Univers de copil

A+ R A-


Martisorul la romani

Martisorul la romani1 Martie e prima zi de primavara la romani, iar traditiile si obiceiurile sunt multe. 1 Martie e ziua in care sarbatorim Matronalia, sarbatoarea lunii martie, zeul primaverii si agriculturii.  

Inca din vechime se sarbatorea sosirea primaverii. Chiar si dacii faceau acest lucru. Ei ofereau simbolic monede de aur, argint, bronz (in functie de starea materiala). Aceste monede simbolizau fertilitatea, indicand statutul social al celui care oferea cadoul in functie de materialul din care era realizat.

Numele popular al lunii martie e martisor, provenind din limba latina – “martius”. La romani, prima atestare scrisa apare in “Condica limbii romane” – registrul limbii romane, scrisa de Iordache Golescu, 1830.

La romani, 1 martie inseamna sosirea primaverii. Cu aceasta ocazie ei ofera cu mare drag si placere martisoare, simboluri pure ce semnifica trezirea naturii la viata. Modelele sunt tot mai variate, dar toate au ceva in comun: snurul impletit alb si rosu, atasat indiferent de model. Pentru a afla mai multe detalii puteti citi articolul Martisoare - simboluri si semnificatie.

Prin secolul XIX exista obiceiul de a oferi martisoare de catre parinti copiilor lor, fete sau baieti, dis-de-dimineata in ziua de 1 martie, chiar inainte de rasaritul soarelui.

In prezent, traditiile se pastreaza pe alocuri. De exemplu, in Dobrogea femeile poarta martisorul pentru a le aduce noroc, sanatate si fericire, insa il poarta doar pana la aparitia berzelor. Atunci, ele il arunca spre cer astfel incat norocul lor sa fie mare de tot. In Transilvania obiectul decorativ de martisor este agatat de ferestre, la porti si chiar de coarnele animalelor, astfel incat sa fie alungate spiritele rele.

O alta traditie spune ca in aceasta zi, 1 martie, domnisoarele ofera tinerilor martisoare. Chiar si in prezent se mai practica acest obicei. In acelasi timp, domnisoarele poarta la gat snururi impletite din rosu si alb pentru ca soarele sa nu le arda pe timpul verii. Sunt multe Legende si povesti despre martisor.

In sfarsit, putem concluziona ca 1 martie e o zi preferata mai ales de catre cei mici, care ofera si primesc martisoare deopotriva. Ei poarta martisorul timp de 12 zile sau chiar pana la unele sarbatori religioase de primavara, precum Duminica Rusaliilor sau Pastele.


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Sa confectionam bradutul de Cr…

Sa confectionam bradutul de Craciun

Sa confectionam bradutul de Craciun Va prezentam spre confectionare un model simplu de bradut de Craciun. Pentru a confectiona bradutul de Craciun avem nevoie de un carton tare, de culoare verde,...

Confectionare oameni de zapada…

Confectionare oameni de zapada din hartie

Confectionare oameni de zapada din hartie De indata ce zapada cade, copilul tau se bucura si admira multimea fulgilor de zapada. Mai mult, astepta cu nerabdare sa se adune zapada, sa...

Primavara George Toparceanu

Primavara George Toparceanu

Primăvara - George Topârceanu   Cântecul „Primăvara” după versurile marelui poet George Topârceanu şi varianta audio interpretată de trupa Mondial.   După-atâta frig şi ceaţăIar s-arată soarele.De-acum nu ne mai îngheaţăNasul şi picioarele!

Mielul pierdut de turma

Mielul pierdut de turma

Mielul pierdut de turma   Va oferim spre lectura poezia “Mielul pierdut de turma” scrisa de Florin Costinescu. Ilustratia apartine Octaviei Taralunga.   S-a pierdut un miel de turma; A ramas putin in urma Si-obosit de...

Peisaje de vara la munte plans…

Peisaje de vara la munte planse de colorat

Peisaje de vara la munte planse de colorat E vara. Copilasii dvs. sunt in vacanta, iar voi asteptati zilele libere de concediu pentru relaxare si odihna. Pana atunci visati la acele...