Univers de copil

A+ R A-


Informatii despre apa de baut

Informatii despre apa de baut“Bautura cea mai buna este apa de izvor” zicea cineva intr-o carte de bun sfat. Si … pe drept cuvant, mare adevar.

Apa a fost in toate timpurile si pentru toate vietuitoarele bautura cea mai sanatoasa si mai la indemana fiecaruia. Nu insa toate apele sunt bune de baut. Astfel, apele statatoare de balti si iazuri, nu numai ca nu sunt bune de baut, dar sunt chiar primejdioase si vatamatoare sanatatii omului. Apa de ploaie, de asemenea, nu e buna de baut.

Singurele ape bune sunt cele de rauri, de izvoare si de puturi (fantani). Nici din acestea nu sunt bune toate: apele tulburi, cu miros urat, cu gust salciu (sarat) ori pietros (varos), nu sunt bune de baut.

Raurile care trec prin orase, precum Dunarea si altele, ne dau o apa rea si vatamantoare sanatattii din cauza murdariilor cu care se incarca in trecerea lor prin asemenea orase. Cand nu avem la indemana alte izvoare si suntem nevoiti sa bem apa acestor rauri, atunci sa avem grija ca mai intai sa o filtram/sa o curatim prin anumite aparate numite filtre sau trebuie sa o fierbem. E drept ca apa fiarta e mai putin gustoasa decat cea nefiarta. In schimb, insa, e mai putin periculoasa, mai ales in cazuri de epidemii (bolisti) de tifos si holera, asa cum era pe vremuri. Prin baterea cu piatra acra, apa nu se curata pe deplin.

Pentru ca o apa sa fie buna de baut, trebuie sa ndeplineasca urmatoarele conditii: sa fie limpede, sa fie rece, fara miros si sa aiba un gust placut; sa topeasca sapunul si sa fiarba legumele.

Omul trebuie sa bea zilnic 1-2 litri de apa, adica tocmai atata apa cat pierde din corpul sau sub forma de ud, aburi si sudoare. Apa nu trebuie bauta pe osteneala sau cand suntem prea infierbantati. Cine face astfel se expune sa moara pe loc si sa isi agraveze starea de sanatate, ori, in cazul cel mai fericit, sa se imbolnaveasca de boli grele de stomac si de piept.

Ilustrata de la Cheia

Ilustrata de la Cheia

Ilustrata de la Cheia La Cheia, frumusetea si prospetimea se intalnesc la tot pasul. Baltesc in forme si culori variate, dispuse in carnatia frematatoare a pajistilor, in verdele amar...

Piersicile proprietati si bene…

Piersicile proprietati si beneficii pentru sanatate

Piersicile - proprietati si beneficii pentru sanatate Vorbind despre piersica -fruct, merita sa amintim ca s-a nascut, probabil, cu cateva mii de ani in urma, in China. A fost...

Alimente energetice in regimul…

Alimente energetice in regimul femeii insarcinate

Alimente energetice in regimul femeii insarcinate   Alimentele energetice in regimul femeii insarcinate sunt reprezentate de proteine (necesare construirii tesuturilor), glucide sau zaharuri (necesare arderilor, aidoma combustibilului cu care se alimenteaza o...

Cocosul de mesteacan

Cocosul de mesteacan

Cocosul de mesteacan Cocosul de mesteacan (Lyrurus tetrix) este intalnit la noi in nordul Carpatilor Rasariteni, in cateva statiuni din Muntii Rodnei si in imprejurimile localitatii Carlibaba. Efectivul este mic, dar...

Prima lege a ereditatii a lui …

Prima lege a ereditatii a lui Mendel

Prima lege a ereditatii a lui Mendel Mendel a fost un modest profesor de matematica, care si-a ridicat la rangul de legi biologice rezultatele indelungatei sale activitati, lucru facut abia de...