Lactatia sau producerea laptelui matern
Ce este lactatia si rolul acesteia
Lactatia este procesul prin care laptele matern este secretat de glandele mamare si mentinut pe o perioada nedefinita, de la caz la caz. Laptele matern incepe sa se formeze inca din perioada sarcinii. Laptele matern are un rol deosebit de important in nutritia, dar si protectia nou-nascutului.
Etapele lactatiei
Mamogeneza se refera la dezvoltarea glandelor mamare (sanilor) pe parcursul sarcinii, atat a canalelor galactofere (canalele prin care se secreta lactele catre bebelus) cat si a acinilor glandulari (locul unde se produce laptele matern la nivelul sanului).
Lactogeneza (productia laptelui) incepe dupa nastere. Pana in ziua a 5-a dupa nastere este secretat colostrul, care este un lichid galben-oranj ce contine mai multe minerale si proteine (globuline) si mai putine glucide si grasimi decat laptele. Compozitia colostului: proteine 2,7%; grasimi 2,9%; lactoza 5,3%; saruri minerale 0,3%; apa 88,8%. In colostru s-a constatat si prezenta anticorpilor IgA asigurand protectia nou-nascutului impotriva germenilor patogenici enterici (bacterii din intestin care pot provoca infectii). Pe langa imunoglobuline in colostru se mai gasesc: macrofage, complement, limfocite (factori cu rol in apararea impotriva infectiilor) precum si multi alti factori care fac din laptele uman alimentul ideal pentru nou-nascut si sugarul pana la 6 luni. Colostrul se transforma treptat in lapte in decurs de 4 saptamani.
Lactopoieza se refera la mentinerea secretiei lactate pe tot parcursul perioadei de alaptare. Perioada de alaptare variaza de la femeie la femeie si de la cat este dispus bebelusul sa se hraneasca la san. Secretia de lapte se mentine singura pe toata perioada alaptatului fiind permanent stimulata de actul suptului.
Galactochineza reprezinta procesul propriu-zis de ejectie al laptelui. Se realizeaza prin contracţia celulelor mioepiteliale care are la baza un reflex neuroendocrin.
Hormonii care influenteaza secretia lactata
Hormonii implicati in lactatie sunt urmatorii: progesteronul, estrogenii, hormonul lactogen placentar, prolactina, cortizonul si insulina care actioneaza spre a stimula si dezvolt glanda mamara. Procesul are loc in ductele galactofore ale glandei mamare, sub influenta unor hormoni precum prolactina si oxitocina. Prolactina este hormonul principal asociat lactatiei, nivelul ei crescand atat in timpul sarcinii, cand determina cresterea in volum a glandei mamare, cat si dupa nastere, cand stimuleaza lactogeneza, productia ei fiind stimulata de supt. Oxitocina are si efect aditiv prolactinei, determinand eliberarea si exteriorizarea laptelui prin mamelon. Dezvoltarea sanului si promovarea capacitatii de alaptare sunt si ele sub control hormonal exercitat de estrogeni, progesteron si hormonul lactogen placentar, care isi intensifica activitatea stimulatoare incepand cu trimestrul al 2-lea de sarcina. Exista o stransa legatura intre actiunile acestor hormoni, activitatea lor nedesfasurandu-se independent unul fata de celelalt. Estrogenii, de exemplu, sunt hormoni care stimuleaza productia de prolactina in timpul sarcinii. Prolactina, la randul ei, va influenta maturarea glandelor mamare si lactatia.
Pe parcursul sarcinii inceperea lactatiei este inhibata prin progesteronul si estrogenii secretati de placenta. Dupa nastere apare o scadere accentuata a nivelului acestor hormoni ceea ce face sa dispara influentele lor inhibitorii. Apare astfel o crestere a productiei de lactalbumina care duce si la cresterea lactozei. Prolactina actioneaza si ea declansand secretia lactata. Oxitocina este cea care stimuleaza ejacularea laptelui, determinand contractia celulelor ce formeaza ductele (canalele de secretie) glandelor mamare. Eliminarea laptelui are la baza un reflex initiat de actul suptului. Suptul stimuleaza cresterea nivelului de oxitocina care la randul ei determina si o eliberare reflexa de prolactina, astfel se realizeaza stimularea in continuare a productiei si secretiei de lapte. In lipsa suptului, cantitatea de lapte pe care o secreta sanul mamei se reduce progresiv.
Faze in ciclul lactatiei
Exista trei faze in ciclul lactatiei: golire prin subtul bebelusului (7-20 min), refractara, in care nu se mai secreta lapte (aproximativ 3 ore) si de umplere (20-30 min). Secretia lacatata are, spre exemplu, la 2 saptamani de la nastere un volum de 500 ml, iar la 2 luni 800 – 1.000 ml.
La fiecare supt, cantitatea initiala de lapte este mai bogata in lactoza si proteine, iar la sfarsitul actului devine abundenta in lipide (acestea reprezentand de fapt, sursa principala de energie a sugarului). Daca se colecteaza o anumita cantitate de lapte, se pune intr-un pahar de sticla si se lasa 30 de minute, se poate observa ca se vor separa 2 faze: una apoasa, la baza paharului, si una cremoasa, grasa, consistenta, la suprafata. Acest lucru apare ca rezultat direct al lipsei de omogenitate ce caracterizeaza laptele de provenienta umana.
Surse si adrese web utile:
http://www.sfatulmedicului.ro/Nutritia-copiilor/alimentatia-naturala-a-sugarului-alaptarea_1511
http://www.sfatulmedicului.ro/Lauzia/alaptarea_1098
- 31/07/2013 15:19 - Saptamana Internationala a Alaptarii Sprijin in alaptare
- 18/10/2012 12:23 - Laptele matern si comportamentul mamei in timpul alaptarii
- 17/03/2012 04:00 - Beneficiile alaptarii pentru mama
- 14/03/2012 16:04 - Beneficiile alaptarii pentru copii
- 13/03/2012 14:33 - Compozitia laptelui matern
- 10/03/2012 04:00 - Perioada de alaptare
- 03/08/2011 16:23 - Alaptarea si Saptamana Mondiala a Alaptarii