bronsitele afectiuni ale tract…

Bronsitele afectiuni ale tractului respirator

Bronsitele - afectiuni ale tractului respirator Bronsitele sunt afectiuni acute ale tractului respirator. Cel mai adesea bronsitele acute sunt determinate de infectii virale, bacteriene sau fungice si se caracterizeaza...

Hai sa ne bucuram

Hai sa ne bucuram

Hai sa ne bucuram A fost odata o poveste trista … De mult, cica un baietel voia sa deseneze un papagal – si n-avea hartie, si n-avea creioane colorate, si, pe...

Sa invatam sa desenam un ganda…

Sa invatam sa desenam un gandacel

Să învăţăm să desenăm un gândăcel   Învaţă, alături de noi, cum să desenezi un gândăcel, urmărind poezia de mai jos. E uşor de făcut, iar apoi poţi să îl colorezi.