Univers de copil

A+ R A-


Lactatia sau producerea laptelui matern

 

lactatiaCe este lactatia si rolul acesteia

Lactatia este procesul prin care laptele matern este secretat de glandele mamare si mentinut pe o perioada nedefinita, de la caz la caz. Laptele matern incepe sa se formeze inca din perioada sarcinii. Laptele matern are un rol deosebit de important in nutritia, dar si protectia nou-nascutului.

 

Etapele lactatiei

Mamogeneza se refera la dezvoltarea glandelor mamare (sanilor) pe parcursul sarcinii, atat a canalelor galactofere (canalele prin care se secreta lactele catre bebelus) cat si a acinilor glandulari (locul unde se produce laptele matern la nivelul sanului).

Lactogeneza (productia laptelui) incepe dupa nastere. Pana in ziua a 5-a dupa nastere este secretat colostrul, care este un lichid galben-oranj ce contine mai multe minerale si proteine (globuline) si mai putine glucide si grasimi decat laptele. Compozitia colostului: proteine 2,7%; grasimi 2,9%; lactoza 5,3%; saruri minerale 0,3%; apa 88,8%. In colostru s-a constatat si prezenta anticorpilor IgA asigurand protectia nou-nascutului impotriva germenilor patogenici enterici (bacterii din intestin care pot provoca infectii). Pe langa imunoglobuline in colostru se mai gasesc: macrofage, complement, limfocite (factori cu rol in apararea impotriva infectiilor) precum si multi alti factori care fac din laptele uman alimentul ideal pentru nou-nascut si sugarul pana la 6 luni. Colostrul se transforma treptat in lapte in decurs de 4 saptamani.

Lactopoieza se refera la mentinerea secretiei lactate pe tot parcursul perioadei de alaptare. Perioada de alaptare variaza de la femeie la femeie si de la cat este dispus bebelusul sa se hraneasca la san. Secretia de lapte se mentine singura pe toata perioada alaptatului fiind permanent stimulata de actul suptului.

Galactochineza reprezinta procesul propriu-zis de ejectie al laptelui. Se realizeaza prin contracţia celulelor mioepiteliale care are la baza un reflex neuroendocrin.

 

Hormonii care influenteaza secretia lactata

Hormonii implicati in lactatie sunt urmatorii: progesteronul, estrogenii, hormonul lactogen placentar, prolactina, cortizonul si insulina care actioneaza spre a stimula si dezvolt glanda mamara. Procesul are loc in ductele galactofore ale glandei mamare, sub influenta unor hormoni precum prolactina si oxitocina. Prolactina este hormonul principal asociat lactatiei, nivelul ei crescand atat in timpul sarcinii, cand determina cresterea in volum a glandei mamare, cat si dupa nastere, cand stimuleaza lactogeneza, productia ei fiind stimulata de supt. Oxitocina are si efect aditiv prolactinei, determinand eliberarea si exteriorizarea laptelui prin mamelon. Dezvoltarea sanului si promovarea capacitatii de alaptare sunt si ele sub control hormonal exercitat de estrogeni, progesteron si hormonul lactogen placentar, care isi intensifica activitatea stimulatoare incepand cu trimestrul al 2-lea de sarcina. Exista o stransa legatura intre actiunile acestor hormoni, activitatea lor nedesfasurandu-se independent unul fata de celelalt. Estrogenii, de exemplu, sunt hormoni care stimuleaza productia de prolactina in timpul sarcinii. Prolactina, la randul ei, va influenta maturarea glandelor mamare si lactatia.

Pe parcursul sarcinii inceperea lactatiei este inhibata prin progesteronul si estrogenii secretati de placenta. Dupa nastere apare o scadere accentuata a nivelului acestor hormoni ceea ce face sa dispara influentele lor inhibitorii. Apare astfel o crestere a productiei de lactalbumina care duce si la cresterea lactozei. Prolactina actioneaza si ea declansand secretia lactata. Oxitocina este cea care stimuleaza ejacularea laptelui, determinand contractia celulelor ce formeaza ductele (canalele de secretie) glandelor mamare. Eliminarea laptelui are la baza un reflex initiat de actul suptului. Suptul stimuleaza cresterea nivelului de oxitocina care la randul ei determina si o eliberare reflexa de prolactina, astfel se realizeaza stimularea in continuare a productiei si secretiei de lapte. In lipsa suptului, cantitatea de lapte pe care o secreta sanul mamei se reduce progresiv.

 

Faze in ciclul lactatiei

Exista trei faze in ciclul lactatiei: golire prin subtul bebelusului (7-20 min), refractara, in care nu se mai secreta lapte (aproximativ 3 ore) si de umplere (20-30 min). Secretia lacatata are, spre exemplu, la 2 saptamani de la nastere un volum de 500 ml, iar la 2 luni 800 – 1.000 ml.

 

La fiecare supt, cantitatea initiala de lapte este mai bogata in lactoza si proteine, iar la sfarsitul actului devine abundenta in lipide (acestea reprezentand de fapt, sursa principala de energie a sugarului). Daca se colecteaza o anumita cantitate de lapte, se pune intr-un pahar de sticla si se lasa 30 de minute, se poate observa ca se vor separa 2 faze: una apoasa, la baza paharului, si una cremoasa, grasa, consistenta, la suprafata. Acest lucru apare ca rezultat direct al lipsei de omogenitate ce caracterizeaza laptele de provenienta umana.

 

 

Surse si adrese web utile:

http://www.sfatulmedicului.ro/Nutritia-copiilor/alimentatia-naturala-a-sugarului-alaptarea_1511

http://www.sfatulmedicului.ro/Lauzia/alaptarea_1098

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

De vorba cu oameni celebri

De vorba cu oameni celebri

De vorbă cu oameni celebri   Pe patul de moarte, Beaumarchais a fost întrebat: „Cum mai merge”? Spiritual până la sfârşit, Beaumarchais a răspuns: „Nu mai merge, se duce”!   Odată, în cabinetul academicianului...

In cautarea planetelor extraso…

In cautarea planetelor extrasolare

In cautarea planetelor extrasolare Singurele forme de viata pe care le cunoastem sunt cele bazate pe chimia organica, iar singurele locuri unde stim ca ar putea exista viata sunt planetele. Asadar,...

Despre memoria si viata furnic…

Despre memoria si viata furnicilor

Despre memoria si viata furnicilor Toate furnicile dintr-un furnicar se cunosc intre ele chiar dupa cateva luni. Pana a se ajunge la aceasta concluzie, s-au facut numeroase si diverse experiente. S-au...

Vai ape si trecatori

Vai ape si trecatori

Vai, ape si trecatori Pamantul Romaniei este brazdat de foarte multe vai, prin care serpuiesc numeroase ape limpezi si racoroase. In cele ce urmeaza, le prezentam pe cele mai...

Cunostinta cu papagalul

Cunostinta cu papagalul

Cunostinta cu papagalul Va oferim spre lectura povestirea „Cunostinta cu papagalul” scrisa de Mircea Pop, iar ilustratia e semnata de Done Stan. Dintre toate minunatiile de pasari pe care...