Univers de copil

A+ R A-


Medicamente periculoase pentru nou-nascut, sugar si copil mic

 

In “farmacia casei” se gasesc deseori diferite medicamente folosite pentru copii si parintii lor in caz de febra, tuse, diaree, infectii, etc. Unii parinti “grabiti”, ingrijorati de simptomele mentionate aparute la copiii lor (nou-nascut sau sugar) le adminsitreaza si acestora, pana la venirea medicului. Dar multe din aceste medicamente pot fi periculoase pentru nou-nascut (copilul in prima luna de viata) si, in special pentru sugarul mic (copilul in primele 2-3 luni de viata), dar si pentru copilul mic (copilul aflat intre 1-3 ani).

Mentionam cateva dintre aceste medicamente:

§         Negram (acid nalidixic), chmioterapic foarte activ asupra unor microbi din unele infectii urinare si intestinale, este interzis sugarului sub 3 luni, deoarece poate sa-i determine hipertensiune intracraniana, manifestata prin “bombardarea” fontanelei anterioare si alte simptome. Poate fi folosit, la indicatia medicului, la sugarii mai mari, dar cu mare prudenta si numai in caz de necesitate absoluta, adica atunci cand antibiograma il indica drept singurul eficient.

§         Acid boric, folosit ca antiseptic – dezinfectant pentru uz extern, aplicat pe pielea copilului sa absoarba rapid si in cantitate suficienta pentru a determina,la nou-nascut si sugar, manifestari toxice generale: diaree, eritem cutanat, colaps, convulsii, anurie (oprirea urinarii). Pentru a evita asemenea accidente este necesar ca mama sa nu-si spele mameloanele cu solutie de acid boric, nici inainte si nici dupa ce sugarul a supt.

§         Algocalmin – antipiretic si analgezic – este contraindicat pentru sugarii si copiii sub 3 ani.

§         Antinevralgic – analgezic si antipiretic – este contraindicat pentru sugarii si copiii sub 3 ani.

§         Aspirina (acid acetilsalicilic) – antipiretic si analegezic – este interzisa pentru nou-nascut. Trebuie folosita cu prudenta la sugarii si copiii pana la 3 ani, deorece poate determina diferite reactii adverse (varsaturi, diaree, sangerari sau alte tulburari foarte grave, ca sindromul Reye), mai ales daca este administrata mult timp prelungit, in doze mai mari sau de repetate ori. Nu trebuie administrata copiilor inainte de extirparea vegetatiilor adenoide (polipi nazali si amigdale) sau de alte interventii chirurgicale, deoarece intarzie coagularea sangelui, favorizand hemoragii. Doza pentru “o priza” la sugari (0.05 – 0.10 g) se poate repeta la nevoie de 1-2 ori in 24 de ore: 0.5 g/kilocorp/24 ore sau 0.10g/an viata, fragmentata de 3-4 prize, la interval de 3-4 ore. 1 comprimat = 0.5 g.

§         Biseptol sau Sumetrolin – chimioterapic antibacterian folosit in tratamentul unor variate infectii cu diferite loalizari determinate de diversi microbi – este interzis sugarului sub 2 luni, deoarece, printre alte tulburari, poate sa determine tulburari sanguine, uneori grave. Mama care isi alapteaza sugarul sub 3 luni nu trebuie sa consume Biseptol deoarece, trecand in lapte, determina la copii modificari sanguine.

§         Bixtonim – solutie folosita in tratamentul rinitelor acute si subacute la adulti si copii mai mari cu nas infundat, care sforaie – este interzis copiilor sub 2 ani, deoarece poate determina somnolenta, colaps, coma, datorita nazalinei continute.

§         Calmotusin – puternic sedativ – calmant al tusei uscate, iritative, este contraindicat sugarului sub 6 luni.

§         Carbocif – laxativ folosit in tratamentul constipatiei cronice – este contraindicat copiilor sub 7 ani.

§         Cloramfenicol este un antibiotic, in prezent, din ce in ce mai putin folosit la adulti si copii din cauza accidentelor foarte grave pe care le poate provoca, fiind administrat numai in infectiile in care antibiograma il indica drept unicul antibiotic eficient. Este interzis nou-nascutilor la termen in primele 14-30 de zile de viata, iar la prematuri in primele 30 de zile, deoarece provoaca sindromul “cenusiu”, manifestat prin scaderea brusca a temperaturii corporale, balonare abdominala, refuz de a manca, varsaturi, respiratie grea, coloratie caracteristica “cenusie” a pielii si buzelor, colaps mortal, in cateva ore. Sindromul “cenusiu” poate sa apara si la nou-nascutii hraniti la san de mame care au consumat Cloranfenicol, ce se elimina prin lapte.

§         Codenal – calmant al tusei uscate, iritative – este irterzis sugarilor si copiilor pana la 3 ani.

§         Emetiral – folosit cotnra varsaturilor si ca sedativ – este contraindicat copiilor sub 6 ani.

§         Fedrocaina – solutie folosita ca picaturi de nas in tratarea rinitelor – este interzisa sugarilor.

§         Furazolidon – folosit in tratamentul unor diarei infectioase – este interzis nou-nascutilor, deoarece le poate provoca anemie hemolitica grava.

§         Mentorin – folosit ca picaturi in nas in tratamentul rinitelor – este interzis copiilor sub 7 ani, deoarece camforul pe care il contine poate sa produca convulsii, iar mentholul sincopa mortala.

§         Neoxazol – sulfamida folosita in tratamentul unor infectii – este interzis nou-nascutilor, deoarece poate sa le produca incter nuclear grav mortal. Nu trebuie folosit nici la sugarii din primele 2-3 luni. Este interzis si pentru mamele care alapteaza, deoarece, trecand in lapte, produce acestora tulburari sanguine grave.

§         Paracetamol – antipiretic si analgezic – este interzis sugarilor sub 3 luni. Dar, si la sugarul de 3 luni, ca si la copiii sub 3 ani trebuie folosit cu prudenta, respectand doza prescrisa de medic, deoarece dozele mari pot produce accidente grave, printre care si anemie hemolitica grava.

Doza:

- la sugarul de 3-6 luni, ½ supozitor de 1.125 g o singura data in 24 de ore;

- pentru sugarul de 6-12 luni, daca medicul considera ca este necesar, ½ supozitor de 0.125 g de 1-3 ori in 24 de ore, la intervale de 6-8 ore;

- pentru copiii de 1-3 ani, 1 supozitor de 0.125 g de 1-3 ori in 24 de ore.

Atentie! Un supozitor pentru copiii sub 3 ani contine 0.125 g, iar un supozitor pentru copiii trecuti de 3 ani contine 025 g paracetamol.

§         Rinofug – folosit in tratamentul unor rinite (inflamatii acute ale mucoasei nazale) – este interzis sugarilor si copiilor pana la 2 ani, deoarece poate sa provoace somnolenta, colaps, coma, chiar moarte. La copiii de 2-7 ani se intrebuinteaza diluat in parti egale cu apa distilata.

§         Sirogal – sedativ al tusei si expectorant – este contraindicat copiilor sub 2 ani.

§         Siropul expectorant – folosit in tratamentul traheobronsitei – este contraindicat sugarilor.

§         Sulfamidele – oricare ar fi denumirea lor comerciala – sunt interzise nou-nascutilor si sugarilor sub 3 luni. La sugarii mai mari trebuie folosite cu prudenta, deoarece pot determina accidente sanguine (unele foarte grave), leziuni hepatice, insuficienta renala. Chiar si pentru copilul trecut de 1 an trebuie folosite cu prudenta si numai la nevoie, deoarece pot provoca leziuni hepatice si renale, precum si eruptii cutanate.

§         Tetraciclina – antibiotic – poate sa provoace la nou-nascuti si la sugari hipertensiune intracraniana manifestata prin “bombardarea”fontanelei anterioare si opistotonus (contractarea juschilor spatelui), copilul in pat sprijinindu-se pe ceafa si calcaie. De aceea este interzisa la nou-nascuti si la sugari. Nu se recomanda nici copiilor sub 7 ani, decat pe baza de antibiograma care arata ca alte antibiotice sunt ineficiente, deoarece poate sa determine, chiar si dupa cure scurte dar repetate, alterari ireversibile ale dintilor definitivi (care apar dupa 6-7 ani), cu coloratia in galben-cenusiu-cafeniu, precum si incetinirea cresterii oaselor lungi.

§         Tusomag – calmant al tusei iritative – este contraindicat sugarilor si copiilor de pana la 2 ani, deoarece poate provoca rarirea pulsatiei si a respiratiei si somnolenta.

Acestea sunt doar cateva dintre medicamentele care necesita deosebit atentie si care sunt periculoase pentru sugar si copilul mic. Lista nu se termina aici, aceasta putand continua, insa am amintit numai cateva dintre ele, frecvent intalnite in “farmacia casei”.

 


Articole asemanatoare relatate:
Articole asemanatoare mai noi:
Articole asemanatoare mai vechi:

Horoscopul dragostei pentru lu…

Horoscopul dragostei pentru luna noiembrie 2014

Horoscopul dragostei pentru luna noiembrie 2014    Afla horoscopul dragostei pentru luna noiembrie 2014 pentru toate zodiile. Afla ce va prezic astrele pe plan sentimental. Citeste si articolul Horoscop noiembrie 2014 pentru...

Legenda fructelor goji

Legenda fructelor goji

Legenda fructelor goji Fructele goji sunt considerate un adevarat miracol al naturii, intaresc sistemul imunitar, ajuta la prevenirea si tratarea multor afectiuni, ajuta la prevenirea imbatranirii organismului nostru si este un...

Horoscopul dragostei pentru lu…

Horoscopul dragostei pentru luna septembrie 2016

Horoscopul dragostei pentru luna septembrie 2016 Aflati ce va rezerva astrele pentru luna septembrie 2016 pe plan sentimental. Aflati horoscopul dragostei pentru luna septembrie 2016 pentru toate...

Existenta omului si evolutia v…

Existenta omului si evolutia vietii omului

Existenta omului si evolutia vietii omului   Existenta omului ca individ nu incepe, asa cum s-ar parea, o data cu nasterea sa. Pana la nastere, fiinta umana parcurge un drum lung si...

Retete cu pepene galben

Retete cu pepene galben

Retete cu pepene galben   Pepenele galben poate fi introdus in alimentatia copilului de la 6-8 luni. Va prezentam cateva retete cu pepene galben pentru bebelusi. Pofta buna!