Univers de copil

A+ R A-


Laptele matern si comportamentul mamei in timpul alaptarii

Laptele matern are un rol esential in asigurarea cresterii armonioase a nou-nascutului si in prevenirea tuturor imbolnavirilor sau in profilaxia rahitismului. Laptele matern, prin complexitatea lui este superior tuturor altor tipuri de lapte. Superioritatea lui consta in calitatile sale de ordin cantitativ (continut ridicat de lactoza si vitamine – in special A, E si C), dar si calitativ (proteine cu un continut ridicat de albumina, picaturi de gasime mult mai mici si mai usor de digerat, continut ridicat de fier etc.).

Totodata, laptele matern, este cea mai la indemana si cea mai buna forma de alimentatie pentru sugar. In plus, laptele matern influenteaza pozitiv si organismul mamei, creandu-i acesteia o stare de satisfactie, si contribuie la cimentarea legaturilor dintre mama si bebelus.

Astfel, daca este posibil, mamele ar trebuie sa alapteze copilul cat mai mult timp posibil, dar mai ales in primele luni de viata.

Daca tin la sanatatea micutului lauzele, in perioada alaptatului, ar trebui sa renunte complet la fumat si alcool, la excesul de cafea si medicamente, intrucat acestea influenteaza negativ calitatea si chiar cantitatea laptelui matern. Acest fenomen se va rasfrange negativ si asupra sugarului si va influenta dezvoltarea lui normala. Spre exemplu, in timpul alaptarii, o mama care fumeaza isi poate intoxica bebelusul prin intermediul laptelui, datorita componentelor toxice ale tutunului patrunse in acesta. Din pacate, multe mame care au incetat sa fumeze in perioada sarcinii, isi reiau acest obicei in perioada alaptarii. In literatura de specialitatea se relateaza cazul unei mame care si-a otravit nou-nascutul in varsta de 6 saptamani ca urmare a faptului ca aceasta fuma cate 20 de tigari pe zi. Chiar si in cazul in care camera sugarului este bine aerisita si nu se fumeaza in ea, el este supus toxinelor din tutun daca mama este fumatoare, deoarece nicotina, substanta deosebit de toxica se elimina si prin laptele matern in perioada alaptarii. O alta consecinta negativa a fumatului in perioada alaptarii este aceea ca acest viciu duce si la scaderea cantitatii laptelui matern, atat de necesar nou-nascutului.

In ceea ce priveste alcoolul consumat de mamele care alapteaza, acesta difuzeaza din sange in glanda mamara si apoi trece in lapte. Consumul de lapte alcoolizat produce sugarului tulburari nervoase, scaderea greutatii si alte consecinte pe termen mediu si lung, iar la femeia alcoolica capacitatea de alaptare este scazuta.

Consumul de cafea de catre mama care alapteaza este de asemenea daunator, ca urmare a trecerii cofeinei si in secretia lactata, stimuleaza sistemul nervos al sugarului, acesta fiind plapand, cu o fata bolnavicioasa, agitat si plangaret. Mama este alertata de starea copilului, fara sa banuiasca faptul ca ea insasi este cauza producerii agitatiei acestuia, prin consumul abuziv de cafea.

Consumul de medicamente de catre mama in perioada de alaptare trebuie facut cu mare prudenta datorita actiunii exercitate atat asupra fiziologiei lactatiei, cat si posibilitatii de aparitie a unor efecte secundare nedorite asupra sugarului. Substantele medicamentoase prezente in circulatia sangelui matern trec in celulele alveolare si de aici in lapte, procesul fiind dependent de lipo si hidrosolubilitatea lor, precum si de concentratia lor sangvina.

Unele medicamente folosite de catre mama in perioada alaptarii trec in secretia lactata, modificand gustul si mirosul laptelui matern, ceea ce il face pe sugar sa refuze suptul, iar alte medicamente influenteaza scaderea laptelui matern.

O importanta deosebita prezinta eliminarea unor medicamente nocive prin glandele mamare, mai ales in perioada de lactatie, fenomen ce constituie un risc potential pentru o serie de tulburari sau chiar accidente grave la sugari.

Dezvoltarea normala a nou-nascutului depinde, in primul rand, de conduita mamei in perioada alaptarii, de grija acesteia de a-i asigura un lapte nepoluat in agenti novici.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Sceneta de 8 Martie Ziua mamei…

Sceneta de 8 Martie Ziua mamei Ghiocelul suparat

Sceneta de 8 Martie „Ziua mamei” - Ghiocelul suparat   Personaje: Ghiocelul Suparat Puiul de Vant Primavara Raze de Soare - 6 Ghiocei - 4 Furnici - 5 Copii - 5-9 (in functie de numarul copiilor din clasa)

Portret de caine

Portret de caine

Portret de caine   Va oferim spre lectura poezia “Portret de caine”. Versurile au fost scrise de Constanta Buzea, iar ilustrata a fost realizata de Hadai Klara.   Am nas de cauciuc si par...

Mesaje sms felicitari si statu…

Mesaje sms felicitari si statusuri pentru mama de 8 Martie Ziua mamei

Mesaje, sms, felicitari si statusuri pentru mama de 8 Martie - Ziua mamei Mama e primul cuvant. E cuvantul cel mai inaltator si un sentiment de dragoste ne invaluie chipul...

Porumbelul simbol al pacii

Porumbelul simbol al pacii

Porumbelul - simbol al pacii Porumbelul cu ramura de maslin in cioc reprezinta un simbol al pacii in intreaga lume. Porumbelul reprezinta pasarea aducatoare de vesti bune, determinand speranta, armonie,...

Inventiile intre eroare si ama…

Inventiile intre eroare si amatorism

Inventiile intre eroare si amatorism Paradoxal, nu putine inventii s-au nascut din intamplare sau ca urmare a unor erori. Este cunoscut cazul lucratorului care, din greseala a inventat hartia sugativa. In...