Ingrijirea corecta a dintilor
De-a lungul vietii avem doua dentitii naturale. Din aceasta cauza trebuie sa acordam o atentie mare danturii permanente. Daca ne ocupam de ingrijirea corecta a dintilor, acestia pot rezista o viata.
Astfel, trebuie sa ne spalam pe dinti cu regularitate si cel putin de doua ori pe zi, timp de 3 pana la 5 minute. Trebuie sa o facem cu o periuta suficient de dura pentru a stimula gingiile prin frecare. O perie moale si uzata nu are nici o actiune. E bine sa periem dintii mai intai cu un amestec de sare si bicarbonat (jumatate sare, jumatate bicarbonat), apoi cu pasta de dinti pe care o dorim. Cel mai important de retinut este faptul ca trebuie sa incepem si sa sfarsim prin a acorda atentie in primul rand gingiilor noastre si nu dintilor propriu-zis. Trebuie sa frecam energic de sus in jos pe cele de sus si de jos in jus pe cele inferioare. Amandoua partile gingiilor au nevoie sa fie periate (si cea interioara si cea exterioara), atat pentru gingiile de sus, cat si pentru cele de jos.
Un alt aspect important consta in folosirea atei dentare. E bine sa folosim cu regularitate firul dentar pentru dinti si gingii.nu e excesiv sa folositi in fiecare seara. De asemenea, trebuie sa folositi ata dentara de fiecare data cand mancati o friptura, cane la cuptor sau un aliment ce contine fibre dure – porumb, cereale, etc. se rupe un fir de 20-25 cm din cutie si se infasoara bine in jurul unui deget de la mana stanga si unul de la mana dreapta. Dupa ce l-am fixat, putem impinge ata in spatiul dintre dinti imprimandu-i o miscare usoara de du-te – vino inainte si inapoi si dintr-o parte in alta pentru a elimina portinunile de alimente care s-au intepenit aici si pe care nu le putem scoate cu periuta.
Se poate folosi apa de gura. Aceasta va fi folosita in mod frecvent doar de cei care sufera de o anumita afectiune. In caz contrar, folosirea apei de gura in mod frecvent, pe o perioada lunga de timp, duce la ingalbenirea dintilor deoarece aceasta contine o substanta numita clorhexidina.
La acestea se adauga consumarea de bauturi si alimente care permit cresterea dintilor, precum si vizitele regulate la medicul stomatolog sau la tehnicianul de igiena orala pentru control si curatare. Indicat ar fi sa mergem la dentist de cel putin doua ori pe an. In acest fel, cariile pot fi descoperite si plombate inaine de a distruge dintii. De asemenea, pot fi curatate depozitele de diverse saruri care se depun pe dinti in timpul meselor inainte de a irita gingiile.
Acordand o atentie cuvenita acestor detalii, aparent simple, putem salva dintii de o serie intreaga de probleme.
- 01/10/2013 17:18 - Primul ajutor in stopul cardio respirator
- 30/09/2013 23:42 - Igiena colectivitatilor de copii si tineri
- 30/09/2013 13:15 - Masuri profilactice in parazitoze
- 24/09/2013 13:39 - Ambliopia un test pentru ochii copiilor nostri
- 17/09/2013 22:57 - Alimentatia umana si necesitatile calorice
- 09/06/2013 15:26 - Copiii sensul vietii
- 14/05/2013 14:41 - Cum prevenim toxiinfectiile alimentare de vara la copii
- 23/04/2013 17:40 - Varstele femeii
- 18/04/2013 14:01 - Cum dormiti pozitii si semnificatie
- 17/04/2013 17:53 - Adolescenta si sportul