Univers de copil

A+ R A-


Masuri de prim ajutor in caz de luxatii, entorse si fracturi

Masuri de prim ajutor in caz de luxatii entorse si fracturiCalcatura repezita si stramba, caderea unei greutati (arbore, pietroi, lemne) peste o parte a corpului, smucitura in loc, pot duce la luxatii (scranteli), entorse (sucituri) si fracturi (franturi de oase).

Luxatii

Oasele si articulatiile isi pierd pozitia lor normala. Locul vatamat se invineteste, se umfla si se deformeaza, devenind dureros. Datoria noastra este sa gasim pozita cea mai buna pentru accidentat, spe a inlatura durerile. De exemplul, piciorul luxat va fi asezat pe o perinuta, mana luxata va atarna intr-o basma.

Cele mai frecvente luxatii sunt ale umarului, cotului, pumnului, falcii de jos. Vom pune comresa rece si vom imobiliza membrul in cauza pana la venirea medicului.

Entorse

Entorsele se produc cand efectuam o miscare fortata. Bratul ori piciorul vor fi legate si imobilizate, pentru a preintamplina vreo complicatie (putem abea concomitent si o fractura). Pe intinderea atinsa unem compresa rece.

Fracturi

Fracturile sau franturile de oase pot fi simple sau complicate cu rani.

Semnele fracturii sunt : trosnitura, durerea, deformatia, miscarea neobisnuita in locul rupturii osului, miscarea membrului, umflarea si invinetirea locului. Cele mai grave fracturi sunt acelea cand capataiul osului frant a strapuns pielea si a iesit afara si cand osul e sfarmat in mai multe bucati.

Ce facem pana la venirea medicului?

Punem bolnavul in imobilitate, astfel ca partea fracturata sa nu mai poata fi miscata din loc, pentru ca oasele rupte fiind ca dintii ferastraului, ar putea sfasia carnea sau rupe vreo artera.

Imobilizarea fracturii se face prin ajutorul artelelor, niste scandurele lungi cat membrul fracturat si late de trei degete, invelite in carpe, vata, flanela, pentru a fi moi. Se mai pot confectiona atele din craci subtiri legate cu sfoara si apoi infasurate in carpe, cartoane, bete late etc. Pentru fractura fluierului piciorului, coapsei, bratului, asezam o atela pe partea din spatele membrului fracturat si doua pe partile laterale. Le legam apoi la mijloc, sus si jos.

In caz de fractura la brat, atelele trebuie sa cuprinsa incheietura umarului si a cotului, pana la degete. In fracturile coastelor vom pansa strans pieptul cu ajutorul unui prosop.

La fracturile coloanei vertebrale si bazinului, bolnavul nu trebuie miscat. Introducem sub el o scandura lata, il legam de scandura si il transportam urgent la spital.


Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Tarca sau cotofana pasare

Tarca sau cotofana pasare

Tarca sau cotofana - pasare Tarca sau cotofana este cumatra buna, dupa obiceiuri, cu gaita. Si ea face iures printre bietele pasarele, starpindu-le ouale si puii. In schimb, este mai prietenoasa,...

Prima fotografie de familie di…

Prima fotografie de familie diagnosticul prenatal

Prima fotografie de familie - diagnosticul prenatal Metodele de depistare prenatala a malformatiilor si a patologiilor ce pot sa afecteze fetusul se perfectioneaza constant. Parintii se afla deci in situatia de...

Vacanta de vara la bunici

Vacanta de vara la bunici

Vacanta de vara la bunici Cum poti sa uiti de plaiul natal, de iubitul pamant, de viata la tara, de vacanta de vara petrecuta la bunici? Sa...

Povestea ursului cafeniu de Vl…

Povestea ursului cafeniu de Vladimir Colin

Povestea ursului cafeniu de Vladimir Colin Ursii care traiesc la Polul Nord sunt albi. Cred ca din pricina asta le spune ursi albi (dar, fireste, daca vreunul dintre voi a aflat...

Reguli de baza pentru o relati…

Reguli de baza pentru o relatie trainica

Reguli de baza pentru o relatie trainica In timp ce multe “mituri” comune despre casatorie sunt false, iar “legaturile” pot sa creeze probleme relatiei, prospectarea scopurilor pozitive si realiste...