Univers de copil

A+ R A-


Legenda lui Romulus si Remus

 

romaMitul lui Romulus si Remus este foarte cunoscut din lucrarea lui Titus Livius ("Ab Urbe condita" - "De la intemeierea Romei") si este una dintre legendele care sta la baza intemeierii Romei. Romulus si fratele sau geaman Remus au intemeiat orasul Roma, in locul unde fusesera alaptati de o lupoaica atunci cand erau sugari. Dupa istoricul roman Marcus Terentius Varro, data intemeierii Romei este 21 aprilie 753 i.Hr.

 

Potrivit legendei, Romulus si Remus au fost fiii lui Rhea Silvia, fiica regelui Numitor din Alba Longa. Alba Longa este un oras mitologic, localizat pe muntele Alban, in sud-estul viitoarei Rome. Inainte de nasterea gemenilor, Numitor a fost ucis de catre fratele sau mai mic Amulius, care a obligat-o pe Rhea sa devina vestala, pentru a nu putea da nastere unor posibili rivali la titlul sau. Totusi, Rhea a ramas insarcinata cu zeul razboiului Marte si le-a dat nastere lui Romulus si Remus. Amulius a cerut ca sugarii sa fie inecati in Tibru, insa acestia au ajuns la mal la poalele muntelui Palatin. Acestia supravietuiesc insa, fiind hraniti de o lupoaica, animalul lui Marte, despre care se crede ca ar fi fost trimisa de zeu sa ii ocroteasca copii. Aici au fost gasiti de ciobanul Faustulus.

 

Crescuti de Faustulus si nevasta sa, gemenii au devenit mai tarziu liderii unei trupe de tineri ciobani razboinici. Dupa ce au aflat adevarata lor identitate, ei au atacat orasul Alba Longa, l-au ucis pe maleficul Amulius si l-au repus pe tron pe bunicul lor. Dupa aceea gemenii au decis sa intemeieze un oras pe locul in care fusesera salvati cand erau copii.

 

Ei se cearta asupra pozitiei exacte a viitorului oras. Romulus dorea construirea orasului pe Colina Palatina, dar Remus era in favoarea construirii sale pe Colina Aventina, mai usor de fortificat. Dar fiindca erau gemeni, au hotarat ca zeii sa le arate prin auspicii cine va da numele cetatii si cine o va conduce. Romulus isi alege ca punct de observatie Palatinul, iar Remus, Aventinul. Legenda spune ca i s-a aratat mai intai lui Remus semn prevestitor, zeii trimitand in zbor deasupra Aventinului, sase vulturi. Dar si lui Romulus i-au fost trimisi in zbor vulturi, nu sase, ci doisprezece. Aceasta a fost pricina discordiei, ce a alimentat o lupta sangeroasa in care Remus a murit rapus de sabia fratelui sau. Romulus a devenit astfel conducatorul asezarii, care a fost denumita “Roma”, dupa numele sau.

 

Localizat intre Circus Maximus si Forumul Roman, Palatinul este colina centrala a Romei si totodata unul dintre cele mai vechi locuri ale orasului. Aici este locul nasterii legendei lui Remus si Romulus, cei doi intemeietori ai Romei, crescuti de lupoaiaca in pestera Lupercal.

 

In privinta mortii lui Remus s-a vehiculat si alta legenda. Ea spune ca Remus s-a infuriat datorita victoriei lui Romulus. Atunci cand Romulus incepe saparea transeei unde avea sa treaca peretii orasului sau (21 aprilie 753 i.Hr.), Remus ridiculizeaza unele parti din munca sa si obstructioneaza constructia. La final, Remus sare peste transee, un semn rau, din moment ce aceasta implica faptul ca orasul era usor de patruns. In acel moment, Romulus il ucide pe fratele sau. Romulus, cel ce avea sa dea numele cetatii Roma isi ucide fratele spunand: "Asa sa piara de acum inainte toti aceia care vor indrazni sa sara zidurile ridicate de mine!" Si Faustulus este ucis in batalie. Odata cu incetarea acesteia, Romulus ii ingroapa atat pe Remus, cat si pe Faustulus; apoi continua sa construiasca orasul.

 

Pentru a popula orasul, Romulus a oferit azil fugarilor si exilatilor. Romulus creeaza reputatia Romei drept un azil pentru toti cei care doreau o viata noua. Din aceasta cauza, Roma atrage o populatie de exilati, refugiati, criminali, ucigasi si sclavi fugari. Populatia Romei creste atat de tare incat orasul ocupa cinci dintre cele sapte coline ale Romei: Colina Capitoliului, Colina Aventina, Colina Celiana, Colina Quirinala si Colina Palatina. Romulus insa, vedea ivindu-se o problema. Vazand orasul sau umplandu-se cu straini, putini dintre acestia avand neveste, Romulus a decis ca era nevoie sa umple orasul sau si cu femei.

 

Pentru a rezolva problemele sale, Romulus tine un festival, Consualia, invitand tribul vecinilor sabini pentru a asista la eveniment. Sabinii au venit aducandu-si si fiicele la festival. Romulus planificase sa rapeasca femeile sabine si sa le duca la Roma pentru cetatenii sai. Cand Sabinii au ajuns, Romulus s-a asezat in randurile senatorilor sai, imbracat in vesminte de culoare rosu inchis. Semnalul ca acum era momentul de a actiona era ridicarea si indoirea mantiei, iar apoi aruncarea acesteia in jurul sau. Inarmati cu sabii, multi dintre adeptii sai stateau cu privirea atintita catre Romulus, iar cand acesta a dat semnalul, au scos sabiile din teaca si au inceput sa strige, capturand fiicele sabinilor, dar permitand si incurajand barbatii sa scape nevatamati. In total, in jur de 700 femei sabine au fost capturate si duse la Roma. Acest eveniment este amintit in variate opere de arta intitulate "Rapirea sabinelor". Astfel a inceput un razboi, insa femeile sabinilor au intervenit pentru a-i impiedica pe barbatii din trib sa atace Roma. A fost semnat un tratat de pace, iar comunitatile au fuzionat sub conducerea comuna a lui Romulus si a regelui sabinilor, Titus Tatius. Moartea prematura a lui Tatius, probabil provocata de Romulus, l-a lasat pe acesta in postura de rege unic. Astfel s-a infiintat Roma.

 

Dupa o domnie lunga si plina de succese, Romulus a murit in circumstante obscure. Multi romani au crezut ca el a fost transformat in zeu si l-au divinizat sub forma zeitatii numite Quirinius. Dupa Romulus, au mai existat sase regi ai Romei, iar despre ultimii trei dintre ei se crede ca au fost etrusci.

 

Cetatea Roma va fi un oras infloritor ca niciun altul, dar va fi intotdeauna urmarit de un destin implacabil, din pricina fratricidului ce a stat la baza intemeierii sale.

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

La steaua de Mihai Eminescu

La steaua de Mihai Eminescu

La steaua de Mihai EminescuLa steaua care-a răsăritE-o cale-atât de lungă,Că mii de ani i-au trebuitLuminii să ne-ajungă.

An Nou Fericit in mai multe li…

An Nou Fericit in mai multe limbi straine

An Nou Fericit in mai multe limbi straine   Cu siguranta aveti prieteni, membri ai familiei sau simple cunostinte plecate in strainatate. Fiti atenti si faceti-le o surpriza placuta transmitandu-le urarea de...

Sonet I Afara-i toamna de Miha…

Sonet I Afara-i toamna de Mihai Eminescu

Sonet I Afară-i toamnă de Mihai Eminescu   Afară-i toamnă, frunza-mprăştiată,Iar vântul svârlă-n geamuri grele picuri,Şi tu citeşti scrisori din roase plicuriŞi într-un ceas gândeşti la viaţa toată.  

Flori de gheata la fereastra

Flori de gheata la fereastra

Flori de gheata la fereastra Va oferim spre lectura poezia “Flori de gheata la fereastra”. Stau cu geamul fata-n fata Si privesc spre flori de gheata. Iata, sticla e-o gradina, Care-aduce la lumina Irisi,...

Sms urari si felicitari de Flo…

Sms urari si felicitari de Florii

Sms, urari si felicitari de Florii   La multi ani de Florii pentru toti cei care poarta nume de floare! Fiti si voi alaturi de ei si transmiteti-le cele mai speciale sms-uri,...