Univers de copil

A+ R A-


Iodul si sarea in alimentatie

Desi se afla in cantitati foarte mici in corpul omenesc, iodul este esential in compozitia chimica a acestuia. El intra in formarea hormonilor tiroidieni, care favorizeaza functionarea tuturor organelor. Lipsa de iod in organism duce la dezechilibrul acestei activitati. In regiunile in care apa este lipsita de iod, oamenii sunt gusati. O alta consecinta neplacuta a lipsei de iod din organism este arteroscleroza, ceea ce inseamna imbatranire.

Iodul se gaseste in: pestii si racii de mare, in algele marine, in carne, lapte, verdeturi, fructe, apa, in starea obisnuita si mai ales in untura de peste.

Aceste alimente isi iau iodul fie de la tarmul marilor, fie din topirea iodului din unele stanci, de catre apele izvoarelor.

Surplusul de iod se inmagazineaza in corp, si se foloseste atunci cand acesta lipseste din alimentatie.

Dintre toate celelalte saruri minerale care se gasesc in mod obisnuit in mai toate alimentele, cea mai importanta este sarea de bucatarie. Ea se gaseste in stare naturala, nu trebuie deci sa o cautam in alte alimente. Parerea specialistilor este ca 6,5 g pe zi pentru un adult de 65 de kg, e o cantitate suficienta, pentru a alimentatie sanatoasa si gustoasa. Cantitatile mari de sare silesc organismul sa ia multa apa, imbiband organele cu mai multa apa decat este nevoie si ingreunand, astfel, functionarea lor. Nu este indicat sa se sareze prea tare mancarea, in mancare excitand stomacul si silindu-l sa secrete prea mult. Sa ne multumim deci cu sarea pusa la prepararea mancarurilor si care nu trebuie sa depaseasca cantitatea prevazuta.

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Legenda Babei Dochia

Legenda Babei Dochia

Legenda Babei Dochia   Romanii sarbatoresc pe 1 Martie, nu numai prima zi de primavera ci si Ziua Babei Dochia. In mitologia romana, Baba Dochia era asociata cu zeita Junona. In alte...

Ursul pacalit de vulpe de Ion …

Ursul pacalit de vulpe de Ion Creanga poveste audio video

Ursul pacalit de vulpe de Ion Creanga poveste audio-video Asculta si urmareste povestea Ursul pacalit de vulpe de Ion Creanga.

Povestea iedutului

Povestea iedutului

Povestea iedutului Va oferim spre lectura “Povestea iedutului” scrisa de Ana Rom. Bunica avea un iedut. Ii era foarte drag acest iedut, cu parul lins, cu botisorul negru si cu ochii...

Nutrienti si alimentatie sanat…

Nutrienti si alimentatie sanatoasa

Alimentatie sanatoasa. Nutrienti   Alimentatia este importanta pentru sanatatea si echilibrul organismului. Alimentatia este un proces voluntar si constient, deci educabil. Aceasta depinde de o decizie libera a individului. De aceea, aderarea la...

Hipertensiunea arteriala la co…

Hipertensiunea arteriala la copii si adolescenti

Hipertensiunea arteriala la copii si adolescenti Generalizarea practicii de a se lua presiunea arteriala, cu ocazia diverselor examene clinice, la copii si la adolescenti, a modificat oarecum perspectiva medicala privind HTA....