Univers de copil

A+ R A-


Luna - mitologie, credinte si superstitii

 

Cand vine vorba despre Luna exista intotdeauna o doza de mister. Ea a fascinat dintotdeauna toate civilizatiile Globului si astfel de-a lungul timpului s-au adunat o serie de legende, superstitii si credinte.

 

Luna la antici

In antichitate, sumerienii considerau ca Luna este un zeu si in consecinta ii aduceau acesteia o serie de ofrande.

Babilonienii credeau ca Luna are suflet si ca se plimba pe cer intr-o barca, iar stelele sunt vaslasii. Egiptenii au ridicat Luna la rang de zeita a fertilitatii.

Tot in antichitate se credea ca luna este facuta din argint, avand astfel puterea de a atrage banii. Luna plina era, cu precadere favorabila, intrucat era mai bogata si mai darnica.

In mitologia greaca, mai multe zeitati feminine au fost asociate cu Luna. Prima a fost Selene. Numele provine de la cuvantul grecesc “selas”, care inseamna lumina. Ea era imaginata ca o femeie frumoasa, stralucitoare, cu o diadema pe crestet care strabate cerul intr-un car de argint. Ulterior, ea a fost identificata cu Artemis (considerata sora geamana a lui Phoebus Apollo). Ea era zeita Lunii dar si a padurilor, vanatorii si nasterii copiilor. La romani, Artemis era adorata sub numele de Diana. O alta zeitate a Lunii a fost Hecate, pusa in legatura indeosebi cu faza de Luna noua, numita si luna neagra, un moment de trecere sau de inceput. Astfel, exista o potrivire perfecta cu alt atribut al sau, cel de zeita a rascrucilor.

 

Luna la crestini

In Biblie, la Geneza, se spune ca, „A facut Dumnezeu cei doi luminatori mari: luminatorul cel mai mare pentru carmuirea zilei si luminatorul cel mai mic pentru carmuirea noptii, si stelele. Si le-a pus Dumnezeu pe taria cerului, ca sa lumineze pamantul. Sa carmuiasca ziua si noaptea si sa desparta lumina de intuneric. Si a vazut Dumnezeu ca este bine“. (Geneza, 1, 16-18)

 

Luna in legendele romanesti

In mitologia romaneasca se povesteste ca Luna a fost creata de Dumnezeu la sapte ani dupa ce a creat Soarele. Luna era o fecioara foarte frumoasa, in straie din panza stralucitoare, calatorind intr-un car de argint tras de sapte cai albi. Ea a rapit insa inima propriului frate, incest care a dus la despartirea lor. Legendele mai spun ca petele care se vad pe suprafata Lunii sunt facute de Dumnezeu cu funingine, cu scopul de a o feri de iubirea Soarelui. Cititi alte legende despre Soare si Luna aici.

 

Superstitii si credinte

Ce sa faci cand este Luna plina

Luna plina a fost asociata, de-a lungul timpului, cu evenimente foarte negative: crime, violuri, sinucideri, bolile mentale, dezastre naturale, accidente, vrajitorii, farmece si varcolacii.

Bolnavii nu trebuie sa se uite la luna plina pentru ca, in acest fel, li se intarzie vindecarea.

Nu este bine sa dormi niciodata sub razele lunii pline intrucat acest lucru aduce boala sau chiar moarte.

In Grecia antica, se considera ca luna plina este extrem de propice nuntilor asa incat tinerii care se casatoresc atunci cand este luna plina vor avea noroc in casnicie. Se mai spune si ca, copiii nascuti intr-o noapte cu luna plina sunt foarte sanatosi si puternici. De altfel, exista credinta ca luna plina ajuta femeile sa nasca usor, fara dureri. Unii spun chiar ca atunci cand este luna plina se nasc mai multi copii decat de obicei.

Cand este luna plina, evitati sa va certati cu vecinii, pentru ca astfel de conflicte pot genera mari probleme.

Daca suflati de noua ori peste un neg atunci cand e luna plina, negul va disparea ca prin minune.

In traditiile si superstitiile romanesti, luna plina anunta o vreme cand toate merg din plin. Pentru a avea noroc si a le merge bine, copiii se intarca intr-o astfel de perioada. Slujba pentru sanatate se face cu ocazia lunii pline, iar pentru dusmani atunci cand se iveste luna noua. Exista si obiceiul ca familia sa mearga cu copiii la biserica atunci cand era luna plina, pentru a li se citi acestora pe cap de catre preot si a li se lumina astfel mintile. Fetitelor li se citeste Acatistul Maicii Domnului, iar baietilor cel al Sfantului Nicolae.

De asemenea, cand este Luna plina, oamenii de la tara tin in mana o moneda, privesc spre cer, isi fac cruce si se roaga pentru prosperitate.

Tot in aceasta perioada se tunde parul, se seamana si se ticluiesc farmecele de dragoste.

Luna in crestere e aducatoare de belsug, spun credintele populare romanesti.

 

Ce sa faci cand este Luna noua

Bunicii nostri isi amintesc ca „la Crai Nou” nu e bine sa pleci din casa dupa miezul noptii, pentru ca atunci ies strigoii din cimitire.

Fetele nemaritate de la tara spun descantece catre „Craiul Nou” sau „Sfanta luna” cu scopul de a-si intalni ursitul mai repede.

De asemenea, cand este Luna noua nu e bine sa te muti, sa faci nunta, iar cand luna descreste nu este bine sa tai lemne sau sa varuiesti casa.

Medicii de demult spuneau ca, atunci cand este Luna noua, sangele oamenilor devine mai fluid.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Romanta soarelui de Ion Minule…

Romanta soarelui de Ion Minulescu

Romanţa soarelui de Ion Minulescu   Răsar,Mă-nalţ,CoborŞi-apoi dispar,Şi-apusul meu e totuşi răsărit…

Mesaje si felicitari de Sfinti…

Mesaje si felicitari de Sfintii Mihail si Gavril

Mesaje si felicitari de Sfintii Mihail si Gavril Pe 8 noiembrie ii serbam pe toti cei ce poarta numele Sfintilor Mihail si Gavril. Daca ai cunostinte si...

In loc de prefata de Ion Minul…

In loc de prefata de Ion Minulescu

În loc de prefaţă de Ion Minulescu   N-am fost nici ieri,Nu sunt nici azi,Şi nu voi fi,Cu-atât mai mult, nici mâine, după moarte,Nimic din ce vor crede poateCei câţiva cititori de...

Sanatatea si bunastarea copilu…

Sanatatea si bunastarea copilului legea nr 272 din 2004 privind drepturile copilului

CAPITOLUL II - Drepturile copilului SECŢIUNEA a 3-a - Sanatatea si bunastarea copilului Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului      Art. 43. - (1) Copilul are dreptul de a se bucura de cea...

Povestea lui Prichindel

Povestea lui Prichindel

Povestea lui Prichindel Va oferim spre lectura povestea norvegiana intitulata “Prichindel”. A fost odata ca niciodata, ca de n-ar fi fost nu s-ar fi povestit....